Trag fondacija dodelila je po 13. put VIRTUS nagrade za filantropiju za kompanije, mala i srednja preduzeća i pojedince koji su svojim dobrim delima doneli pozitivne promene u svoje zajednice.

Nezavisni žiri ove godine je odlučio da pored glavnih nagrada dodeli i 5 specijalnih priznanja.

Glavna nagrada za doprinos na nacionalnom nivou

Glavnu nagradu za 2019. godinu dobila je kompanija Mastercard Europe SA Beograd za najveću pojedinačnu novčanu donaciju kompanije u Srbiji. Ova kompanija je Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR i kampanji „Zajedno za kuću koju zaslužuje svaki superheroj“ donirala 250.000 evra i na taj način podržala izgradnju nove roditeljske kuće u Beogradu za smeštaj roditelja i dece za vreme lečenja.

Pored toga, Mactercard je u 2019, u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, podržao ekonomsko osnaživanje žena, kroz projekat "Ja sam odvažna" i donirao sredstva za nabavku magnetne rezonance Kliničkom centru Srbije u okviru RTS Teletona.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje 

Ovu nagradu dobila je Eurobank a.d. Beograd za program podrške talentovanoj deci, deci sa invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja u okviru „Manchester United škole fudbala“. Ova škola omogućila je mladim jedanaestogodišnjim fudbalerima da, uz trenere iz Velike Britanije, usavrše svoje fudbalske veštine.

Pored toga, Eurobanka je tokom prethodne godine finansirala opremanje kabineta za statistiku i računovodstvo Prve ekonomske škole u Beogradu kroz projekat „Škola kao nacrtana za vas“. 

Nagrada za malo i srednje preduzeće 

Nagrada je pripala preduzeću Inter-mehanika iz Smedereva,  koje je u lokalnoj zajednici doniralo približno 2,5% svog prometa, kroz rekonstrukciju toaleta u školskom dispanzeru lokalnog Doma zdravlja, podršku razvoju lokalnog sporta, kao i donaciju alata i materijala za rekonstrukciju beogradskog Pobednika.

Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora 

Dobitnik nagrade je Telenor d.o.o, za dvanaestogodišnje partnerstvo sa UNICEF-om na programima edukacije dece i njihovih roditelja za bezbednu upotrebu interneta i prevencije digitalnog nasilja.

Nagrada za individualni doprinos filantropiji

Nagrada je pripala Tamari Klarić i Bogdanu Stefanoviću koji su prošle godine osmislili društveno odgovornu aplikaciju za mobilne telefone “Pruži korak”. Aplikacija je 2019. godine omogućila da se, uz pomoć 560.000 ljudi i preko 60 donatorskih kompanija, obezbedi više od pola miliona evra za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu.

Specijalna nagrada za najinovativniji projekat

Nagradu je dobila kompanija dm drogerie markt d.o.o. Beograd za projekat “dm Inkubator”, koji je omogućio da 18 domaćih proizvođača dobije kompletnu podršku pri unapređenju svojih proizvoda, kao i priliku da 57 svojih proizvoda plasira građanima Srbije kroz redovni asortiman dm drogerija.

Specijalna nagrada za dobrinos rodnoj ravnopravnosti

AVON Cosmetics SCG d.o.o. za sveobuhvatni doprinos rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena u Srbiji. U 2019. ova kompanija je podržala projekat Autonomnog ženskog centra "Mogu da neću. Ljubav nije nasilje“, uručila robnu donaciju Društvu za borbu protiv raka Sombor vrednu 300.000 dinara, poklonila preko stotinu novogodišnjih paketa štićenicama sigurne kuće i postavila prvu skulpturu ženske hrabrosti u Beogradu.

Specijalna nagrada za individualni doprinos razvoju lokalne zajednice

Nagrada je pripala Marku Čikariću, učitelju iz Prokuplja,koji je omogućio stvaranje uslova za redovno odvijanje nastave u školi u Tovrljanu, nakon više od 25 godina njene neaktivnosti. Učitelj Marko svakog dana do škole prevozi svojih sedam učenika koji stanuju u okolnim selima. Izvan radnog vremena obavlja poslove za meštane koji ih ne mogu obaviti sami. Svojim novčanim sredstvima kupuje potrebna sredstava za školu i gorivo za prevoz učenika, a svakom učeniku i rođendanski poklon.

Specijalna nagrada za podršku deci iz ranjivih kategorija društva

Milinka Ivanović, medicinska sestra u penziji iz Kruševca, poslednjih nekoliko decenija zrađuje i donira igračke za decu iz ranjivih kategorija društva. Samo tokom prošle godine, Milinka je napravila je i poklonila više od 1.800 ekoloških igračaka za decu izbeglice, decu sa invaliditetom, decu obolelu od dijabetesa i decu u vrtićima u Kruševcu u ukupnoj vrednosti od oko 900.000 dinara.

Gotovo dve trećine igračaka koje je tokom prošle godine izradila, poklonila je deci u prihvatnim i azilnim centrima širom Srbije, za koju je to neretko jedina igračka koju imaju.

Specijalna nagrada za mladu filantropkinju

Matea Balani, devetogodišnja filantropkinja iz Zrenjanina, najmlađa je dobitnica VIRTUS nagrade. Ona je tokom protekle godine organizovala je i sprovela akciju obnove ormara na Odeljenju za pedijatriju, prikupljala i donirala PET ambalažu lokalnom azilu za životinje, a drugu godinu zaredom organizovala je i humanitarni rođendan u okviru koga je prikupljeno preko 50.000 dinara, kao i veća količina robe u vidu odevnih predmeta i školskog pribora. Matea je sav prikupljeni novac i poklone donirala deci bez roditeljskog staranja smeštenoj u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, a organizaciji svih filantropskih akcija u 2019. godini posvetila je preko 60 volonterskih sati.

Kroz VIRTUS nagradu, ustanovljenu 2007. godine, Trag fondacija već 13 godina promoviše filantropiju u našoj zemlji i podstiče sve veći broj kompanija i pojedinaca da se uključi u programe i inicijative za opšte dobro. Odličan odziv prijavljenih svake godine, posebno prijavljenih pojedinaca, pokazuje da se građani iz godine u godinu sve više uključuju u filantropske akcije.  Za građanima sledi korporativni sektor, koji se ističe svojim strategijama i doniranjem, ne samo novca, već i robe, usluga, vremena i znanja.  


VIRTUS nagrada za 2019. godinu se realizuje uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.