Dijaspora | Giving Balkans

Dijaspora

Do novembra meseca 2021. godine srpska dijaspora je donirala više od 1,33 miliona evra u humanitarne svrhe u Srbiji, saopštila je Fondacija Ana i Vlade Divac. Znajući da najveći broj donacija već tradicionalno bude najveći u decembru, očekivano je da ukupne donacije dijaspore za 2021. godinu budu veće.

Saznaj više

Tri dana nakon što mu je uručena vredna donacija iz Australije, na adresu Nikole Matkovića, đaka pešaka iz sela Vučinići kod Novog Pazara, stigla je dodatna pomoć i nova radost, ovoga puta iz Švajcarske.

Saznaj više

Humanitarni turnir teniskih amatera i rekreativaca iz Sidneja, pod nazivom Australian Closed, održan je deveti put za redom krajem februara.

Saznaj više

Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje Panel o dijaspori pod nazivom „Filantropija nema granice“, 2. i 3. marta 2021. sa početkom u 15 časova tokom oba dana.

Saznaj više

Slepi dečak, Aleksandar Smukov iz Dobrinaca kod Rume, uskoro će napuniti 16 godina, a njegove sestre bliznakinje, samo par nedelja kasnije, 19 godina. Da bi nagradile uloženi trud ovog marljivog učenika, a pomogle i njegovim bolesnim sestrama, Dijana Papac i Silvana iz Australije su im poslale poklon od 500e uz kratku poruku: „Deci za predstojeći rođendan. Mnogo pozdrava celoj porodici.“

Saznaj više

U Željinama, nadomak zlatiborskog sela Sirogojno, fejsbuk grupa "Vozači velikog srca" i Udruženje građana "Multiart" iz Vrbasa, nedavno su, uz podršku donatora, kupili kuću u kojoj će besplatno boraviti roditelji i deca sa smetnjama u razvoju.

Saznaj više

Duže od četvrt veka, humanitarna organizacija “Spasimo srpsku decu” pruža pomoć našim najmlađim sunarodnicima, ali i čitavim porodicama iz Srbije i Republike Srpske. Do danas, organizacija je na različite načine pomogala deci i odraslima – od prikupljanja novca za lečenje u inostranstvu, do slanja medicinske pomoći u maticu. Njenom osnivaču, Miloš Šupici, Srbinu koji duže od šest decenija živi u Americi, i sa navršene 84 godine ne manjka energije i entuzijazma da nastavi da se bavi humanitarnim radom.

Saznaj više

Starica Džemila Vejselović iz sela Janča podno Peštera imala je težak život o kome bi se mogao napisati roman ili snimiti film. Bez doma i stalnog izvora prihoda, neretko se morala boriti za goli život.

Na njenu sreću , donacijama dobrih ljudi nakupilo se dovoljno da joj humanitarac Hido Muratović i njegov saradnik, majstor Avdo Hadrović započnu kuću.

Saznaj više

Da dobrota ne poznaje granice, pokazao je deda Milomir Glavčić, kanadski državljanin poreklom iz Srbije, dobitnik Virtus nagrade za individualni doprinos filantropiji (2015). On je do sada svojim zemljacima i rodnom kraju poklonio preko 7 miliona evra, čime je postao   jedan od 10 najvećih donatora u Srbiji.

Saznaj više

A evo i vesti koje će zagrejati srca ljubitelja sporta i košarke! Ovih dana, igra se svetska utakmica protiv nevidljivog protivnika, utakmica u kojoj su sloga i timski duh od ključnog značaja. Svako pomaže na svoj način, što su pokazali i dva srpska igrača Sakramento Kings-a zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac.

Saznaj više