Širom regiona, kompanije, organizacije i građani udruženim snagama podržavali su svoje zajednice u borbi protiv posledica korona virusa.

Prema podacima koje smo zabeležili, od početka krize do 12. maja 2020. godine kompanije, građani i neprofitne organizacije širom regiona su, kroz 3,004 dobrotvorne akcije, podržali svoje zajednice u borbi protiv štetnih posledica korona virusa.

U Srbiji i Hrvatskoj najveći deo sredstava doniran je za nabavku medicinske opreme, dok je u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Severnoj Makedoniji najviše donirano za nabavku potrošne robe, poput maski i rukavica.

Detaljne podatke o dobrotvornim akcijama u svim državama Zapadnog Balkana, pogledajte u našem infografiku, a kako je podrška i dalje potrebna i dobrotvorne akcije se nastavljaju, pročitajte priče o davanjima u regionu i dobrim delima koja kompanije, organizacije i pojedinci i dalje preduzimaju kako bi svoje zajednice podržali u borbi protiv posledica koje je ostavila COVID-19 pandemija.

MK Group obezbeđuje besplatan trodnevni odmor za lekare i medicinsko osoblje

Na čelu sa svojim osnivačem Miodragom Kostićem, kompanija MK Group daruje besplatan trodnevni odmor za medicinske radnike u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Tokom juna, jula i avgusta, lekari i medicinsko osoblje Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, Kliničkog centra Vojvodine, kovid bolnica u Ljubljani, Mariboru, Celju, Golniku i Zagrebu moći će da se odmore i relaksiraju u luksuznim hotelima Grand na Kopaoniku, Kempinski Palace u Portorožu i Kempinski Hotel Adriatic u Savudriji.

Besplatan odmor obezbeđen je za 450 lekara iz regiona, a vrednost ove donacije je više od 200.000 evra.

Pored ove donacije, MK Group i njene kompanije članice su tokom pandemije izdvojile gotovo pola miliona evra za nabavku medicinske opreme i humanitarnih paketa za stanovništo Srbije.

Osim toga, Miodrag Kostić, predsednik kompanije MK Group, odmah na početku proglašenja vanrednog stanja u zemlji priključio se borbi protiv virusa COVID-19 ustupanjem smeštajnih kapaciteta hotela u Novom Sadu na korišćenje Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Donacije i humanitarne akcije Roaming Solutions grupe tokom COVID-19 pandemije

Roaming Solutions grupa (Roaming Networks grupa i Enetel Solutions grupa) su tokom COVID-19 pandemije realizovale brojne humanitarne akcije i donacije, u saradnji sa partnerima, fondacijama, zdravstvenim centrima i institucijama.

Roaming Solutions grupa donirala je medicinsku i zaštitnu opremu (Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Zvečanska), kao i tehničku i IT opremu (Opšta bolnica Valjevo, medicinski centar "Studenica" u Kraljevu, Klinika za infektivne bolesti, Služba mikorbiologije Kliničkog centra Srbije).

U saradnji sa Supernovom i Crvenim krstom, Roaming Solutions grupa donirala je "powerbankove" obolelima od virusa, podržali su i “Vizionare Srbije”, kupovinom materijala za izradu vizira.

U Bosni i Hercegovini, kompanija Roaming Networks je uplatom na račun „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ i „Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo“ pomogla nabavku medicinske opreme i opreme za zdravstvene radnike, dok je u Crnoj Gori, Roaming Neworks donirao sredstva za istu namenu „Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti“.

Iz kompanije najavljuju da će i u narednom periodu nastaviti da pomažemu i reaguju, u skladu sa novonastalom situacijom u većini zemalja.

 

 

Erste banka donirala 500.000 kuna za nabavku medicinske opreme

Sa ciljem unapređenja dijagnostičkih i istraživačkih mogućnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Erste banka Hrvatske je donacijom u vrednosti od 500.000 kuna osigurala nabavku vredne medicinske opreme.

Novi PCR dijagnostički sistem Zavodu će koristiti za paralelnu detekciju koronavirusa i drugih respiratornih virusa, a tri ledenice za ultra-duboko zamrzavanje će omogućiti kontinuirani rad, pohranjivanje uzoraka i analizu virusa i u sledećoj sezoni respiratornih virusnih infekcija.

 

 

Donacije u vrednosti od 730.000 KM za bolnicu u Zenici

Pozivu Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) da im za borbu protiv pandemija Covida-19 doniraju novac, druga sredstva i robu, odazvalo se 95 pojedinačnih donatora, a vrednost donacije u novcu i raznim sredstvima je viša od 730.000 KM.

Novčanih donacija bilo je 16, u ukupnoj vrednosti 308.159 KM, od kojih je donacija u iznosu od 200.000 KM, koju je donirao BH Telecom pojedinačno bila najveća.

Ostale donacije, u medicinskoj opremi i robi, imaju vrednost veću od 420.000 KM.

Kompanija Pepsico donirala više od 200.000 dolara za neophodnu zdravstvenu opremu i namernice

Kompanija Marbo, deo multinacionalne kompanije PepsiCo koja već 11 godina posluje na tržištima Zapadnog Balkana, isporučila je donacije u vrednosti više od 200.000 dolara za potrebe zdravstvenih institucija i građana koji žive u najsiromašnijim opštinama u Bosni i Hercegovini.

Veći deo donacija je usmeren za nabavku hrane i neophodnih proizvoda za higijenu i zajedno sa proizvodima kompanije Marbo namenjen je ugroženim domaćinstvima najnerazvijenijih opština u Bosni i Hercegovini.

U saradnji sa Crvenim krstom Federacije Bosne i Hercegovine i Crvenim krstom Republike Srpske, kompanija Marbo je isporučila više od 200.000 svojih proizvoda.

Ova donacija je deo globalnog odgovora kompanije PepsciCo na krizu uzrokovanu širenjem virusa Covid-19.

Širom sveta, kompanija Pepsico je izdvojila 45 miliona dolara pomoći za borbu protiv posledica COVID-19 i sa ciljem se osnaživanja zajednica u kojima kompanija posluje.

 

 

Mozaik prijateljstva: Pandemija jenjava, ali je pomoć i dalje potrebna

Iz Udruženja građana Mozaik prijateljstva iz Banjaluke apelovali su da su mnogi Banjalučani i dalje ugroženi, a da su im najpotrebnije osnovne životne namernice, prvenstveno je hleb.

Udruženje se zahvaljuje svojim donatorima, pre svega Žitopeku i Manji i apeluje na sve koji su u mogućnosti da ih podrže, kako bi mogli obezbediti hleb za sve ugrožene sugrađane, kojima je ovakav vid podrške potreban.

 

 

Humanitarac donirao više od pola miliona evra za borbu protiv COVID-19

Humanitarac Hajriz Brčvak je tokom pandemije korona virusa u Crnoj Gori donirao više od pola miliona evra pomoći u novcu, opremi i hrani.

U znak zahvalnosti, njegovi sunarodnici iz Bara postavili su bilbord sa njegovim imenom, nazivajući ga “simbolom dobrte u Crnoj Gori”.

Podsećamo vas i da borbu protiv posledica korona virusa u Srbiji možete podržati online donacijom na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300. Cena poruke je 200 dinara i važi za sve mreže, a svojim donacijama podržavate decu iz socijalno ugroženih porodica, beskućnicike, osobe obolele od raka i mnoge druge ugrožene grupe.