Još uvek pratimo situaciju sa virusom Covid-19 u regionu. Ono što možemo da primetimo je da se velika pažnja obraća posledicama koje pandemija ostavlja za sobom, a naročito je važna psihološka pomoć.

Naredne informacije govore upravo o pomoći koja je i dalje neophodna za ublažavanje posledica virusa Covid-19 i o onima koje imaju sluha i mogućnosti da pomognu.

Glavni grad obezbedio građanima besplatnu psihosocijalnu podršku

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima otvorio je „Kuću zdravlja”, novi besplatni socijalni servis za građane kojima je potrebna psihosocijalna podrška. Ideja za pokretanje ovog servisa nastala je iz uverenja da je za zdrav i produktivan život veoma važno voditi brigu – kako o fizičkom, tako i o mentalnom zdravlju, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako navode, „Kuća zdravlja” ima za cilj poboljšanje kvaliteta života, otklanjanje ili ublažavanje rizika, kao i pružanje podrške građanima koji se suočavaju sa različitim problemima, s akcentom na pripadnike socijalno ranjivih kategorija.

Dodaju da period koji je obeležila pandemija izazvana koronavirusom, kao i posledice po ukupno zdravlje stanovništva, osećaj straha i nesigurnosti, dodatno su motivisali Glavni grad da ovu vrstu podške pruži svojim građanima.

Uvijek je postojala potreba za postojanjem ovakvog servisa, a težak period, kroz koji svi prolazimo duže od godinu dana, je tu potrebu dodatno naglasio. Posebno mi je zadovoljstvo što smo danas u prilici da potpišemo Memorandum o saradnji sa tri nevladine organizacije: Udruženjem psihologa Crne Gore, CAZAS-om i Centrom za prava djeteta Crne Gore. U radu „Kuće zdravlja“ će učestvovati psiholozi, socijalni radnici, doktori medicine koji su zapošljeni u službama, organima i javnim ustanovama Glavnog grada, ali i pomenutim nevladinim organizacijama, kazao je Vuković.

CEDIS donirao 13.600 EUR Kotorskoj bolnici

Crnogorski elektrodistributivni sistem je povodom jubilarnog, petog rođendana donirao Opštoj bolnici u Kotoru 13 hiljada i 600 EUR. Donirana sredstva su upotrebljena za nabavku gasnog analajzera, neophodnog za adekvatnu zdravstvenu negu pacijenata kod koji je potvrđen koronavirus, saopšteno je iz CEDIS-a.

Kako su naveli, donacija kotorskoj bolinici predstavlja još jednu u nizu potvrda, pre svega društveno odgovorne orijentacije CEDIS-a, ali i snažne posvećenosti i pratnerskog odnosa sa zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović je na događaju upriličenom povodom uručenja donacije istakao čvrstu rešenost menadžmenta jedne od najvećih i najuspešnijih kompanija u Crnoj Gori da podržava upravo zdravstveni sektor, ali ne kratkoročno, već kontinuirano i na strateški osmišljen način, kako bi zdravstvene ustanove na CEDIS računale kao na siguran i uvek prisutan oslonac.

Baza podataka o potrebama i informacijama za pandemiju Covid-19

Srpski filantropski forum i Fond B92 su od početka krize izazvane pandemijom Covid-19 prepoznati kao relevantni posrednici između potreba zdravstvenih institucija i lokalnih organizacija i donatora. Uz uključivanje i aktiviranje članstva, ali i čitave filantropske zajednice, Srpski filantropski forum i Fond B92 su od marta 2020. godine prikupili preko 200 miliona dinara u novcu i preko 10 miliona dinara u robi za podršku zdravstvenom sistemu Republike Srbije u borbi protiv pandemije Covid-19. Značajno je da ovaj iznos čini 10% od ukupne sume donirane u Srbiji od početka pandemije Covid-19.

Sva iskustva stečena tokom perioda pandemije, ukazala su na to da postoji potreba za jedinstvenim virtuelnim prostorom za informisanje, u formi veb-platforme koja predstavlja mesto razmene informacija i iskustva, edukacije o pandemiji, ali i ono najznačajnije – posredovanje, neku vrstu berze potreba i projekata koji se tiču ublažavanja posledica izazvanih Covid-19 pandemijom. Iskustva u saradnji sa članicama Srpskog filantropskog foruma, među kojima su fondacije, korporativne fondacije, kompanije, ali i organizacije civilnog društva, kao i u saradnji sa širom filantropskom zajednicom Srbije, govore nam da bi postojanje ovakve informativne i interaktivne veb-platforme omogućilo brže i efikasnije reagovanje i rešavanje urgentnih problema uzrokovanih aktuelnom pandemijom. S druge strane bi omogućilo kompanijama i donatorima uvid u potrebe i na taj način uticalo na sistemski karakter ulaganja.

Baza je trenutno u fazi izrade i očekujemo da će ugledati svetlost dana do jeseni.

Veliko interesovanje kompanija i pojedinaca za humanitarni bal

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost saopštio je da mesec dana od najave humanitarnog bala Ženskog solidarnog fronta u Gradskom parku na kojem će se 20. avgusta prikupljati sredstva za decu koja su zbog korone izgubila jednog ili oba roditelja, za donacije već odazvalo 84 firmi i pojedinaca, a počele su i uplate na namenski račun.

Humanitarni bal, uz crveni tepih, lampione i muziku, biće organizovan baš na godišnjicu smrti Diane Budisavljević, koja je iz pakla logora NDH spasila na hiljade srpske, jevrejske i romske dece. Uoči bala koji je centralni događaj, Vranje će dobiti prvi mural posvećen Diani Budisavljević u Srbiji, koji je takođe donacija pojedinaca koji su se odazvali. Nije nam ideja da trud Ženskog solidarnog fronta poredimo sa njenim junaštvom i njenom žrtvom, ali nam je cilj isti: podrška deci koja su bila primorana da prerano odrastu, kažu članice ŽSF.

Kada je u pitanju sam bal, biće organizovana prodaja robe i usluga, hrane i pića po simboličnim cenama, uz kutiju za direktne novčane donacije. Neki od vaučera koji će moći da se kupe su za članstvo u teretani, frizerske i kozmetičarske usluge, hranu, piće, nameštaj, garderobu, aksesoare, obuću, knjige, parfeme. Takođe, posetioci bala će moći da kupe vaučere za medicinske preglede, laboratorijske analize, ali i da nabave umetničke slike lokalnih poznatih autora po mnogo nižoj ceni od tržišne.

Sav prikupljen novac Ženski solidarni front preusmerava deci čiji su roditelji preminuli od posledica zaražavanja virusom Covid-19. Sve se radi volonterski, ideja je da se bal organizuje sa 0 dinara, doprinosima zajednice, poručuju iz ŽSF.

Iskoristile bismo priliku da još jednom pozovemo pojedince i firme da daju svoj doprinos organizaciji ovoj jedinstvenog događaja. Podsećamo da se javnost u Vranju i Srbiji u julu prošle godine „digla na noge“, u akciji prikupljanja pomoći za vranjski zdravstveni sistem, kako bi se sačuvali životi. Ove godine se slavi život, u ime i čast svih majki i očeva koji više nisu sa nama.

Ukoliko i sami želite da podržite svoje zajednice u borbi protiv Covid-19, jedan od načina da to učinite je online donacija za neku od kampanja na covid19.donacije.rs, ili slanje SMS poruke na broj 7300.