Nga fillimi i janarit deri në fund të gushtit 2023, të dhënat e Catalyst Balkan tregojnë se më shumë se 7.5 milionë euro janë dhuruar nga qytetarët dhe kompanitë në Kosovë për të mirën e përbashkët. Ashtu si në vitet e mëparshme, kujdesi shëndetësor ishte shpesh një temë e mbështetur dhe 954,945 euro u dhuruan për këtë kauzë në tetë muajt e parë të vitit 2023.

Donatorët më aktivë që morën pjesë në 63,8% të aksioneve filantropike ishin qytetarët, ndërsa kompanitë dhe individët morën pjesë me 8,51%. Duke folur për efektet e dhënies, 78.7% e rasteve të donacioneve ishin mbështetje të njëhershme, ndërsa 21.3% ishin donacione me efekte afatgjata.

Individët dhe familjet janë përfituesit më të mëdhenj, me më shumë se gjysmën e rasteve të donacioneve (51.1%) që u organizuan për ta. Organizatat e shoqërisë civile që kanë marrë mbështetje përmes 34% të rasteve të donacioneve janë në vendin e dytë, ndërsa institucionet publike (10.6%) ishin grupi i tretë më i përkrahur.

Përveç të dhënave, ne zgjodhëm disa histori frymëzuese rreth dhënies për të mbështetur kujdesin shëndetësor dhe për të ofruar trajtime mjekësore për njerëzit me probleme shëndetësore.

  • “NLB Banka” mbështet fëmijët në spitalet e Kosovës

“NLB Banka” i dhuroi Shërbimit Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës (ShSKUK) pajisje mjekësore, përfshirë elektroencefalogramin (EEG) që diagnostikon fëmijët me epilepsi dhe Kapillaroskopinë që mat rrjedhjen e gjakut në enët e vogla të trupit. Diagnostifikimi i ndihmon këta fëmijë të marrin trajtimin dhe kujdesin adekuat dhe në fund përmirëson cilësinë e jetës së tyre.

Burimi i fotografisë: “NLB Banka” në Prishtinë

  • “IPKO” në mbështetje të pacientëve me kancer

“IPKO”, kompani që ofron shërbime telekomunikuese në Kosovë, në Ditën Ndërkombëtare të Kancerit ka dhuruar 400 pako esenciale për pacientët në Klinikën Onkologjike në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës (QKUK). Paketat përfshinin gjërat bazë të nevojshme gjatë trajtimit, si batanije, jastëkë, ngrohës për qafën, kufje, peshqirë, një çantë të vogël të ndihmës së parë dhe shumë gjëra të tjera thelbësore.

“IPKO” po ashtu i ka dhuruar Departamentit të Hemato-Onkologjisë pesë shtretër kimioterapie, 100 proteza gjiri dhe 100 sytjena të nevojshme pas trajtimit të kancerit të gjirit, 38 paruke dhe shërbime interneti dhe televizioni digjital për tre vjet.

Për Klinikën e Pediatrisë, kompania ka dhuruar 150 palë çarçafë, 100 çarçafë, 70 jorgan, 100 jastëkë, një lavatriçe dhe një tharëse, të identifikuara si nevoja thelbësore për këtë klinikë.

“IPKO” dhuroi gjithashtu një sistem të sofistikuar “Versana Essential ”, një sistem ultratinguj i gjithanshëm dhe fleksibël, i cili e zbulon kancerin në fazat e hershme, në Qendrën e Mjekësisë Familjare në Han të Elezit.

Mbështetja thelbësore e “IPKO”-së, me donacione prej 50 mijë eurosh, luan një rol jetik në rritjen e kujdesit dhe trajtimit të pacientëve me kancer.

  • Fondacioni “Golden Eagle” mbështet policët dhe pacientët me kancer gjiri

“Golden Eagle” pati edhe disa veprime të rëndësishme në tetë muajt e parë të vitit. Fondacioni ka dhuruar 28 mijë euro për rehabilitimin e 150 pjesëtarëve të Policisë së Kosovës në qendrën rehabilituese “Banja e Kllokotit”, duke mbuluar kështu shpenzimet e qëndrimit 10 ditor.

Në të njëjtën periudhë, Fondacioni “Golden Eagle” ka dhuruar edhe 150 proteza profesionale të gjirit për gratë e prekura nga kanceri i gjirit, një vlerë totale prej 12,000 euro. Paratë u grumbulluan në kuadër të fushatës që ky fondacion nisi në tetor të vitit 2022. Fushata u zhvillua përmes shitjes së lëngjeve “Natural 100%” dhe shuma totale e mbledhur u përdor për blerjen e protezave profesionale të gjoksit.

Burimi i fotografisë: Fondacioni “Golden Eagle”

  • Turneu humanitar i futbollit dhe mbledhje fondesh përmes artit për të mbështetur pacientët me kancer

Një shembull i dhënies masive individuale është një turne humanitar i futbollit për të trajtuar një të ri të diagnostikuar me kancer. Shoqata e të rinjve të Gushtericës organizoi turneun me sloganin “Të ndihmojmë NM-në të mposht kancerin”. Njëzet e katër ekipe iu bashkuan turneut tre-ditor dhe mblodhën më shumë se 1,400 euro.

Në rastin e dytë, artistë nga Kosova dhe Maqedonia e Veriut u bashkuan për të ndihmuar VD, e cila vuante nga kanceri. Rreth 18,000.00 euro janë mbledhur nga shitja e veprave të artit gjatë një ankandi të mbajtur në Prishtinë.

  • Mbledhje fondesh të drejtuara nga fëmijët për të mbështetur bashkëmoshatarët e tyre të sëmurë

A.A dhe D.A., të dy nxënës të shkollave fillore, kanë dhuruar rreth 5000 euro për Repartin e Hemato-Onkologjisë Pediatrike të QKUK-së. Ata i mblodhën paratë duke shitur një revistë që kishin konceptuar për fëmijë. Dhurimi përfshinte shtretër dhe lodra për fëmijët e shtruar në spital.

  • Shërbime shëndetësore falas nga mjeku i diasporës

Gjinekologu nga diaspora, Musa Krasniqi, në Spitalin Rajonal të Pejës po ofron shërbime shëndetësore falas, si heqja e mitrës dhe adnexas me laparoskop në rrugë natyrale. Dy pacientë janë operuar deri më tani.

Konkluzioni

Deri më tani, gjatë vitit 2023 Kosova vazhdoi të dëshmojë një rritje të jashtëzakonshme të dhënies filantropike dhe kujdesi shëndetësor mbeti një fokus kyç, me kontribute të konsiderueshme nga organizata si "NLB Banka" dhe "IPKO", si dhe iniciativa bazë dhe mbledhje fondesh të drejtuara nga fëmijët. Këto akte bujarie kanë përmirësuar ndjeshëm cilësinë e kujdesit shëndetësor dhe trajtimit për individët, nga fëmijët me epilepsi e deri te pacientët me kancer dhe pjesëtarët e Policisë së Kosovës. Përpjekjet kolektive të qytetarëve, bizneseve dhe organizatave të shoqërisë civile pasqyrojnë një komunitet të dhembshur dhe të bashkuar të përkushtuar për të mbështetur ata që janë në nevojë.

Nëse dëshironi të dini më shumë rreth këtyre donacioneve, mund të hyni në bazën e të dhënave dhe t'i analizoni të dhënat.

Dëshironi të dini më shumë për filantropinë dhe donacionet në Kosovë? Shikoni raportin tonë për gjendjen e filantropisë – Kosova Dhuron 2022.

Fotografia kryesore: ipko.com

Ky artikull është bërë i mundur nga mbështetja bujare e popullit amerikan nëpërmjet Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja është përgjegjësi e Catalyst Balkans dhe nuk pasqyron domosdoshmërish pikëpamjet e USAID-it ose të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara.

Programi për Angazhim Qytetar në Kosovë është një iniciativë pesë vjeçare zbatuar nga Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) në partneritet me Agjencinë e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).