Srpski filantropski forum je od početka krize izazvane pandemijom Covid-19 prepoznat kao relevantan posrednik između potreba zdravstvenih institucija i donatora.

Uz uključivanje i aktiviranje članica Srpskog filantropskog foruma, ali i čitave filantropske zajednice, od marta 2020. godine, a u saradnji sa Fondom B92, prikupljeno je blizu 190 miliona dinara u novcu, i preko 10 miliona dinara u robi, za podršku zdravstvenom sistemu Republike Srbije.

Članice Srpskog filantropskog foruma su tokom krize izazvane korona virusom pružile veliku podršku zdravstvenim institucijama, reagujući na urgentne potrebe identifikovane kroz svakodnevnu komunikaciju sa zdravstvenim radnicima. Članice su radile na pronalaženju distributera, magacina robe i isporučilaca koji su mogli urgentno da isporuče robu. Na taj način je, u saradnji sa Nordeusom i UNICEF-om, kreirana stalna tabela potreba i vremenski rok isporuke, uz svakodnevno obnavljanje podataka. Podaci su bili proveravani sa Ministarstvom zdravlja na dnevnom nivou, kako ne bi došlo do preklapanja donacija i nekih drugih aktivnosti. Na taj način, donatori su mogli da dobiju najbitnije informacije kako bi doneli odluku o donacijama, uz čvrsto uverenje da će donacija pomoći sa neophodnim efektima.

Hemofarm fondacija je donirala 5.000.000 dinara, Hemofarm Stada, je pomogla donacijom u vrednosti od 387.000 evra, Delhaize je obezbedio 6.000.000 dinara, UniCredit Banka - 50.000 evra, Elixir Group - 30.000.000 dinara, Nordeus - 60.000 evra i 3.391.200,00 dinara, a posebno i kroz sopstvenu inicijativu sa članicama Digitalne Srbije, Telekom Srbija - 20.000.000 dinara, Evropska konsalting grupa - 67.230 dinara, dok je MK Group ustupila državi na korišćenje hotel u Novom Sadu, donirala 34.000.000 dinara i prehrambene proizvode u vrednosti od 4.000.000 dinara.

Fondacija Ana i Vlade Divac obezbedila je 550.000 dolara za humanitarnu pomoć najugroženijim građanima i pomoć zdravstvenim institucijama, organizacijama civilnog društva, medijima i neformalnim grupama građana, dok je putem platforme Donacije.rs, koju vodi Catalyst Balkans, prikupljeno 3,7 miliona dinara za podršku najugroženijim građanima.

Marbo produkt, deo Pepsiko grupe, donirao je oko 11 miliona dinara, Komercijalna banka oko 2.500.000 dinara, ali i direktnom donacijom zdravstvenom sistemu, a donatori koji su želeli da ostanu anoninimni - 7.360.000 dinara.

Izuzetno važnu podršku obezbedila je agencija Chapter 4, koja je takođe bila posrednik između Srpskog filantropskog foruma i društveno odgovornih kompanija, klijenata ove agencije. Ambasada Savezne Republike Nemačke, Evropska konsalting grupa, Vetroelektrane Balkana, Japan tobako internešenel, kao i Telenor i Mobi banka, značajni su donatori ovog projekta.

Donacije u robi su takođe bile od velikog značaja, u prvom redu higijena, Unilever Beograd, redovni obroci za zdravstveno osoblje, ali i pacijente od strane Mekdonaldsa, hrana i napici MOL, Koka Kola, Marbo produkt, MDS, Mars, sve u vrednosti od preko 10 miliona dinara.

Fond B92 je pružio celokupnu infrastrukturu za prikupljanje sredstava i realizaciju donacija, na način koji omogućava maksimalnu transparentnost.

Pored prikupljanja sredstava i fandrejzing aktivnosti za podršku zdravstvenom sistemu Srbije, tokom krize izazvane koronavirusom, Srpski filantropski forum je, zajedno sa parnerima iz Koalicije za dobročinstvo, nastavio sa aktivnostima na Projektu za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, i pripremama za Nacionalni dan davanja.

Članovi Saveta za filantropiju iz Koalicije za dobročinstvo su tokom vanrednog stanja Savetu za filantropiju i Vladi predložili set mera kako bi pomogli da se obezbede veće donacije najugroženijim građanima, uključujući promociju Uputstva za ostvarivanje poreskih olakšica, ukidanje bankarskih provizija na donacije i oslobađanje od PDV-a donacija hrane.

Takođe, Koalicija je uputila i predlog da država u program ekonomskih mera uključi udruženja koja organizuju privrednu delatnost po principu socijalnog preduzetništva.

Srpski filantropski forum će nastaviti da intenzivno radi na okupljanju relevantnih aktera iz svih sektora kako bi se formulisali predlozi za donošenje neophodnih zakonskih izmena, kao važnih činilaca za stvaranje povoljnijeg okruženja za razvoj dobročinstva u Srbiji, navode iz SFF-a.