Godina se bliži kraju, a prilike da je završite dobrim delom su svuda oko nas. Zato smo za vas izdvojili nekoliko predloga kako da širom regiona pružite podršku i zaokružite godinu dobročinstvom.

Tu je i nekoliko inspirativnih priča o kompanijama, organizacijama i pojedincima koji prazničnom duhu u svojim zajednicama doprinose upravo dobrim delima.

Pronađite i sami motivaciju da uradite nešto lepo, dobro i korisno u našem nedeljnom pregledu vesti o (pret)prazničnim davanjima.

Novogodišnja humanitarna bašta

U periodu od 15. decembra do 15. januara u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ biće organizovana humanitarna akcija pod nazivom Novogodišnja humanitarna bašta.

Novogodišnju humanitarnu baštu organizuje Botanička bašta „Jevremovac”, u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom i Koalicijom za dobročinstvo.

Novogodišnja humanitarna bašta u Botaničkoj bašti podrazumeva zakup stabala od strane kompanija, ambasada i drugih organizacija čiji su zaposleni/zaposlene učestvovali u kreativnom delu ukrašavanja stabala.

Polovina prikupljenih sredstava od zakupa stabala biće namenjena Botaničkoj bašti „Jevremovac” za obnovu biljnog fonda i organizaciju edukativnih programa za posetioce iz ugroženih društvenih kategorija.

Druga polovina prikupljenih sredstava biće namenjena za kupovinu paketa hrane za najugroženije članove društva preko Srpskog filantropskog foruma koji je u prethodnih godinu dana, zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo, prikupio preko 100 tona hrane za najugroženije, tokom kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost” i Nacionalnog dana davanja 2021. i 2022.

Akciju možete podržati donacijom na linku.

Novogodišnji pokloni sa svrhom

Bez obzira na to da li novogodišnje poklone kupujete kao pojedinac ili u ime svoje kompanije ili organizacija, važno je da oni budu sa svrhom i da, ako je moguće doprinose opštem dobru.

Jedan od predloga su proizvodi sa crtežima koje su uradili prodavci i prodavačice uličnog magazine Liceulice. Svoje cegere i kalendare možete poručiti još danas, a bonus predlog je pretplata na ovaj magazin koju takođe možete nekom pokloniti.

Članice IWC Banjaluka uručile novogodišnje paketiće Udruženju Četiri plus

Inner Wheel Club Banjaluka u susret novogodišnjim praznicima je pre nekoliko dana donirao 20 paketića za Udruženje Četiri plus.

Udruženje okuplja porodice sa četvoro i više djece, gdje većina roditelja koji su njihovi članovi nisu zaposleni i nisu u mogućnosti obezbijediti paketić. Kako smo svake godine željele da obradujemo naše najmlađe sugrađane u ove praznične dane, tako smo ove godine odlučile da to bude ovom udruženju, rekla je Danijela Jokić, predsednica IWC Banjaluka ovim povodom.

Deca iz BiH pripremaju novogodišnje paketiće za decu iz Ukrajine

Muzej ratnog djetinjstva zajedno sa decom iz različitih krajeva BiH priprema paketiće prijateljstva za decu Ukrajine.

Jedan paketić, sa sitnicom koju ste sami napravili ili kupili i pismom za djevojčicu ili dječaka koje želite obradovati, značit će mnogo djeci Ukrajine koja ove praznike provode ugrožena ratom. Djeca Ukrajine često su razdvojena od svojih porodica, a MRD će sa svojim partnerima dostavljati paketiće i djeci u izbjeglištvu. Zato vas pozivamo da nam se pridružite, navodi se na sajtu Muzeja ratnog djetinjstva.

Više informacija o ovoj akciji i kako je podržati pronađite na linku.

Deca iz vrtića prikupila 700 KM na novogodišnjem bazaru

Na novogodišnjem bazaru, koji je pre nekoliko dana na Trgu rudara u opštini Milići, organizovala Predškolska ustanova „Poletarac“, prikupljeno je 700 KM, koje će biti usmerene u humanitarne svrhe.

Direktorka ove ustanove LJubinka Savić izjavila je ovim povodom da da je oko 40 dece na izložbenom štandu prodavalo novogodišnje ukrase i medenjake koje su napravili na radionici zajedno sa roditeljima i vaspitačima.

Prikupljena sredstva biće donirana njihovim sugrađanima koji se nalaze u teškim životnim uslovima.

Bosnalijek podržao projekat Nijedno dijete bez paketića

Najveći bosanskohercegovački proizvođač lekova i farmaceutskih proizvoda Bosnalijek uručio je donaciju Udruženju „Ruku na srce“ koje svake godine realizuje projekat Nijedno dijete bez paketića.

Radnici Bosnalijeka su se u velikom broju odazvali na poziv za prikupljanje igračaka, dok je kompanija osigurala druge poklone, te je na ovaj način ukupno prikupljeno i donirano 70 paketića.

Kao kompanija koja kontinuirano provodi akcije usmjerene ka podršci socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, naročito kada su u pitanju žene i djeca, Bosnalijek je odlučio podržati ovaj projekat zajedno sa svojim radnicima. Uvijek smo bili i bićemo i dalje na raspolaganju našim građanima koji su u proteklim decenijama vjerovali u nas i naše proizvode. Zahvaljujući tome, danas smo jedan od najvećih izvoznika u BiH koji posluje u 28 država. Stoga ćemo nastaviti saradnju sa različitim humanitarnim organizacijama i u budućnosti, nastojeći pružiti podršku što većem broju osoba kojima je potrebna pomoć, poručili su iz Bosnalijeka ovim povodom.

Ulepšajte praznike mališanima iz domova za nezbrinutu decu

Humanitarna akcija MONDO ŽELJA treću godinu ispunjava želje mališana iz ustanova za nezbrinutu decu.

Prethodnih godina, hiljade mališana iz više od stotinu dečjih ustanova dobili su poklone u okviru ove akcije, a da bi i ove godine bila uspešno realizovana, potrebna je i vasa podrška.

Ako želite da se uključite, to možete uraditi tako što ćete na linku odabrati grad, ustanovu i poklon koje je dete navelo kao svoju prazničnu želju u okviru jednostavnog formulara. Potom ćete biti obavešteni o načinu slanja spakovanog poklona.

Uključite se još danas i obradujte mališane bez roditeljskog staranja za predstojeće praznike.

Kojim dobrim delom ćete zaokružiti godinu? Javite nam, da podelimo priču o vašoj akciji i motivišemo i druge na dobročinstvo.

Ako želite da svake nedelje dobijate nove price, informacije i podatke o filantropiji u regionu, prijavite se na naš newsletter.