U Željinama, nadomak zlatiborskog sela Sirogojno, fejsbuk grupa "Vozači velikog srca" i Udruženje građana "Multiart" iz Vrbasa, nedavno su, uz podršku donatora, kupili kuću u kojoj će besplatno boraviti roditelji i deca sa smetnjama u razvoju.

U skromnu planinsku kuću, kojoj predstoji rekonstrukcija, stigle su i prve donacije za opremanje od stolara velikog srca, Milorad Jurković i njegov sin Stefan iz sela Rakovac kod Beočina. Njih dvojica su, prešavši više od 300 km u jednom pravcu, sa sve krevetima i tabureima, na svoj način doprineli dobrom raspoloženju unutar četiri zida ovog planinskog kućerka. Do sada su obezbedili krevete, prozore i stolice za sedenje, a ponudili su saradnju i ubuduće.  

I mada akcija ima već podršku velikog broja pojedinaca, donatora i humanitarnih udruženja, još uvek su na početku.

Ivan Rendić, volonter Udruženja „Multiart", Vrbas, naglašava da i pored donacija i pomoći velikodušnih ljudi iz zemlje i inostranstva, podrška im je još uvek potrebna. Nedostaje novca za ogradu, za letnjikovac i za fasadu.

Besplatan boravak roditelja i dece sa smetnjama u razvoju u planinskoj kući, na nadmorskoj visini od oko 1000m, imaće i poseban, terapeutski značaj. Izmeštanje cele porodice iz svakodnevnog života u prirodom bogatu sredinu, utiče veoma podsticajno na decu, čiji napredak je nakon povratka kući osetan.

U kući će biti organizovane sportsko-motoričke, psihološke, likovne i druge radionice, kako se nadaju dobrotvori, a prvi korisnici se mogu očekivati već do kraja godine.

Izvor: rts.rs