Humanitarne trke i maratoni, ali i drugi vidovi sportskih aktivnosti jedan su od čestih načina za prikupljanje sredstava za različite dobre ciljeve i prilika da uradite nešto dobro i zdravo za sebe, a lepo i korisno za svoju zajednicu. 

Pročitajte kako smo širom regiona trčanjem činili dobra dela, kao koje ćemo trke u znaku podrške i dobročinstva tek trčati. 

Najbržih 5K u regiji za tri humana cilja 

Trka Najbržih 5K u regiji održana je nedavno na planini Trebević u organizaciji Udruženja Marathon Sarajevo. 

U okviru trke, Udruženje Marathon u partnerstvu sa Filantropskim forumom BiH, organizovalo je i humanitarnu akciju za sakupljanje sredstava sistemom prodaje kilometara, za ciljeve koji su od velikog značaja za zajednicu. 

Trkači i trkačice su imali priliku trčati za tri humana cilja – pokrivanje troškova zajedničkih aktivnosti za decu slabijeg socijalnog statusa Fondacije za podršku i razvoj mentorstva Stariji brat, starija sestra, kao i za doprinos fondovima Pomozi.ba, „Sami Čamdžić za sretno djetinjstvo“ i „Sportisti za život“. 

Na događaju je učestvovalo više od 300 trkača i trkačica. 

Trčimo za Dijete 31 

Marijini obroci Hrvatska organizuju osmu po redu humanitarnu trku „Trčimo za Dijete 31”, koja će se održati u nedelju, 29. maja, u zagrebačkom parku Bundek.  

Glavna utrka na 5 km počinje u 11:00, a pre nje održaće se dečija trka na 800 m, sa početkom u 10:00č. 

Preporučena donacija za kotizaciju za odrasle iznosi 70 kn, što je dovoljno da jedno dete prima topli obrok 6 mjeseci na mestu obrazovanja.  

Predloženu kotizaciju za odrasle možete donirati uplatom na račun Marijinih obroka, otvoren u Zagrebačkoj banci (HR7923600001102102666 uz opis uplate Prijava za utrku Trčimo za Dijete 31), ili na dan trke prilikom podizanja brojeva na Bundeku. 

Osim u Zagrebu, dan pre imaćete priliku da trčite za Marijine obroke i na splitskoj Rivi. Ova trka počinje u 18:00č. 

Misija Marijinih obroka jeste da deci u najsiromašnijim delovima sveta pružiti obezbedi obrok dnevno na mestu obrazovanja. Za ishranu jednog deteta godišnje prosečno je potrebno 132 kn, a Marijini obroci svakodnevno osiguravaju obroke za 2.279.941 dete u najsiromašnijim zajednicama sveta. 

Đir za rožice 

„Đir za rožice“ naziv je humanitarne trke Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ koja je prvi put održana u subotu 14. maja u Rijeci. 

Ove godine prvo Prihvatilište za beskućnike u Rijeci slavi svoju 15. godišnjicu postojanja, tokom koga je u njemu boravilo gotovo 700 korisnika, od čega je njih gotovo 70% uspješno resocijalizovano. Tim povodom održan je i prvi Đir za rožice, manifestacija dobrotvornog karaktera čiji organizator je Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat. 

Đir za rožice imao je dvostruku ulogu – da učesnici svojom donacijom pomognu Prihvatilištu i njegovim korisnicima i da se na taj način aktivno uključe u njihovu resocijalizaciju, kao i da to bude jedan od načina razbijanja stigmatizacije beskućništva.  

Svojom rutom ova trka je povezala dva značajna mesta za Prihvatilište. Start je bio na Kozali u dvorištu Prihvatilišta, a pošto je osnivač i provoditelj projekta Prihvatilišta Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat, cilj je bio kod Svetišta Majke Božje Trsatske. 

dm ženska utrka 

Jubilarna dm ženska utrka održaće se u subotu, 11. juna na Jarunu. 

U dm ženskoj utrci možete učestvovati kupovinom ulaznica koje su dostupne u dm prodavaonicama širom hrvatske do 10. juna ili u dm online shopu (do 3. juna). 

Možete birati između četiri trke. Dve su namenjene najmlađima, deci od dve do šest godina i deci od sedam do jedanaest godina, dok će žene moći da učestvuju u takmičarskoj i rekreativnoj trci. Kotizacija za takmičarsku trku iznosi 100 kuna, za rekreativnu 50 kuna, dok je kotizacija za dečije trke 25 kuna. 

dm ženska utrka jedno je od najvećih sportsko-rekreativnih događanja u Hrvatskoj, a ovogodišnja će pružiti podršku radu udruge P.I.N.K. – life sa ciljem otplaćivanja ultrazvučnog uređaja za KBC Zagreb i kupovine mobilnog ultrazvuka za KBC Sestre milosrdnice.  

Do sada je u osam trka održanih u Zagrebu i jednoj virtualnoj trci učestvovalo više od 48.000 trkačica i djece, a uz njihovu pomoć dm je donirao više od 700.000 kuna. 

Sve detalje o pripremama i desetoj dm ženskoj utrci možete saznati na linku

Održana humanitarna trka Dok dišem nadam se 

Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije sa ciljem podizanja svesti o ovoj genetski uzrokovanoj, multisistemskoj i neizlečivoj bolesti od koje u Srbiji boluje oko 250 pacijenata organizovalo je 14. Maja u Novom Sadu humanitarnu trku od Žeželjevog mosta do Mosta slobode. 

Nakon toga, učesnici trke prošetali su do Doma zdravlja na Limanu gde su proglašeni pobednici, a postavljena je i spomen ploča na CF ružičnjak. 

Dom zdravlja Liman je sada ukrašen ružičnjakom posebne simbolike. Čini ga 65 sadnica ruža organizovanih u oblik pluća, zasađenih u čast zajednice od oko 250 pacijenata, koji u Srbiji žive i svakodnevno se bore sa ovom retkom, genetski uzrokovanom bolešću. Ovo je treća po redu trka, a naš slogan je "Dok dišem nadam se". Ovogodišnja akcija ima i mali dodatak. Naime, uveden je najinovativniji lek u lečenju cistične fibroze – Trikafta, i zalažemo se za to da svaki oboleli taj lek i dobije - rekla je Milica Perić, predsednica CF Srbije

Trka dobrote – da obezbedimo hranu onima koji to ne mogu sami  

Krovna dobrotvorna akcija ovogodišnjeg Beogradskog maratona, održanog 15. maja, pod nazivom Trka dobrote, imala je za cilj podizanje svesti o značaju donacija hrane, a prikupljena sredstva biće iskorišćena za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane.  

Kampanju je organizovao Srpski Filantropski Forum u saradnji sa Bankom hrane Beograd, kako bi se prikupila sredstva za obezbeđivanje namernica koje zadovoljavaju potrebe četvoročlane porodice u trajanju od mesec dana. Na ovaj način, biće pomognuto 400 krajnjih korisnika usluga Društva za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom iz Kragujevca.  

Beogradski maraton je završen, ali kampanju i dalje možete podržati i to online donacijom na platformi Donacije.rs ili donacijom u hrani preko Banke hrane Beograd. 

Ukoliko trčite i inače, možda ste na nekoj od ovih trka već učestvovali ili planirate učešće na nekoj koja će se tek održati. Ukoliko znate za trku u dobrotvorne svrhe koja nije na listi, pišite nam kako bismo je dodali na listu i motivisali što veći broj ljudi da potrči iz stvarno dobrih razloga.