Në tetë muajt e parë të vitit 2023, zbutja e varfërisë ishte një kauzë e mbështetur shpesh nga qytetarët dhe kompanitë në Kosovë.

Sipas të dhënave të Catalyst Balkan, nga fillimi i janarit deri në fund të gushtit, për këtë kauzë janë dhuruar 1,320,288 euro përmes 259 rasteve të donacioneve. Donacionet ishin kryesisht mbështetje të njëhershme (98.1%), ndërsa vetëm 1.9% e rasteve të dhurimit ishin me efekte afatgjata.

Qytetarët, nëpërmjet dhurimit masiv-individual, mbështetën zbutjen e varfërisë nëpërmjet 34.4% të aksioneve filantropike, ndërsa individët kontribuuan në 16.6% të rasteve të dhurimit. Gjatë këtyre muajve, sektori i korporatave ka marrë pjesë në vetëm 3.47% të aksioneve filantropike kushtuar zbutjes së varfërisë. 22.4% e rasteve ishin donacione nga diaspora, ndërsa grupet më të përkrahura ishin organizatat e shoqërisë civile – me 42.1% të rasteve të dhurimit dhe individët/familjet – 57.9% e rasteve.

Krahas të dhënave, ne zgjodhëm disa histori frymëzuese rreth dhurimit për të mbështetur zbutjen e varfërisë në Kosovë.

  •  Shoqata “Jetimët e Ballkanit” mbështetje për personat në nevojë

Shoqata “Jetimat e Ballkanit” njihet për ofrimin e ndihmës për individët dhe familjet në nevojë. Këtë vit, me mbështetjen e donatorëve nga Kosova dhe diaspora, siguruan shtëpi për shumë familje në Kosovë.

Familjes S. në Rahovec i është dhuruar një shtëpi, falë shumës prej 23,002.95 euro të mbledhura nga donatorët vendas dhe nga diaspora në fushatën e thirrjes për donacione. Shtëpi i janë dhuruar edhe familjes Sh. në Drenas (15,610 euro u mblodhën në fushatën e thirrjes për donacione), familjes Sh. në Gjakovë (20,009.41 euro janë mbledhur në kuadër të fushatës), familjes S. në Prizren (donatorët vendas dhe nga diaspora kanë siguruar 14,507.57 euro), dhe familjes S. në Gjakovë (20,010.00 euro).

Falë mbështetjes së vendasve dhe donatorëve nga diaspora, Shoqata "Jetimat e Ballkanit" siguroi shtëpi edhe për:

  • Familjen N. në Drenas (u mblodhën 15,606.50 CHF),
  • Familjen N. në Ferizaj (u mblodhën 20,002 euro),
  • Familjen N. në Prishtinë (donatorët nga Zvicra kanë dhuruar 37,000 CHF dhe donatorët vendas 1,702 euro),
  • Familjen M. në Gjakovë (donatorët nga diaspora kanë dhuruar 14,700 CHF, dhe donatorët vendas 6,777.68 euro).

Përveç shtëpive, kjo shoqatë ka ofruar edhe pako ushqimore dhe ndihma mjekësore për familjet në nevojë, në qytete të ndryshme të Kosovës.

  • Shoqata Humanitare “Bereqeti” ka ndihmuar shumë familje në gjendje të rëndë ekonomike

Shoqata Humanitare “Bereqeti” është një organizatë tjetër që ofron ndihmë për personat në nevojë ekonomike në Kosovë. Më poshtë mund t'i lexoni disa nga historitë për veprat e mira të kësaj shoqate.

Dega e saj në Prizren, falë një donacioni prej 20,000 euro nga B.B., i cili jeton dhe punon në Zvicër, ka siguruar nga një kupon në vlerë prej 210 euro për 100 familje me kushte shumë të rënda ekonomike. Kuponi supozohej të përdorej nga këto familje për të mbuluar nevojat bazë, duke përfshirë sigurimin e ushqimit.

Tjetër aksion i rëndësishëm i degës në Ferizaj është dhurimi i 98 palë këpucëve dhe 28 palë këpucëve sportive për shkollën e mesme të lartë “Medreseja Alauddin” në Gjilan. Ky donacion u mundësua falë bashkëpunimit me Këshillin e Bashkësisë Islame të Ferizajt.

Shoqata Humanitare “Bereqeti”, dega në Drenas, me mbështetjen e zyrtarëve publikë, ndërmori një aksion humanitar për t'i ndihmuar familjet e prekura nga përmbytjet, duke i ndihmuar fizikisht që të jenë të sigurta dhe të mbrojtura pas fatkeqësisë natyrore.

Burimi i fotografisë: Shoqata Humanitare Bëmirëse „Bereqeti”

  • Korporata dhe kompani të tjera private u bashkuan për të mbështetur personat në nevojë

Edhe sektori i korporatave në Kosovë tregoi solidaritet dhe dhuroi për të mbështetur zbutjen e varfërisë në Kosovë. Korporata “Devolli” ka ndihmuar zonat e përmbytura të Skenderajt duke dhuruar dy kamionë me miell dhe dyshekë nga fabrikat e tyre, “Comodita Home” dhe “M. Sillosi”. Produktet u janë dhuruar familjeve në Tushilë, Llaushë, Kuqicë dhe lagjen 6 të Skenderajt.

Në bashkëpunim me Shoqatën Humanitare “Bereqeti”, qendra tregtare “Galeria” shpërndau 100 pako me produkte bazë për familjet në nevojë nga Prizreni. Përfituesit kryesorë ishin jetimët, familjet me asistencë sociale dhe personat me aftësi të kufizuara fizike.

Shembull i dhurimit sezonal është aksioni i furrës së bukës “Laura” në Hajvali. Furra dhuroi bukë për familjet në nevojë ekonomike gjatë Ramazanit dhe ditëve të Fitër Bajramit.

  • Kontributi i Fondacionit “Golden Eagle” për të mirën e përbashkët

Fondacioni “Golden Eagle” është i famshëm edhe për kontributin e tij për të mirën e përbashkët. Nga janari deri në gusht të vitit 2023, ky fondacion ka ndihmuar 25 familje të prekura nga përmbytjet në Skenderaj dhe Mitrovicë, duke dhuruar mobilie dhe duke ua lehtësuar barrën këtyre familjeve në rindërtimin e shtëpive të tyre pas vërshimeve.

Gjithashtu, fondacioni dhuroi 200 çanta shkollore për nxënësit e familjeve në nevojë ekonomike, në mënyrë që ata të lehtësojnë barrën e këtyre familjeve për t'i pajisur siç duhet të rinjtë e tyre në shkollë.

Burimi i fotografisë: Fondacioni “Golden Eagle”

Përfundim

Përgjatë tetë muajve të parë të vitit 2023, shfaqja e ngrohtë e filantropisë në forma të ndryshme ka treguar angazhimin e përbashkët për zbutjen e varfërisë. Qytetarët, individët, madje edhe sektori i korporatave janë ngritur për të mbështetur këtë kauzë thelbësore. Histori frymëzuese nga organizata si Shoqata "Jetimat e Ballkanit", "Bereqeti" dhe Fondacioni "Golden Eagle" ilustrojnë akte dashamirësie, si sigurimi i banimit, ushqimit dhe ndihmës për ata që kanë nevojë. Këto histori shfaqin në mënyrë kolektive frymën e qëndrueshme të solidaritetit dhe dhembshurisë që vazhdon të ketë një ndikim kuptimplotë te individët që përballen me vështirësi ekonomike.

Nëse dëshironi të dini më shumë rreth këtyre donacioneve, mund të hyni në bazën e të dhënave dhe t'i analizoni vetë të dhënat.

Dëshironi të dini më shumë për filantropinë dhe donacionet në Kosovë? Shikoni raportin tonë për gjendjen e filantropisë - Kosova Dhuron 2022.

Fotografia kryesore: Shoqata Bëmirëse “Jetimat e Ballkanit”

Ky artikull është bërë i mundur nga mbështetja bujare e popullit amerikan nëpërmjet Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja është përgjegjësi e Catalyst Balkans dhe nuk pasqyron domosdoshmërish pikëpamjet e USAID-it ose të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara.

Programi për Angazhim Qytetar në Kosovë është një iniciativë pesë vjeçare zbatuar nga Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) në partneritet me Agjencinë e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).