Ove nedelje pisali smo o akcijama kroz koje su pojedinci u regionu darovali svoje vreme i talenat za različite dobre ciljeve.

Izdvojili smo i dva poziva za volontere i jednu akciju, kroz koju, ako ste u Sarajevu, možete podržati mališane obolele od raka donacijom kose.

Dubioza kolektiv – koncert u domu za stare osobe

Bend Dubioza kolektiv organizovao je koncert za za osobe, koji borave u Domu za stare i nemoćne osobe Medveščak u Zagrebu.

Kako navode iz benda, cilj ovog koncerta bio je da malo razvesele one koji u ovom domu borave.

„Svi pričaju o mladima, a nitko ne misli o starima, kao da svi čekaju da se odjave pa im ne treba zabava", rekao je Vedran Mujagić nakon koncerta.

Besplatno šišanje za migrante iz Tuzle

Mirsad Busuladžić, frizer salona Revolution DC iz Brčkog, zajedno sa svojim timom došao je u Tuzlu, kako bi obezbedio besplatno šišanje za migrante, koji u ovom gradu borave, a kojima većina salona odbija da pruži uslugu šišanja.

Mirsad ističe da je svojim postupkom želeo da pokrene što više ljudi, da ovoj ugroženoj kategoriji poklone malo vremena i podrške, koja se ne odnosi na finansijsku pomoć već na bilo kakvu, koju su u mogućnosti da pruže.

Donacija kose za perike mališana obolelih od raka

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ organizuje novu akciju šišanja i doniranja kose, pod nazivom “Moja kosa tvoja kosa”, čiji je cilj prikupljanje kose za izradu perika za decu koja su u borbi sa bolešću privremeno ili trajno izgubila kosu.

Nova akcija održaće se 17. novembra, od 11 do 17 časova u Sarajevo City Centru (SCC), a svoju kosu mogu donirati svi građani čija je kosa duža od 30 centimetara i prirodna je, odnosno nije tretirana.

Do sada je 3.600 donatora doniralo kosu za 38 perika. Kako navode iz udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, posebno su ponosni na činjenicu 80% dosadašnjih donatora čine devojčice starosti do 12 godina.

Ukoliko ste 17. novembra u Sarajevu i želeli biste da podržite ovu akciju, više informacija pronađite na linku.

Trka podrške za obolele od dijabetesa

Povodom obeležavanja 14. novembra, Svetskog dana dijabetesa, Udruženje za borbu protiv dijabetesa iz Beograda, „Plavi krug“, organizovalo je prošlog vikenda osmi maraton i trku podrške osobama obolelim od dijabetesa.

Trka podrške obolelima od dijabetesa održana je na Adi Ciganliji, sa ciljem podizanja svesti o ovoj bolesti. Više od 800 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, BiH i Slovenije, u znak podrške osobama obolelim od dijabetesa, učestvovalo je u trci. Dužinu kruga od 7700 metara na Adi učesnici su prelazili šetanjem, trčanjem ili na rolerima.

Događaj su podržali i Crveni krst i ekipe Hitne pomoći, pa su na usputnim punktovima za osveženje tokom trke bili raspoređeni volonteri koji su merili nivo šećera u krvi.

Nagrada za volontere u Hrvatskoj i BiH

Zaklada „fra Mladen Hrkać“ poziva zainteresovana fizička i pravna lica (neprofitne organizacije, udruženja, fondacije, javne ustanove, opštine, gradove i mesne zajednice) iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske da podnesu prijave s predlozima kandidata i kandidatkinja iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, za dodelu Nagrade „Gordana Jelić“ za volontera 2019. godine.

Rok za prijave je 25.11.2019., a imena dobitnika nagrade će biti objavljena 5.12. na Međunarodni dan volontera. Više informacija i obrazac za prijavu pronađite na ovom linku.

Potrebni volonteri za čitanje knjiga na pedijatriji u Puli

Udruga Suncokret – Pula, u saradnji s udrugom Portić iz Rijeke, Opštom bolnicom Pula i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula sprovodi program „Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice“.

Program, koji je kreirala udruga Portić iz Rijeke, podrazumeva da volonterke i volonteri svake večeri deci koja su hospitalizovana na Odjelu pedijatrije opšte bolnice Pula pričaju ili čitaju priče za laku noć.

Trenutno su potrebni volonteri i volonterke stariji od 15 godina, koji tokom zime i proleća mogu odvojiti 1 sat dnevno za čitanje i pričanje priča i na taj način ulepšati dečije snove.

Za više informacija o programu i volontiranju posetite sajt Udruge Suncokret.