Godina se sasvim približila kraju i polako se pripremamo za kratak predah i praznični odmor.

Kako dobročinstvo nikada nije na odmoru, kompanije, organizacije, pojedinci i građani nastavljaju da podržavaju svoje zajednice, pomažu onima kojima je to najpotrebnije i rešavaju važna pitanja širom regiona.

Tako smo i ovog petka, poslednjeg u ovoj godini, za vas izdvojili priče o dobročinstvima koja su obeležila poslednje dane 2022.

U akciji Srcem za Crnu Goru prikupljeno više od 800 hiljada evra

 Humanitarna akcija Srcem za Crnu Goru, u okviru koje je prikupljeno više od 800 hiljada evratrajala je od 11. do 21. decembra kada je održan i finalni događaj, završno donatorsko veče.

Cilj akcije Srcem za Crnu Goru je da se prikupe sredstva za decu i odrasle koji čekaju na liječenje, ali i da se pomogne socijalno ugroženim porodicama, koje žive u izuzetno teškim uslovima. 

Inicijatori akcije su Fondacija Hemiias, Fondacija Budi human, humanitarni fond Hilal, a celokupna akcija sprovedena je posredstvom platforme humanost.com, koja je obezbedila transparentnost.

Sakupljeno 1,2 miliona dinara u humanitarnoj akciji Botaničke bašte

Tokom humanitarne akcije „Novogodišnja humanitarna bašta“, organizovanoj u beogradskoj botaničkoj bašti „Jevremovac“, sakupljeno je 1,2 miliona dinara za obnovu biljnog fonda Bašte i kupovinu paketa hrane za najugroženije.

Srpski filantropski forum zajedno sa Baštom drugu godinu zaredom organizuje ovu humanitarnu akciju.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma rekao je da su zamislili da „Novogodišnja humanitarna bašta“ postane tradicionalna filantropska akcija uoči novogodišnjih praznika i da je ove godine još veće interesovanje kompanija za akciju.

„Novogodišnja humanitarna bašta“ podrazumeva zakup stabala od strane kompanija i organizacija čiji će zaposleni potom učestvovati i u kreativnom delu ukrašavanja stabala, rekao je on.

U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ proglašena su najlepše okićena stabla, a dobitnici nagrada su Privredna komora Srbije, Mocart, MC Labor, MC Properti, Eurobank direktna, Koka-kola XBC Srbija, Erste banka, Eliksir grupa, Balkan bet i Imlek.

„Djeci za osmijeh”: Novogodišnji paketići za 2023 mališana

NVO „Izvor života" organizovala je osmu godinu zaredom akciju „Djeci za osmijeh" i obezbedila novogodišnje paketiće za 2023 mališana.

Pomoć u prikupljanju paketića pružili su im privrednici, a paketiće su dobili mališani u Nikšiću, Podgorici, Baru, Budvi, Kotoru, Pljevljima, Rožajama, Beranama, Žabljaku i Plužinama.

Paketići su namenjeni i učenicima pojedinih prigradskih škola, kao i mališanima sa smetnjama u razvoju. Da bi akciju uspešno realizovali, pomoć su dobili i od centara za socijalni rad i najmlađih volontera.

Mercator za decu bez roditeljskog staranja

IDEA, Roda i Mercator novogodišnji karavan je i ove godine obišao 23 grada širom Srbije, posetio 50 dečijih bolnica, domova za nezbrinutu decu i drugih dečijih institucija gde je više od 5.000 mališana obradovao novogodišnjim paketićima.

Vrhunac akcije bio je novogodišnji vašar koji je organizovan u Dečijem selu „Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici, gde je za 100 mališana ove institucije organizovana božićna predstava, podela paketića i vatromet.

IDEA, Roda i Mercator novogodišnji karavan osmu godinu za redom donosi osmehe i radost deci širom Srbije.

Donacije kompanije JTI

Kompanija Japan Tobacco International (JTI) je uručila 22. decembra tradicionalnu novogodišnju donaciju humanitarnoj organizaciji Karitas. Zahvaljujući donaciji od 1,2 miliona dinara, Narodna kuhinja u Senti i ove zime će obezbediti tople obroke za svojih 350 redovnih korisnika.

Pored toga, ove godine JTI je opredelio i 3,4 miliona dinara za izgradnju gradskog bunara za pijaću vodu – bunarske konstrukcije, poveznog cevovoda i opremanje bunara.

Kompanija MK Group donirala NURDOR-u

Kompanija MK Group organizovala je dodelu novogodišnjih paketića za decu iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR. Druženje u prazničnoj atmosferi upriličeno je u Roditeljskoj kući u Novom Sadu, a ceremoniju je upotpunilo prisustvo Deda Mraza.

Veliko hvala MK Group koja nam je i ove godine, tradicionalno, donirala prelepe paketiće. Nemamo dovoljno adekvatne reči da zahvalimo na svemu što ste za mališane i naše udruženje učinili za poslednjih deset godina, koliko traje naša saradnja. Hvala što ste društveno odgovorna kompanija i što ste prepoznali NURDOR kao partnera u stvaranju boljeg sveta za naše najmlađe borce, istakla je Joland Korora, predsednica Upravnog odbora NURDOR-a.

Prva roditeljska kuća na teritoriji Vojvodine osnovana je 2013. godine u Novom Sadu, kada je Miodrag Kostić, predsednik MK Group, svoju porodičnu kuću vrednu 1,5 milion evra, ustupio na korišćenje Institutu za zdravstvenu zaštitu, dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, u saradnji sa NURDOR-om. Namenjena je deci koja dolaze iz unutrašnjosti u pratnji roditelja, tokom njihovog lečenja od malignih oboljenja, a ovakav vid smeštaja jedan je od oblika psiho-socijalne podrške, koji igra važnu ulogu u procesu izlečenja.

Moto Deda Mrazovi podelili poklone deci širom Novog Sada

Više od 100 članova novosadskih moto-klubova obišlo je mališane u Dečjoj bolnici, Sigurnoj dečjoj kući i Svratištu za decu ulice u Novom Sadu.

Mališanima su podeljeni novogodišnji pokloni, a Dečjoj bolnici bajkeri su donirali pet inhalatora i pomoćne krevete za mame.

Ove godine akcija beleži jubilej od dve decenije moto-mrazova.

Novogodišnji pokloni za decu bez roditeljskog staranja

Kompanija Imlek, sada već tradicionalno, u susret praznicima, mlečnim paketićima i zimskim rekvizitima obradovala decu iz centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Zvečanska“, kao i mališane iz Dečijeg Sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici.

Jedan od najvažnijih segmenata poslovanja naše kompanije je društvena odgovornost, koja je ujedno i naše strateško opredeljenje, sa posebnim akcentom na aktivnosti koje za cilj imaju da ugroženim kategorijama, a posebno deci, obezbede sigurno okruženje i zdravije odrastanje, izjavila je ovim povodom Marija Malović, regionalna menadžerka komunikacija i korporativnih poslova kompanije Imlek.

Verujemo da ćete u prvim danima 2023. naći načina da godinu započnete dobrim delom. Da i u novoj godini budete u toku sa svim važnim i aktuelnim pričama, podacima, analizama i informacijama o filantropiji u regionu, prijavite se na naš newsletter.