Talas solidarnosti sa Turskom i Sirijom se nastavlja.

U razarajućem zemljotresu koji je pogodio ove dve zemlje, prema do sada objavljenim podacima stradalo je više od 43 hiljade ljudi, veliki je broj povređenih i onih koji su ostali bez svojih domova.

Širom Zapadnog Balkana, odmah nakon zemljotresa pokrenute su brojne akcije solidarnosti i prikupljanja pomoći za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji.

U nastavku teksta saznajte kako smo podržavali Tursku i Siriju u prethodnih nekoliko dana i u koje akcije se i sami možete uključiti.

Kolarčeva zadužbina i Srpski filantropski forum u akciji pomoći za narod Turske i Sirije

Celodnevnim humanitarnim kulturnim događajem koji je održan u nedelju 26. februara pod simboličnim nazivom Bezgranična ljubav – Umetnici za narod Turske i Sirije, i u Kolarčevoj zadužbini je započeta akcija solidarnosti i pomoći stanovništvu područja pogođenih zemljotresom u ove dve zemlje.

Ovom akcijom koja će u Kolarcu trajati narednih mesec dana ili dokle god bude potrebno, želimo da pomognemo na način na koji mi možemo, okupljajući umetnike i naravno usmeravajući pažnju javnosti i medija na solidarnost koja je u ovakvim trenucima najpotrebnija. Zahvaljujući Srpskom filantropskom forumu, uspeli smo da ovu našu želju i ostvarimo a zajedno ćemo koordinirati i naredne akcije, izjavio je Aleksandar Peković, upravnik Kolarčeve zadužbine.

Podsećamo da svoju podršku možete uputiti i donacijom na račun Srpskog filantropskog foruma 340-11016593-88 ili putem platforme za zajednično finansiranje Donacije.rs.

BHRT i Pomozi.ba pokreću kampanju prikupljanja novca za stradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji

Od 01. do 16.marta kampanju je moguće podržati uplatom na račune Pomozi.ba ili pozivom na broj 17006, a 16. marta na pozive gledalaca u emisiji Teleton na BHT1 javljaće se poznate ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine.

BHRT će 16. marta na svim svojim platformama emitovati posebni program u kojem će sadržajima ukazati na ljude u potrebi, promovisati humanitarne akcije koje su do sad sprovedene i udruženja i pojedince koji su u njima učestvovali.

Program će trajati od 20.00 do 23.00 sata, a gledaoci, slušaoci i pratioci portala i društvenih mreža BHRT-a moći će telefonski donirati novac za postradale.

Organizatori kampanje apeliraju na sve privredne subjekte i pojedince iz javnog života da budu pokrovitelji ili partneri projekta, te da u skladu s mogućnostima izdvoje unaprijed ili direktno u programu određenu sumu novca, sudjeluju u programu, a sve s ciljem da bi se ukupna pomoć uvećala

Zenički rudari deo januarske plate donirali za pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji

Zenički rudari su proteklih dana pokazali solidarnost i pridružili se dobročiniteljima koji pomažu Turskoj i Siriji.

Naime, nakon informacija o katastrofalnom zemljotresu, radnici Rudnika mrkog uglja Zenica dogovorili su se da od januarske plate doniraju određeni iznos novca za pomoć narodu Turske i Sirije. U ovoj akciji prikupljeno je 11.425 KM koje će biti uplaćene zajedno sa prikupljenim sredstvima iz drugih rudnika.

BH Telecom donirao 150.000 KM za pomoć narodu Turske i Sirije

Kompanija BH Telecom donirala je Udruženju Pomozi.ba 150.000 KM za pomoć unesrećenom narodu Turske i Sirije. Radi se o najvećoj donaciji do sada u BiH za stradale u zemljotresima.

Sredstva će biti usmerena na nabavku mobilnih kućica za smeštaj ljudi.

Kompanija Pharmamed donirala 10.000 krema za decu Turske i Sirije

Kompanija Pharmamed čije se sjedište nalazi u Travniku donirala je 10.000 komada Bubu krema za zaštitu i negu dečije kože za decu Sirije i Turske.

Iskrenu zahvalnost dugujemo našim uspješnim privrednicima velikog srca koji su uvijek uz one koji su u potrebi. Jer, imamo samo ono što damo, saopštili su iz udruženja Pomozi.ba ovim povodom.

Osnovci za decu Turske i Sirije prikupili preko 500 paketića

Učenici Osnovne škole Sapna su u okviru humanitarne akcije Djeca djeci prikupili preko 500 paketića sa odećom, školskim priborom, slatkišima i igračkama za decu koja su pogođena zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Učenici područne škole na Sadbi prodajom plastične ambalaže prikupili novac za Tursku i Siriju

Još jedan primer da deca imaju osećaj za filantropiju i da na različite načine pokazuju solidarnost i empatiju sa preživelima u razorenim zemljama stiže iz Osnovne škole Mehmedalija Mak Dizdar.

Uz građane Goražda koji su uspešno realizovali niz akcija pomoći stradalom stanovništvu, vrednu novčanu donaciju osigurali su i učenici ove područne osnovne škole u goraždanskom naselju Sadba.

Škola koja pripada istoimenoj matičnoj školi u Vitkovićima, broji tek 40 učenika koji su u akciji prikupljanja i prodaje plastične ambalaže i zahvaljujući  dobrovoljnim prilozima prikupili 600 KM koje su uplatili za zemljotresom pogođena područja.

Još  početkom prvog polugodišta odlučili smo da pokrenemo akciju prikupljanja plastične ambalaže I limenki I da novac doniramo u humanitarne svrhe. U međuvremenu se desio zemljotres  I  onda sam ja na viber grupu škole poslala prijedlog da taj novac uplatimo organizaciji Pomozi.ba  za pomoć Turskoj i Siriji. Nastavnica nam je skrenula pažnju da nemamo dovoljno flaša pa smo organizirali akciju tokom vikenda na jednoj od divljih deponija I prikupili smo plastične flaše I ujedno očistili obale Drine, pojasnila je učenica ove škole Amina Baljić.

Njihovu akciju podržali su i roditelji dok je otkup prikupljene ambalaže izvršila goraždanska firma Bosna Plastik.

Nakon što smo u ovom slučaju završili sa prikupljanjem plastike, sada smo pokrenuli akciju prikupljanja igračaka za djecu Turske i Sirije i vjerujemo da će i ona biti jednako uspješna, poručuju iz ove škole, uz poziv vršnjacima da ih podrže u ovoj humanoj misiji.

Inače, prikupljanje plastične ambalaže za učenike škole na Sadbi nije novina. Uz podizanje svesti o važnosti očuvanja životne sredine u  okviru Eko sekcije u holu škole postavljena je kanta u koju se tokom školske godine ubacuje plastika a novac se uvek iskoristi u dobrotvorne svrhe.

Prodajom čaja Benjamin prikupio blizu 1.600 KM za pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji

Još jedan primer mladog filantropa je i dečak Benjamin Mehanović, koji je nedavno uplatio 1.583 KM koje je sakupio prodajući čaj kako bi pomogao žrtvama razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Akcija prikupljanja igračaka za decu Turske i Sirije

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za decu pogođenu zemljotresom u Turskoj i Siriji kako bi dečacima i devojčicama koji su u jednom momentu ostali bez svega bar malo olakšali tešku svakodnevnicu.

Akciju možete podržati donacijom novih ili dobro očuvanih igrački obradujte, a možete ih dostavljati adresi udruženja u Sarajevu (Dr. Fetaha Bećirbegovića 8, u periodu od 8h do 17h).

Donacije igračaka su moguće i u kancelarijama udruženja u Travniku, Bihaću, Mostaru i Sanskom Mostu.

Akciji su se prikjučili građani i građanke iz cele BiH, te igračke već uveliko stižu na adresu udruženja Pomozi.ba. Jedna od donatorki je i trogodišnja Sara, koja je uz podršku porodice donirala igračke za vršnjake ugrožene zemljotresom.

Akcija će trajati minimalno mjesec dana, a u gradovima gdje nemaju naši uredi, ljudi se mogu organizirati i ako se prikupe veće količine, kažu iz Pomozi.ba.

Fondacija Iman pokrenula humanitarnu akciju Od srca za djecu Turske i Sirije

Fondacija za stipendiranje studenata i učenika IMAN iz Velike Kladuše, zajedno sa osnovnim i srednjim školama, pokreće akciju prikupljanja poklona za decu pogođenu zemljotresom u Turskoj i Siriji pod nazivom Od srca za djecu Turske i Sirije.

Veliki broj dece su izgubili svoje najmilije i domove. Izgubili su svoje školske drugare, škole, djetinjstvo… Fondacija IMAN će obezbjediti 2000 kutija a prijatelje i donatore pozivamo da kutije popunimo sa slatkišima, igračkama, školskim priborom, ličnom higijenom (četkica za zube, pasta, sapun, maramice…) i ostalo po vašem izboru. Vaše donacije možete predati u školama koje pohađate u koordinaciji s direktorima, nastavnicima i vijećem učenika. Primarni cilj projekta je pomoći nastradaloj djeci, a uz to našoj djeci želimo potaknuti empatiju, jer to je vještina koja se uči. Također oni koji žele biti dio akcije mogu izvršiti uplatu na račun Fondacije. Obradujmo vršnjake koje je zadesilo veliko iskušenje i na taj način pokažimo da nisu sami, poručuju iz Fondacije Iman.

  • Podaci za uplate:
  • Primalac: Fondacija IMAN
  • Svrha plaćanja: Pomoć za djecu Sirije i Turske
  • Broj računa: 1610000172790088 (Raiffeisen bank)

Za više informacija e-mail info@imanfondacija.org ili broj 038762717715 (Viber)

Narodno pozorište Mostar pokrenulo humanitarnu akciju za Tursku i Siriju

Narodno pozorište Mostar pokrenulo je humanitarnu akciju za pomoć narodima Turske i Sirije koje je zadesila velika tragedija nakon razarajućih zemljotresa.

S tim u vezi, u petak, 24.02, u 20 sati, na rasporedu je humanitarno izvođenje predstave Zbogom, Kalifornijo! autorke Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije. Cena ulaznice iznosi 10 KM, a prikupljena sredstva od kupljenih ulaznica biće donirana za pomoć Turskoj i Siriji.

Zoološki vrt organizuje humanitarnu manifestaciju S ljubavlju iz Skopskog ZOO vrta za Tursku i Siriju

U subotu, 25. februara, sa početkom u 12 časova u zoološkom vrtu u Skoplju biće održana humanitarna akcija za pomoć porodicama pogođenim zemljotresom u Turskoj i Siriji.

Prikupljena sredstva biće prebačena na račun za donacije za stradale u zemljotresu Crvenog krsta grada Skoplja, otvoren za tu namenu.

Za zabavu će se pobrinuti: Stela i Sani, ZOO Azbuka / DKC Karpoš, Gradski mešoviti hor Vardar i slon Halki, a biće organizovano i obraćanje spasilaca/volontera koji su pomagali u Turskoj.

Podržavaoci i saradnici manifestacije su Grad Skoplje, MKC, Viva, Telekom, Halk banka, Pelisterka, a iz Skopskog ZOO vrta se zahvaljuju i svim izvođačima koji su obogatili muzički i edukativni program.

Učenici i učenice donirali za ugrožene u Turskoj i Siriji

Učenici i učenice Osnovne škole Vladimir Perić Valter iz Prijepolja, uz podršku roditelja i nastavnika organizovali su humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za ugrožene Turskoj i Siriji. U okviru akcije, uspeli su da prikupe veliku količinu odeće i higijenskih sredstava, kao i novčane donacije.

Podrška devedesetjednogodišnje starice

Gest devedesetjednogodišnje Milke,  korisnice usluga humanitarnog udruženja Pomozi.ba, posebno je ganuo javnost u BiH.

Naime ona je poslala deset KM za pomoć narodu Turske i Sirije, objavljeno je na Facebook stranici Pomozi.ba.

S obzirom na to da joj mi svakog dana na kućni prag donosimo gotov obrok, ne moramo ni govoriti u kakvom je teškom zdravstvenom i materijalnom stanju, ali to je nije spriječilo da od svojih minimalnih primanja, od kojih ne može ni sebi priuštiti sve što joj treba, izdvoji deset KM za ljude koji su doživjeli veliku tragediju - napisali su iz pomenutog humanitarnog udruženja.

Fudbaleri Željezničara umesto treninga pomagali u pakovanju pomoći za Tursku i Siriju

Fudbaleri Željezničara iz Sarajeva, premijerligraša Bosne i Hercegovine, prošle nedelje su jutarnji trening obavili su u skladištu Humanitarnog udruženja Pomozi.ba.

Prvotimci „plavih“ su učestvovali u pripremi i utovaru robe pomoći za Tursku i Siriju. Građani Bosne i Hercegovine su još jednom pokazali svoju humanu stranu, a u prostorijama Udruženja Pomozi.ba prikupljene su ogromne količine robe koja će pomoći unesrećenima u Turskoj i Siriji, saopštili su iz FK Željezničar.

BBI banka oslobodila naknada donacije za Tursku i Siriju

BBI banka donela je odluku o oslobađanju od plaćanja BBI naknada za konverziju sredstava i za uplate za fizička i pravna lica koje se vrše u inostranstvo sa svrhom plaćanja „pomoć Turskoj i Siriji“. Odluka je nastavak aktivnosti koje je BBI banka pokrenula za pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji, nakon što je ranije donirala 50.000 KM kao pomoć za pogođena područja.

BBI banka kao društveno odgovorna institucija nastoji pomoći nastradalim područjima i na ovaj način želimo olakšati pojedincima i kompanijama uključenim u ovu humanu misiju da što brže i jednostavnije njihova podrška stigne do onih kojima je potrebna - saopšteno je iz BBI banke.

Putem aplikacije Glovo u BiH možete donirati za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji

Glovo BiH se pridružuje podršci žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Jedna od vrijednosti koju smo duboko ukorijenili u našoj Glovo kulturi je BRIGA, briga za sve oko nas, briga za planetu i našu zajednicu. Zemljotresi u Turskoj i Siriji izazvali su ogromnu štetu, teško zamislivu, ali mi možemo biti od pomoći. Udružili smo se sa Pomozi.ba i u našoj aplikaciji omogućili dio za donacije kako bi zajedno pomogli žrtvama u Turskoj i Siriji. Donacije idu, u potpunosti na Pomozi.ba, rekao je Ivan Laketa, generalni direktor Glovo BiH.

 Kako bi pružili podršku osobama nastradalim u zemljotresima, korisnici Glova mogu otići na deo „Doniraj Turskoj i Siriji“, odabrati iznos koji žele donirati Pomozi.ba, a sredstva prikupljena ovim putem u potpunosti će biti usmerena organizaciji.

Grupa Subotičana prikuplja pomoć za stanovništvo Sirije pogođeno razornim zemljotresom

Grupa Subotičana pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za građane zemljotresom pogođene Sirije.

Svi koji žele da je podrže mogu to učiniti do 28. februara uplatom na račun:

Bojan Francuski, Subotica

Svrha uplate: Pomoć

Broj dinarskog računa: 170-10424750000-67.

Fondacija Firdeus obezbedila 100 tona pomoći

Fondacija Firdeus je uz pomoć svojih redovnih donatora prikupila pomoć za ljude pogođene zemljotresom u Turskoj. Prikupljeno je više od 100 tona pomoći u hrani, odeći, higijenskim potrepštinama i drugim potrebnim materijalima.

Osnivač fondacije Elvis Naci i njegov tim takođe su napomenuli da će ostati u Turskoj sve dok je potrebna pomoć za pripremu i isporuku pomoći pogođenim porodicama.

Donirala stipendiju za podršku građanima Turske

Ambra Čeka iz Tirane, koja studira medicinu na Univerzitetu zdravstvenih nauka u Ankari, donirala je novac od stipendije koju dobija od turske države.

Novac od stipendije poslala sam prijateljima koji su bili pogođeni zemljotresom u oblasti Hataj u Turskoj, objasnila je Čeka.

Podrška fondacije Different Weekend

Nakon razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji, fondacija Different Weekend je takođe objavila poziv za prikupljanje donacija za ljude pogođene katastrofom. U njihovom pozivu je navedeno da su najpotrebniji materijali ćebad, prenosivi kreveti, dušeci, odeća za sve starosne grupe, sanitarni i higijenski materijali i kišobrani. Pored toga, pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava na GoFundMe platformi i koristili dodatne načine prikupljanja pomoći. Kao rezultat toga, oko 1200 Albanaca iz Albanije i iz celog sveta dalo je doprinos i prikupilo oko 100.000 USD za pomoć ljudima pogođenim zemljotresom u Turskoj i Siriji. U okviru ove inicijative, sedam kamiona punih pomoći koju je prikupila Fondacija Different Weekend poslato je u Tursku, a njihov poziv za donacije je i dalje otvoren.

Fondacija Miresia pokrenula je kampanju prikupljanja sredstava

Nakon vesti o razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji, fondacija Miresia je pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za prikupljanje pomoći za pogođene porodice. Sakupljanje sredstava je objavljeno na GoFundMe platformi i prikupljeno je 17.987 USD. Kampanju i dalje možete podržati na linku.

Islamska zajednica Kosova prikupila 400.500 evra za pogođene zemljotresima u Turskoj

Islamska zajednica Kosova prikupila je 400.500 evra za pogođene zemljotresima u Turskoj. Naim Tërnava iz Islamske zajednice Kosova rekao je da su vernici, tokom akcije organizovane u svim džamijama Kosova, prikupili 400.500 evra kao materijalnu podršku za pogođene zemljotresom, koji su prebačeni na žiro račun Ambasade Turske kao podrška porodicama nakon zemljotresa.

Donacija jastuka i dušeka u vrednosti od 200 hiljada evra

Korporacija Devolli donirala je jastuke i dušeke u vrednosti od 200.000 evra za pogođene zemljotresom u Turskoj i Siriji. Ova vodeća kosovska korporacija izdvojila je pomoć u iznosu od 200.000 evra, želeći da pomogne brojnim ljudima pogođenim ovom prirodnom katastrofom.

Više o akcijama solidarnosti sa Turskom i Sirijom i kako da ih podržite čitajte ovde i javite nam za akcije iz svog okruženja, kako bismo proširili apel i doprineli što većoj podršci za ugrožene.