Trag fondacija dodelila je po 17. put zaredom godišnje VIRTUS nagrade za filantropiju.

Nagrade za pojedince i kompanije iz Srbije koji su tokom prethodne godine najviše istakli dobročinstvom su Džon Ginkel, zamenik šefa misije u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Dominik Otvej, zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji i Ida Prester, kantautorka, aktivistkinja i ambasadorka ovogodišnje VIRTUS tematski fokus kategorije nagrada.

U kategoriji korporativne filantropije, izdvojila se kompanija MK Group iz Beograda, dok su Homa Fine Dining & Bistrot, Beograd, poneli nagradu u kategoriji za mala i srednja preduzeća. DP Zaliv d.o.o. iz Crvenke nagrađen je za izuzetno dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora. Miroslav Đorđević iz Novog Sada prepoznat je za svoj individualni filantropski doprinos, dok je Andrea Ćirić iz Kraljeva nagrađena za svoj nesebični doprinos u kategoriji za najmlađe filantrope. Kompanija Vega IT iz Novog Sada ponela je Nagradu tematski fokus za korporativni doprinos osnaživanju devojčica i žena, dok je Jovana Ružičić iz Beograda prepoznata za individualni doprinos u ovom domenu.

 

 

Nagrada za korporativnu filantropiju

Kompanija MK Group je, u okviru svog programa društvene odgovornosti "Podrška porodici", tokom 2023. godine uložila 350.000 evra u renoviranje vrtića u osam zajednica širom Srbije, kako bi stvorila bolje uslove za boravak najmlađih i omogućila vaspitačima efikasniji rad. Kompanija je pružila i značajnu donaciju od preko 20 miliona dinara Materinskom domu u Kraljevu, podržavajući adaptaciju, opremanje i rad doma u kome je smešteno osam majki sa bebama. Program podrške za majke i bebe je dodatno pomogao trudnicama i porodiljama bez osnovnih uslova za brigu o deci. MK Group aktivno podržava i Centre za podršku porodici u Nišu i Raški. Zahvaljujući ovim akcijama, 114 porodica je ostalo na okupu i obezbedilo elementarne uslove za bezbedan život svoje dece.

Nagrada za malo i srednje preduzeće

Preduzeće Homa Fine Dining and Bistrot čine vlasnici i zaposleni koji već dugi niz godina aktivno učestvuju u humanitarnim akcijama, volontirajući i donirajući odeću, hranu i druge proizvode ugroženim grupama stanovništva. Krajem prethodne godine, Homa tim je sproveo akciju organizacije ručka i na taj način donirao 40 obroka za zaposlene u Udruženju Liceulice. Ova akcija, koja je združila zaposlene Homa Bistroa i prodavce časopisa Liceulice, postala je inspiracija za dalje slične inicijative.

Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora

Preduzeće DP Zaliv već petnaest godina sarađuje sa udruženjem Plava ptica iz Kule, pružajući podršku deci i odraslima sa teškoćama u razvoju kroz seriju manifestacija "Novogodišnja čarolija". Tokom 2023. godine, kompanija je organizovala 15. tradicionalnu Čaroliju, pružajući ne samo program i zabavu, već i donaciju novogodišnjih paketića za decu i odrasle. Zaposleni u preduzeću učestvuju u organizaciji samog događaja, a broj doniranih poklona varira svake godine, krećući se između 120 i 150 paketića. Osim manifestacije „Novogodišnja čarolija", DP Zaliv servisira vozila Udruženja Plava ptica, a po potrebi obavlja i besplatan prevoz robe koja pristiže udruženju.

Nagrada za individualnu filantropiju

Miroslav Đorđević iz Novog Sada, posvećeni je upravitelj Fondacije Tate Novosađani. Svojom inicijativom i saradnjom sa drugim tatama i njihovim porodicama, Miroslav realizuje brojne humanitarne aktivnosti, posebno usmerene na podršku lečenju dece, nabavku terapijskih pomagala, pomoć socijalno ugroženim sugrađanima i dodelu novogodišnjih paketića za decu iz seoskih škola. Njegove aktivnosti obuhvataju širok spektar dobročinstava, uključujući prikupljanje hrane, ogreva, novca za lečenje, donacije narodnim kuhinjama, obnove kuća porodicama, podrške poljoprivrednicima i organizaciju humanitarnih turnira i predstava. Aktivno uključuje zajednicu putem Facebook grupe koja broji preko 12.500 članova, a u tim podvizima podržava ga i supruga Jovana.

 

 

Nagrada za mlade filantrope

Andrea Ćirić, rođena u Kraljevu, ima 27 godina i živi i radi u Beogradu. Njeno filantropsko delovanje započelo je pre četiri godine organizacijom rođendanske žurke humanitarnog karaktera. Umesto tradicionalnih poklona, Andrea je pozvala svoje goste da doniraju novac tamo gde je on najpotrebniji. Pre četiri godine, prikupljenim donacijama je podržala Službu za pedijatriju u kraljevačkoj bolnici, a tokom 2023. godine, sredstva je usmerila na podršku novoosnovanom kraljevačkom udruženju za pomoć osobama sa autizmom. Kroz svoje nesebično delovanje, Andrea je postigla višestruke ciljeve - pružila je direktnu korist osobama sa autizmom, podstakla aktivno uključivanje šire zajednice u filantropske aktivnosti i podržala socijalno ugrožene grupe građana, stvarajući pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu.

Nagrada tematski fokus za korporativni doprinos osnaživanju žena i devojčica

Jovana Ružičić iz Beograda, direktorka je i osnivačica Centra za mame iz Beograda, a kroz svoj rad pruža izuzetan doprinos osnaživanju žena i majki širom zemlje. U protekloj godini, pokrenula je inspirativnu inicijativu nazvanu Ženski solidarni fond koja ima za cilj pružanje pomoći ženama u krizi. Do danas, Jovana je okupila čak 43 žene donatorke Ženskog solidarnog fonda, čiji su mesečni doprinosi za godinu dana dostigli gotovo milion dinara. Fond je pomogao 12 žena koje su se suočavale sa teškom materijalnom situacijom koja im je predstavljala prepreku da zadovolje osnovne životne potrebe. Jovana ostaje u redovnom kontaktu sa svakom od podržanih žena, a donatorke redovno dobijaju informacije o tome kako je novac iz Fonda upotrebljen i kome je pomoć pružena. Tokom protekle godine, Jovana je inicirala i uspostavljanje Alimentacionog fonda, iz kojeg bi se mesečno isplaćivali iznosi neplaćene alimentacije. Nadležnim organima je predala predlog zakona o funkcionisanju ovog fonda, koji je pripremila u saradnji sa Udruženjem pravnika Srbije.

Posebne nagrade

Posebne nagrade dodeljene su Miodragu Kostiću za doprinos zadužbinarstvu, Slobodanu Majstorcu za njegovu izuzetnu humanost, Nini Ninković za neumornu promociju filantropije i Ani Veljković za doprinos promociji ženskog preduzetništva.

Već 25 izuzetnih godina, Trag fondacija zagovara duh davanja, negujući kulturu filantropije koja pokreće pozitivne promene u društvu. Dodelom priznanja ovim izuzetnim pojedincima, preduzećima i kompanijama, fondacija nas sve inspiriše da gradimo snažnije, saosećajnije zajednice.

VIRTUS nagrada za 2023. godinu realizuje se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), OAK fondacije, Fondacije Čarls Stjuart Mot i Fonda braće Rokfeler.