Načini da društveno odgovorne kompanije pruže pozitivan primer poslovanja su brojni, a spektar onoga što jedna kompanija može da čini da podrži lokalnu zajednicu je i te kako širok.

Danas imamo priliku da vidimo „teoriju u praksi“ – kroz aktuelne primere kompanija iz regiona koje pružaju podršku u različitim segmentima, oblastima i kategorijama u svojim zajednicama.

Bilo da je reč o ekologiji, društvenom aktivizmu ili donacijama – ove CSR kompanije su integrisale društveno odgovorno poslovanje u svoju praksu, i time napravile odlične (i odgovorne) poslovne i društvene poteze.

Donacijom „Karneksa“ počela velika akcija prikupljanja hrane

Kompanija „Karneks", članica MK grupe, prva je kompanija koja je donirala svoje proizvode u okviru inicijative „Spasimo hranu" i predstojećeg Nacionalnog dana davanja, koji će ove godine biti posvećen prikupljanju hrane za najugroženije. Kampanju, kako se navodi, organizuju Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, uz podršku USAID.

Mi u „Karneksu" smo od samog osnivanja posvećeni borbi protiv gladi i uvek podržavamo akcije koje pomažu ugroženom stanovništvu. Kao kompanija koja je jedan od najvećih proizvođača hrane, nastojimo da pomognemo svim osetljivim grupama koliko možemo, rekao je komercijalni direktor Milan Radoš, prilikom doniranja paketa proizvoda Centru za migracije „Info Park".

Dodao je da je ta kompanija u protekle tri godine samo u saradnji sa Bankom hrane donirala oko 70 tona svojih proizvoda, čime su obezbedili makar jedan obrok za oko 420.000 ljudi. Službenica „Info Parka", Irena Abdelalam Abdelmaksoud zahvalila se „Karneksu" što je izašao u susret njihovoj želji da svojim korisnicima obezbede hranu prilagodjenu njihovim navikama, imajući u vidu da je ova organizacija posebno posvećena zaštiti najugroženijih izbegličkih grupa, a to su žene i deca.

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić najavio je da će se u okviru kampanje za mesec darivanja hrane prikupljeni prehrambeni proizvodi distribuirati preko brojnih organizacija koje se bave rešavanjem problema siromaštva i gladi u Srbiji, i pozvao ostale kompanije, kao i gradjane da se aktivno uključe.

Ova akcija „Karneksa" kojom je započela kampanja, samo je prva u nizu koju će u narednom periodu realizovati MK grupa sa svojim kompanijama članicama. Svoje prehrambene proizvode, kako se navodi, doniraće i Flora, Sunoko i Agrounija.

MK grupa kontinuirano i sistemski izdvaja značajna sredstva, kako u robi, tako i u novcu, za brojne filantropske aktivnosti. Prošle godine kompanija je izdvojila više od milion evra za donacije, zbog čega je i nagradjena prestižnim Virutus priznanjem za doprinos filantropiji na nacionalnom nivou, a Srpska asocijacija menadžera proglasila ju je za društveno najodgovorniju kompaniju, navodi se u saopštenju.

Prikupljeno 12 tona otpada u sklopu „Coca-Coline“ inicijative Recikliraj me

„Coca-Cola“ u Bosni i Hercegovini realizovala je tokom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, u saradnji s organizatorima i kupcima i partnerima, inicijativu Recikliraj me. Pokloni mi novi život, koja je deo globalnog programa Svijet bez otpada. Za osam dana aktivnosti je prikupljeno – jedna tona plastičnog otpada, dve tone papira, šest tona stakla i tri tone mešanog otpada. Svih 12 tona otpada je, u saradnji s partnerima inicijative Recikliraj me. Pokloni mi novi život – kompanijom „Ekopak” i komunalnim preduzećem „Rad” preuzeto i poslato na reciklažu.

Kontejneri za odvojeno odlaganje otpada, za plastične boce, limenke i mešani otpad, postavljeni su na najprometnijim lokacijama u centru Sarajeva, a bili su i dostupni mobilni timovi koji su kružili gradom sa torbama u kojima je bilo moguće odložiti plastične boce i limenke.

Prvi koraci inicijative 'Recikliraj me. Pokloni mi novi život.' u Bosni i Hercegovini napravljeni su u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, najvećom i najutjecajnijom manifestacijom kulture i umjetnosti u zemlji. Partnerstvo koje traje 25 godina tako je obogaćeno zajedničkim nastojanjima da unaprijedimo kulturu odgovornog i održivog življenja, a rezultati u količinama odvojeno prikupljenog otpada su odlični, rekao je Bruno Jelić, rukovoditelj projekta Svijet bez otpada u „Coca-Cola HBC Adria“.

„Coca-Cola HBC“ kao društveno odgovorna kompanija i lider u primeni postulata održivog poslovanja ima jasno postavljene ciljeve koji se odnose na smanjenje uticaja na okolinu, a jedno od strateških opredeljenja kompanije globalno je program Svet bez otpada, čijim aktivnostima direktno doprinosi smanjenju uticaja na okolinu i nudi rešenja za izazove povezane s ambalažom, saopšteno je iz te kompanije.

Aktivnosti u okviru inicijative Recikliraj me. Pokloni mi novi život i globalnog programa Svijet bez otpada usmerene su na stvaranje novih navika za pravilno odlaganje i razvrstavanje otpada, kao i na edukaciju i podizanja svesti građana o važnosti recikliranja otpada za očuvanje resursa i okoline. Uz „Coca-Colu“ su u inicijativi učestvovali i njeni kupci iz sektora ugostiteljstva, kao i „Konzum" i „Mercator", navodi se u saopštenju.

CEDIS donirao vozilo Turističkom centru „Durmitor“

Crnogorski elektrodistributivni sistem donirao je automobil marke Renault Kangoo Turističkom centru „Durmitor” sa Žabljaka. Izvršni direktor Turističkog centra „Durmitor” Marinko Purić izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje sa CEDIS-om i podrške koja im je pružena u donaciji vozila.

Drago nam je što je CEDIS prepoznao našu potrebu i donirao nam putničko vozilo čija upotreba će olakšati prevoz naših zaposlenih. Posebnu zahvalnost dugujemo izvršnom direktoru Čađenoviću koji je imao razumijevanja za naše potrebe. Nadam se da će primjer CEDIS-a slijediti i druge kompanije, naglasio je Purić.

Donaciju je Turističkom centru „Durmitor” uručio je ispred CEDIS-a rukovodilac Operativne direkcije Vladimir Ivanović.

Mi ćemo se i dalje truditi da nastavimo sa društveno odgovornim poslovanjem i pružanjem podrške organizacijama kako bismo doprinijeli rješavanju društvenih problema i potreba. Nadam se da će zaposlenima u Turističkom centru „Durmitor“ ova donacija na pravi način riješiti probleme koje su imali sa prevozom, istakao je Ivanović.

CEDIS je kompanija koja je prepoznatljiva po svom društveno odgovornom delovanju, a ova donacija pokazuje da se ono može ispoljiti na različite načine.

„Ford Hrvatska“ sponzor akcije Ranger Hrvatska – 4 rijeke

Sve glasnije se govori o očuvanju životne sredine, a stvarne promene podrazumevaju da svako od nas krene u akciju. To dobro znaju hrvatski rendžeri, koji su u Karlovcu organizovali niz događaja sa ciljem da primerom podstaknu ljude da se pokrenu. Tako je, u organizaciji „Saveza čuvara prirode Hrvatske“, održana dvodnevna humanitarna akcija Ranger Hrvatska – 4 rijeke.

Reč je o ekološkoj, edukativnoj i sportskoj akciji na rekama Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri u Karlovačkoj županiji. Ideja akcije bila je praćenje reke od izvora do ušća i ukazati na rečno bogatstvo pitke vode u Hrvatskoj, ali i na sva zagađenja uzrokovana ljudskim uticajem, uz akcije čišćenja okoline reka i brojne radionice.

Jedan od sponzora koji se priključio akciji je i „Ford Hrvatska“ (Grand Dalewest d.o.o.), ovlašćeni uvoznik „ford“ vozila u Republici Hrvatskoj, čiji model Ford Ranger važi za čuvara hrvatske okoline i koji je i zaštitni znak ove akcije.

Kao globalna kompanija već više od 100 godina u auto-industriji, ističu da nastoje da menjaju svet nabolje. Naglašavaju da žele da preuzmu odgovornost prema svakoj zajednici i okolini u kojima žive i rade, zbog čega traže načine kako da smanje uticaj zagađenja okoline, preko širokog raspona mera i akcija.

To uključuje proizvodnju vozila koja će biti štedljivija i proces proizvodnje koje će biti više održiv. Razvili su asortiman ECOnetic i Flexifuel vozila, a razvijaju i niz tehnoloških rešenja koja osiguravaju značajno smanjenje emisije štetnih gasova. 

U „Fordu Hrvatska“ ističu da smo svi odgovorni za okolinu, što je i glavna poruka ove akcije koju podržavaju, pa su kroz zanimljive načine Ford Ranger i hrvatski rendžeri inspirisali ljude da preuzmu odgovornost za očuvanje okoline. 

Prema rečima organizatora, cilj manifestacije je izgradnja pametne mreže čuvara prirode – rendžera, kako bi lakše radili na zaštiti prirode i životne sredine Republike Hrvatske. Karlovčani i „Ford Hrvatska“, kao jedna od kompanija koje aktivno podržavaju i sprovode društveno odgovorno poslovanje, pokazali kako se pazi na očuvanje prirodnih lepota i dali dobar primer i okolini.

Tim bilding događaj u Srbiji okupio više od 10.000 zaposlenih i 700 kompanija

Serija poslovnih trka "Serbia Business Run", kao najveći tim bilding događaj u zemlji, održava se u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu. Ovaj događaj od 2016. godine okuplja više od 700 kompanija i 10.000 zaposlenih.

Nakon pandemije korona virusa, pod sloganom „novi optimizam“, dešava se ponovno okupljanje, trčanje i druženje zaposlenih sa ciljem da se motivišu poslodavci i zaposleni da vode više računa o zdravlju, a samim tim i motivaciji za posao i društvenoj odgovornosti. Ova serija trka nastala je kada je Beogradski trkački klub na Topčiderskom parku organizovao vikend trku za 300 zaposlenih iz 47 kompanija. Trka je 2017. godine prebačena na „naš termin“ četvrtkom posle posla, kada smo pod idejom ‘Casual Friday – Active Thursday’, počeli da organizujemo svojevrsne tim bilding događaje i u Nišu, Subotici i Novom Sadu, izjavio je za Biznis.rs direktor trke i Beogradskog trkačkog kluba, Veroljub Zmijanac.

On je naglasio da je njihov cilj jednostavan – da promovišu kulturu kretanja i fizičke aktivnosti, ali i brigu kompanija o svojim zaposlenima. Kako je naveo, ljudi se na njihovim događajima bolje povezuju i kroz opuštajuću atmosferu stvaraju bolje timove i lepše radno okruženje.

I dalje smo verni ideji da kompanije mogu povoljno (kotizacije kreću od 2.700 dinara po zaposlenom) da dobiju priliku da svoje zaposlene inspirišu na pokret ujedno ostvarujući svoje ciljeve u sektoru ljudskih resursa i onoga što je u poslednje vreme poznato kao ’employer branding’. Za pomenutu kotizaciju naš tim za svakog zaposlenog sprema startni paket – kvalitetnu sportsku majicu, startni broj sa čipom, medalju, večeru, piće, žurku, zdravstvenu brigu tokom trajanja događaja i organizuje zabavan sportski događaj. Ovo dešavanje je ujedno i platforma za sport marketing brendova koji bi se predstavili zaposlenima. Inače, biznis model i koncept događaja nismo mi izmislili. Biznis trke se organizuju u Londonu, Frankfurtu, Njujorku i manje ili više uspešno, u svim poslovnim centrima na svetu, naglasio je naš sagovornik.

Dodao je da je sama priča počela kao sporedan posao pored treninga, ali je vremenom rasla, pa su već 2017. godine imali trku 900 ljudi, 2018. godine je trčalo 3.000, a 2019. godine ukupno 6.600 zaposlenih na svim trkama.

Mi smo krenuli u organizaciju događaja kao Beogradski trkački klub u kojem smo radili i radimo na našim programima trčanja i fitnesa na otvorenom za sve Beograđane od 16 do 106 godina. Investirali smo u informacioni sistem, opremu i posebno u naša znanja u oblasti marketinga u sportu i organizaciji sportskih događaja – sve je to dovelo da se inkorporiramo u SportIT – Sports Marketing & Sponsorship d.o.o. – prvu specijalizovanu sport marketing agenciju u Srbiji. Sam događaj je namenjen svim kompanijama koje o svojim zaposlenima razmišljaju dalje od proste razmene ‘ja tebi platu, ti meni radiš – do viđenja’. Dešavalo se to i ranije, kada su naši roditelji učestvovali na radničkim sportskim igrama, ali smo u tranziciji zaboravili na to da smo kao kompanija jedan tim, jedan kolektiv. Modernizacija nam je donela Serbia Business Run kao platformu da na moderan način zadovoljimo potrebe da se povežemo i budemo aktivni, ističe Zmijanac.

Trka ima i humanitarni karakter i organizatori poslednje tri godine sarađuju sa Fondacijom Ane i Vlade Divac i sakupljaju novac za njihov program „Divac Stipendija".

 

U pitanju je fond kroz koji se finansiraju stipendije za naše najbolje srednjoškolce iz socijalno ugroženih porodica. Biznis zajednica je u okviru naših trka sakupila više od 11.000 evra za program i time smo omogućili da neki novi mladi ljudi dobiju podršku u svom školovanju. Takođe, 33 odsto ljudi na našim trkama nikada pre nije učestvovalo na trkama. Mnogi od njih hodaju ili prepešače trku. Događaj je za mnoge takmičarskog karaktera, ali za nas je pre svega podržavajućeg i timskog, pa smo od ove godine omogućili i ‘navijačke pakete’ za sve koji ne žele da trče, niti hodaju, ali žele da budu uz stazu i podrže svoje kolege. Verujemo da će navijači kada vide atmosferu skupiti snage da se sledeće godine barem prošetaju i tako završe trku, zaključuje Zmijanac. 

Izložba „Čista umjetnost“ u sklopu inicijative kompanije „Nestlé“

U Sarajevo City Centru otvorena je izložba u sklopu inicijative kompanije „Nestlé“, pod nazivom „Čista umjetnost“. Izložbu čini pet umetničkih dela nastalih od otpadnog materijala kojem su poznati umetnici dali novu svrhu i pretvorili ga u vizionarska dela sa snažnom porukom o važnosti čuvanja prirode. Dela, od kojih najveće ima prečnik od tri metra, predstavljaju izgled flore i faune ukoliko o njima ne počnemo da se brinemo. Izložba će u periodu od 13. do 15. septembra biti otvorena je za javnost.

Kompanija „Nestlé“ je, uz podršku Udruženja „Ruke“ i "Let’s Do It", kao i prijatelja projekta Sarajevo City Centar i MCI, pokrenula lokalnu inicijativu za očuvanje prirode „Čista umjetnost”,a izložba je samo jedna od aktivnosti kojom „Nestlé“ želi da doprinese u osvešćavanju javnosti o ovoj važnoj temi.

Pet zanimljivih skulptura ove izložbe dela su kreativnih ruku lokalnih umetnika Centra za umetnost i umetničku edukaciju „ArkA”: Marko Frančešćević (Morska zvijezda), Adis Lukač (Američki ždral), Hana Hurem (Kit), Denis Haračić i Eldina Kožljak (Podvodni VS zemljani svijet), Samir Sućeska (Kornjača), pod vodstvom koordinatora Amera Hadžića i Amele Hadžimejlić. Svako delo svojim veličinom, ali i snažnom porukom jasno ističe važnost širenja svesti o ovoj tematici. Cilj same inicijative je podstaći svakog od nas na delovanje kada je reč o redukovanju otpada, recikliranja i ponovne upotrebe materijala, ali i očuvanja vodnih resursa i šuma.

„Čista umjetnost“ novi je projekt koji „Nestlé“ pokreće u BiH s ciljem podizanja svesti o važnosti očuvanja okoline. U cilju lokalnog doprinosa očuvanju zelenih površina, „Nestlé“ će donirati sadnice školama u BiH koje su deo projekta Zdravo!.

Želimo da inspirišemo građane kako bi malim, svakodnevnim koracima doprinijeli pozitivnim ekološkim promjenama. Potičemo tako i vlastite zaposlenike da se uključe i svojim pozitivnim primjerom također sudjeluju u kampanji, te smo nedavno održali akciju čišćenja zelenih površina u kojoj je učestvovalo preko 40 volontera i u nekoliko sati skupili više od 4.500 kg otpada, izjavio je Milan Dukić, direktor prodaje Nestlé Adriatic u BiH.

Dukić je naglasio i da transformacija prema održivosti zahteva radikalne akcije u celom „Nestlé“ lancu vrednosti – od prelaska na obnovljive izvore energije u fabrikama i kancelarijama, preko traženja inovativnih rešenja za pakovanje proizvoda, do saradnje s dobavljačima i poljoprivrednicima na osiguranju održivog sistema hrane.

Kompanija MCI se rado pridružila inicijativi „Čista umjetnost“ koju je naš dugogodišnji partner Nestle pokrenuo jer smatramo da je važno stvarati savezništva s ciljem očuvanja prirode. Ova izložba je samo primjer kako svijet može da izgleda, a na nama je da to ne dopustimo. Zbog toga su naši uposlenici učestvovali i u akciji čišćenja, kako bi pokazali da svi moramo krenuti od sebe kako bi pravili velike promjene, rekao je Robert Sabljić, direktor kompanije MCI.

Inicijativa je pokrenuta i kao podrška velikoj akciji čišćenja, u organizaciji projekta "Let’s Do It", Udruženja „Ruke“. Ove godine Svetski dan čišćenja obeležava se 18. septembra u 180 zemalja, a jedna od njih je i Bosna i Hercegovina. "Let’s Do It" tim Bosne i Hercegovine će na ovaj dan uz pomoć lokalnih timova čistiti na više od 30 lokacija širom naše zemlje.

Kompanija nastavlja da radi na podizanju svesti o važnosti brige za okolinu i većoj aktivaciji industrije po ovom pitanju, kao i s investicijama za bolju, zdraviju i održivu budućnost.

Iz Fondacije Univerexport 8.500 paketića za đake prvake

Fondacija Univerexport obradovala je 8.500 prvaka prvog dana škole poklon paketima. Kako iz Fondacije podsećaju, ovu tradiciju započeli su pre šest godina, a tokom tih godina rasla je i napredovala u raznolikim društveno odgovornim aktivnostima, uvek se usmeravajući ka deci.

Đaci prvaci iz Novog Sada, Subotice, Kikinde, Kule, Vrbasa, Vršca i okolnih mesta ovih gradova, uz delove Beograda, dobila su vaučere Fondacije Univerexport sa kojima će moći da se preuzmu poklon paketi u najbižoj Univerexport prodavnici.

Poklon paketi sadrže školski pribor i slatkiše, ono što je mališanima potrebno za početak nove školske godine. Poput svojih prvih koraka koji su nastali u Novom Sadu pre 30 godina, tako su i prvi poklon paketi za školarce podeljeni u Novom Sadu, da bi u godinama koje slede širili dalje na nove gradove i okruge, kako bi taj broj danas dosegao velikih 8.500 poklona, navode iz kompanije. Fondacija Univerexport je osnovana od strane kompanije Univerexport, sa usmerenošću ka deci i fokusom na obrazovanje i sport uz pomoć nadležnih ministarstava.

 

Partneri Fondaciji Univerexport koji su prepoznali aktivnosti Fondacije i okrenuli se ka najmlađima nosiocima ovog društva, su: Bambi, Bones group, Chips Way, Cipiripi, DMD Delta, Delicious, DFC, Gatarić, Henkel, Jaffa, Kinder, Lavita, Marbo, Mioni, Mercata, Mix Trade, Nutrino, Next, Pionir, Rauch, Sterling, Univerzal, Voda Voda. Akciju Fondacije Univerexport podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zaposleni kompanije NIS obradovali decu iz prihvatilišta školskom opremom

Kako bi početak nove školske godine učinili lepšim i lakšim za socijalno ugroženu decu i decu bez roditeljskog staranja, kompanija NIS i njeni zaposleni prikupili su školsku opremu i pribor za više od 600 korisnika svratišta i prihvatilišta za decu, kao i štićenika domova u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Nišu i Kraljevu. Akciju pod nazivom „Zajedno za čistu peticu” inicirali su i sproveli članovi Kluba volontera NIS-a koji su tokom proteklog meseca prikupili potrebnu školsku opremu. Paketi su najpre uručeni deci iz Prihvatilišta u Beogradu.

Svečanom uručenju školskog pribora prisustvovali su Nataša Stanisavljević, sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda, Bojana Radojević, direktorka Departmana za maloprodaju u NIS-u i  Danijela Stajković, direktorka prihvatilišta za decu Beograda.

U Prihvatilištu trenutno na smeštaju imamo 24 dece i svi oni idu u školu. Ovde vidimo koliko je važna uloga sistema socijalne zaštite, a to je pre svega kada pogledamo decu kojoj je pomoć najpotrebnija, da ih izvedemo na pravi put, da im pomognemo. Važno nam je da podstaknemo i druge kompanije da nastave sa ovakvim odgovornim radom i donacijama, i mislim da je ovde veoma važno što su zaposleni iz jedne kompanije i volonteri ovako nešto donirali, izjavila je Nataša Stanisavljević.

Bojana Radojević, direktorka Departmana za maloprodaju u NIS-u je navela da kompanija NIS i članovi Kluba volontera već dugi niz godina iniciraju i realizuju akcije čiji je cilj podrška zajednici, prvenstveno najmlađima. „Partnerstvo sa Gradom Beogradom traje više od jedne decenije, a današnji projekat samo je jedan u nizu mnogobrojnih koje je naša kompanija ostvarila sa Gradom. U akciji „Zajedno za čistu peticu” koju su osmislile moje kolege, članovi Kluba volontera kompanije NIS, do sada smo prikupili preko 600 školskih pribora za učenike oosnovnih i srednjih škola širom Srbije”, rekla je Bojana Radojević.

Danijela Stajković, direktorka Prihvatilišta za decu Beograda je istakla značaj saradnje i podrške koju ova ustanova ima sa Gradom Beogradom i kompanijom NIS: Ovo nije prvi put da NIS daje poklone našoj deci, ali ono što je važno istaći, u cilju podrške, pomoći i početka školske godine, jeste da će svako naše dete krenuti u svoj razred sa potpuno opremljenim rančevima i opremom koja će im uveliko olakšati početak nove školske godine i uz pomoć koje se neće izdvajati od svojih vršnjaka, rekla je Danijela Stajković.

Kada kompanije u svoje ciljeve integrišu i društvenu odgovornost, one unapređuju i standarde poslovanja, a i pozitivno utiču na opšte dobro. Ukoliko te je neki od primera inspirisao na dobročinstvo, uvek možeš podržati neku od aktulenih kampanja na našoj crowdfunding platformi Donacije.rs.