Podrška za borbu protiv štetnih posledica COVID-19 pandemije i dalje je potrebna, širom regiona, naročito kada su u pitanju oni koji su u ovom trenutku najugroženiji.

Pročitajte kako je izgledao filantropski odgovor na COVID-19 u toku prethodne nedelje i kako su kompanije, građani i neprofitne organizacije, kroz različite akcije i donacije podržali svoje zajednice u borbi protiv korona virusa.

Građani i Crveni krst u zajedničkoj akciji za Užice

Povodom velikog broja obolelih od COVID-19, nekoliko građanki je u saradnji sa Crvenim krstom Užice, u okviru Facebook grupe Užičanke pokrenulo humanitarnu akciju za podršku svom gradu.

U okviru akcije, za samo četiri dana prikupljeno je 593.978,11 dinara na dinarskom namenskom računu i 550 eura na deviznom namenskom računu.

Pored prikupljenih novčanih sredstava, u prethodnim danima obezbeđen je i veliki broj posteljine, flaširane vode, specjializovanih dušeka, kreveta i drugih artikala.

Akcija i dalje traje, a možete je podržati uplatom na račun Crvenog krsta Užice, broj 325-9500600043855-17, Vojvođanska banka.

Za sve detalje o akciji pratite Facebook grupu Užičanke.

Humanitarna izložba “Umetnici za Sandžak”

Na inicijativu Kulturnog centra Novi Pazar i Galerije MMC u ovom gradu, pokrenuta je humanitarna izložna “Umetnici za Sandžak”.

Slike su rasprodate za samo dva dana, a prodajom radova u okviru ove izložbe do sada prikupljeno 866.000 dinara (preko 7,5 hiljada eura), namenjenih za pomoć bolnicama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju i Raškoj.

U humanitarnoj akciji namenjenoj pomoći obolelima od COVID-19 učestvovalo je 45 umetnika sa 49 radova. Najviše njih je iz Novog Pazara, ali doprinos su dali i umetnici i iz Beograda, Tutina, Sjenice, Kraljeva, Raške, Kragujevca i Negotina.

Mozzart obezbeđuje obroke i voće za medicinske radnike

Kompanija Mozzart je, u okviru paketa pomoći od pola miliona evra zdravstvu u Srbiji, pokrenula još jednu u nizu akcija za podršku medicinskim radnicima koji rade u kovid bolnicama.

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, u narednom periodu ova kompanija će obezbediti i organizovati isporuku dnevnih obroka, svežeg voća i vitaminskih sokova za lekare i medicinsko osoblje u kovid bolnicama po Srbiji.

Do sada je isporučena donacija za KBC Zemun, ambulantu na Paliluli i Kliniku za infektivne i tropske bolesti, a akcija se nastavlja i u narednim danima za kovid bolnice širom Srbije.

Lions Club BiH donacija za bolnice

Lions Club Bosne i Hercegovine u saradnji sa Lionsima Velike Britanije i Britanskih ostrva nabavio je 21 dezinfekcioni totem.

Totemi će biti donirani širom Bosne i Hercegovine, kako medicinskim ustanovama, tako i javnim ustanovama sa osetljivom populacijom, sa ciljem borbe protiv COVID-19 pandemije.

Vrednost ove donacije iznosi oko 18.000 KM.

Pljevaljska bolnica dobila mobilni ultrazvuk

Crnogorski fudbalski reprezentativac, Žarko Tomašević, donirao je bolnici u Pljevljima 20.000 EUR.

Deo donacije upotrebljen je za nabavku mobilnog ultrazvuka u vrednosti od oko 15.000 EUR. U danima borbe protiv koronavirusa, ovaj aparat će omogućiti bržu i kvalitetniju dijagnostiku i kod COVID pacijenta, dok će kasnije biti korišćen za internističke i kardiološke pacijente, kao i za ultrazvuk kukova kod beba na dečijem odeljenju.

Preostali novac od donacije biće upotriebljen za nabavku dodatne medicinske opreme i sredstava, u skladu sa potrebama.

Pivara Trebjesa podržala ugostiteljske objekte

Pivara “Trebjesa” podržala je ugostiteljske objekte i njihove zaposlene širom Crne Gore, donacijom ukupno 6.000 maski.

Zaštitne pamučne maske podeljene su za oko 500 ugostiteljskih objekata.

Donacija Nastavnom zavodu za javno zdravlje

Predsednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker donirao je Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ,,Dr. Andrija Štampar” uređaj za automatiziranu izolaciju nukleinske kiseline novog koronavirusa - Nextractor NX-48S.

U pitanju je uređaj koji će udvostručiti maksimalne kapacitete testiranja na Zavodu svojom mogućnošću obrade čak 48 uzoraka za 22 minuta.

Budući da su molekularna testiranja postala jako važan deo svakodnevnih laboratorijskih analiza, novi visoko protočni uređaj za izdvajanje nukleinskih kiselina koronavirusa Zavodu je neprocenjiva donacija – “ne samo zbog suzbijanja širenja koronavirusa, nego i pripreme za mogući jesenski val epidemije”, naveli su iz Zavoda.

Podsećamo vas da borbu protiv korona virusa i sami možete podržati online donacijom za neku od aktuelnih kampanja na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300.