Kada su se građani, poznate ličnosti i društveno odgovorne kompanije usmerili ka filantropiji uz promociju fizičke rekreacije, zajedničkim snagama su potvrdili da humanost u regionu donosi višestruke „pobede“ i kroz sportske aktivnosti širom Zapadnog Balkana.

Pročitajte u nastavku koje inicijative su doprinele uverenju da dobročinstvo uvek ide ruku pod ruku sa kreativnim idejama koje naše društvo menjaju nabolje.

„Koš za sreću“ na Kalemegdanu 

Humanitarna utakmica javnih ličnosti „Koš za sreću“ odigrala se 6. jula na terenima KK Partizan u okviru Kalemegdanske tvrđave.

„Koš za sreću“ je najpoznatiji događaj ovog tipa sa osmogodišnjom tradicijom humanitarnog delovanja i pomaganja socijalno ugroženih, višečlanih porodica. Ulaz na utakmicu je tradicionalno besplatan, a donacije su se sakupljale u označenim kutijama za tu svrhu, a za svaku donaciju preko 10 EUR poklon na ulazu je jedna od specijalno dizajniranih „Koš za sreću“ majica.

I ove godine je motiv okupljanja bio isti – pomoć socijalno ugroženim, višečlanim porodicama, a u igri pod obručima nadmetali su se mnogi sportisti i druge javne ličnosti.

Tisuće razloga za gol: 4.000 EUR i za Društvo distrofičara „Istra“

Društveno odgovorna kompanija „Germania“ je širom Hrvatske, u sklopu akcije Tisuće razloga za gol, donirala 4.000 EUR za svaki gol Hrvatske na EURU. Pomoć je već stigla na adrese „Udruga Hureka“ i „Rijeka ljubavi“, a sada je došlo na red i Društvo distrofičara „Istra“.

Društvo je osnovano 1974. godine, a pomaže osobama obolelim od mišićne distrofije – neuromuskularnih bolesti koje spadaju u vrh najtežih telesnih oštećenja. Članovi ovog Društva su osobe sa invaliditetom – reč je o teško pokretnim i nepokretnim osobama. Pomoć članovima je potrebna u sprovođenju svakodnevnih aktivnosti.

Hvala „Germaniji“ na velikodušnoj donaciji u iznosu od 4.000 EUR. Finansijska sredstva koja smo dobili bit će iskorištena kao početna sredstva u akciji nabavke kombi vozila Društva distrofičara „Istra“. Kombi vozilo je od iznimne važnosti za provedbu svih aktivnosti Društva i za prijevoz članova u invalidskim kolicima. Kombi će se preurediti za potrebe prijevoza osoba s invaliditetom, te će mu se ugraditi rampa. Ovaj velikodušni čin „Germanije“ nas je jako razveselio te nismo očekivali takvu iznenadnu i nenajavljenu donaciju, naglasio je Robert Raste, Predsednik Društva distrofičara „Istra“.

Humanitarna nedelja sporta „Za naše stare“

Humanitarna nedelja sporta u Baru „Za naše stare“ započeta je na terenu u Makedonskom naselju košarkaškim turnirom „3×3“. Turnir i ovu humanitarnu akciju otvorio je proslavljeni košarkaš Nikola Vučević.

Drago nam je što nas je svojim prisustvom počastvovao Nikola Vučević, prije svega, zaista veliki čovjek, a onda i jedan od najvećih sportista na planeti, rekao je za Radio Bar i Bar Info Josif Božović, organizator i pokretač ove humanitarne akcije.

Na turniru je učestvovalo 14 ekipa, a organizovano je i takmičenje u trojkama, u muškoj i ženskoj kategoriji.

Takođe, u Klubu penzionera održano je takmičenje u šahu i boćanju. Naredni dani bili su rezervisani za odbojku na pesku kraj kafića „Cuba libre“ u Sutormoru. Na programu se našlo i streličarstvo ispred Crvene banke, kao i bilijar u klubu „Holivud“ I turnir u basketu „3 na 3“ za seniore na terenu „Arena“.

Božović je podsetio da će sav prihod biti doniran humanitarnim organizacijama koje su tokom pandemije Covid-19 pomagale našim starima – OO „Crveni krst“ Bar, NVU „Žene Bara“, Caritasu Barske nadbiskupije, „Kolu srpskih sestara“ i NVO „Orijent“.

Modrićev dres u humanitarnoj akciji prodat za 16.000 EUR

Nošeni i potpisani dresovi hrvatskih reprezentativaca sa utakmice osmine finala Evropskog prvenstva protiv Španije prodati su za 48.909 EUR na online aukciji organizovanoj za fondaciju „Vatreno srce“.

Nakon što je hrvatska fudbalska reprezentacija postala prva na svetu koja je nošene dresove s jedne takmičarske utakmice (Hrvatska - Mađarska, kvalifikacije za Euro 2020) ustupila online aukciji u humanitarne svrhe i pritom prikupila više od 30.000 EUR, sada je to isto učinila, ali prvi put na jednom velikom takmičenju.

Svi hrvatski reprezentativci koji su bili u zapisniku utakmice protiv Španije, ustupili su svoje dresove za spomenutu aukciju na internet stranici www.matchwornshirt.com/club/croatia, a njihova početna cena bila je 89 EUR. Dres Luke Modrića dostigao je cenu od 16.000 EUR i time postao najskuplji nošeni dres od pokretanja stranice.

Fonaciju „Vatreno srce“ osnovao je bivši igrač Hrvatske Slaven Bilić, a vode je reprezentativci (Modrić) i treneri (Dalić) kako bi pomogli lokalnim zajednicama. Igrači pokazuju svoju podršku donirajući novac i suvenire, učestvujući u prikupljanju sredstava i dobrotvornim aktivnostima. „Vatreno srce“ je ranije podržalo Dječju bolnicu „Zagreb“ i program „Korak u život“ - pružanjem stipendija mladima za šansu za svetlu budućnost.

Rukometni kamp „Jahorina“ okupio više od 100 dece

U organizaciji Rukometnog kluba „Bijeljina“ održan je tradicionalni, četvrti po redu Rukometni kamp „Jahorina. Kamp je okupio preko 100 devojčica i dečaka iz Nove Varoši, Novog Beograda, Nove Pazove, Bijeljine, Zvornika, Dervente, Prnjavora, Prijedora i Teslića.

Ovo je najbrojniji kamp u Bosni i Hercegovini.

Sve je krenulo pre četiri godine kada su došli na ideju da pokrenu ovu priču. Od tada, u kontinuitetu se organizuje kamp i sjajno druženje za mlade nade rukometa. Na kampu rade treneri koji dugo godina rade sa mlađim kategorijama u svojim klubovima i treneri su selekcijama reprezentacija. Treneri će se bazirati da polaznici usavrše individualne tehnike odbrane i napada, što je u savremenom rukometu veoma bitan segment, a posebno kada su u pitanju mlađi rukometaši i rukometašice.

Divac, Luštica Bay i košarkaški kamp „Treniraj kao šampion“

Proslavljeni košarkaš Vlade Divac postao je sportski ambasador naselja Luštica Bay. U okviru projekta „Treniraj kao šampion" koji je pokrenula kompanija „Luštica Development“, na novootvorenom košarkaškom terenu u naselju Central Luštica Bay je potpisan ugovor o saradnji i najavljeno održavanje prvog Letnjeg košarkaškog kampa za decu u Luštici Bay, nadomak Tivta.

Ne znam koliko znate, ali ja sam već par godina stanovnik Luštica Bay, i u saradnji sa njima došli smo na ideju da ove godine napravimo košarkaški kamp za decu iz ovog regiona i drago mi je da ćemo ovog leta to i ostvariti. Presrećan sam što sam ovde i što imam partnere koji imaju viziju i društvenu odgovornost, poručio je Divac.

Prema rečima Milice Starčević, menadžerke za razvoj projekta Luštica Bay, saradnja sa Vladem Divcem je dobar uvod u sportsku i humanitarnu poruku koju šalje kompanija Luštica Development.

Velika nam je čast što imamo priliku da sarađujemo sa ovako velikim imenom u svetu sporta i što je ovakva inicijativa samo početak koji će najaviti razvoj sportskih sadržaja u okviru našeg kompleksa. Košarkaški tereni su prvi korak kojim gradimo sportsku priču a nastavljamo dalje sa tenisom, vaterpolom i raznovrsnim sadržajima za sve ljubitelje sporta, kazala je Starčević.

Kamp će biti besplatan za decu iz Radovića i Tivta, a pridružiće se i deca iz Dečjeg doma „Mladost" u Bijeloj.

Ovaj kamp će svake godine tokom leta okupljati decu uzrasta od 8 do 13 godina i od 14 do 18 godina, odnosno osnovce i srednjoškolce. Kamp za decu uzrasta osnovne škole biće koncipiran u okviru razvoja osnova košarke, dok će srednjoškolski kamp biti prilagođen deci koja žele da postanu profesionalni košarkaši.

Nakon što smo se upoznali sa idejama i akcijama koje doprinose opštem dobru, fizičkoj rekreaciji i zdravlju, preostaje nam da zaključimo da svako od nas može da bude promena koju želi da vidi u društvu – baš zato, ako si i ti obožavalac dobrih dela, poseti Donacije.rs i saznaj kojim kampanjama možeš da pomogneš da brže dođu do svog humanitarnog cilja.