Dobra dela su svuda oko nas i vrlo malo je potrebno da i sami učinite nešto lepo za druge i donesete pozitivne promene u svoju zajednicu.

Ove nedelje, za vas smo izdvojili nekoliko zanimljivih predloga i akcija koje možete podržati i na taj način ulepšati dan nekome kome je to najpotrebnije.

Grupa „Budi human – humanitarne licitacije“

Na Facebooku je vrlo aktivna grupa „Budi human – humanitarne licitacije“, koja broji više od 96 hiljada članova, a osnovana je sa ciljem prikupljanja donacija za lečenje dece i odraslnih za koje se prikupljaju sredstva na sajtovima fondacija "Budi human" i "Podrži život".

Članovi grupe treba da odluče šta žele da prodaju, odnosno doniraju, postave fotografiju predmeta u grupi i navedu kome je novac od licitacije namenjen. Licitacija traje 24 sata, nakon čega se prikupljena sredstva uplaćuju na račun odabranog korisnika, a osoba koja je uplatila novac dobija željeni predmet.

Ukoliko i sami želite da donirate knjige, odeću, tehniku i slične stvari, ili da na human način nabavite nešto što vam je potrebno, možete se učlaniti u grupu.

Donirajte kupovinom prirodnih sokova

Kiselo i slatko, brend prirodnih sokova, inspirisan upravo grupom „Budi human – humanitarne licitacije", pokrenuo je akciju, koju možete podržati kupovinom njihovih proizvoda.

Do kraja septembra, Kiselo i slatko će 10% prihoda od prodaje svojih proizvoda fizičkim licima donirati u humanitarne svrhe. Sve što je potrebno jeste da poručite sokove i da prilikom dostave sokova, koja je besplatna u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, za ostale gradove po dogovoru, pokažete dostavljaču sms sa uplatom na servisu Budi Human za koga vi želite i Kiselo i slatko će umanjiti vaš račun za 10% iznosa.

Minimalne količine za besplatnu dostavu su 6l soka po Vašem izboru ili paket od 24 sokova od 0,2l.

Fejsbuk grupa „Za Suboticu svim srcem“

Još jedna Facebook grupa humanitarnog karaktera je grupa „Za Suboticu svim srcem“. Nastala je za vreme vanrednog stanja, ali kako je i dalje veliki broj onih kojima je pomoć potrebna, nastavila je svoj rad i dalje.

Grupa spaja one sa kojima je pomoć potrebna sa onima koji žele da pomognu, tako da ako ste iz Subotice ili okoline, preporučujemo vam da se učlanite u grupu i donirate hranu, garderobu, obuću, stvari, školski pribor ili nešto drugo onima kojima je pomoć potrebna.

Donacije za napuštene životinje

Ukoliko želite da podržite bolesne, našpuštene i ugrožene životinje, to možete učiniti donacijom ili kupovinom odeće putem Facebook ili Instagram stranice Retro to the Rescue.

Na stranicama Retro to the rescue se prodaje polovna ili nova odeća i aksesoari, a sav novac donira se organizacijama ili azilima koji pomažu napuštenim životinjama.

Svi koji žele da pomognu treba da pošalju fotografiju odevnog predmeta, obuće ili aksesoara koji žele da doniraju. Cene su simbolične, a određuju ih donatori, ili devojke koje su pokrenule ovu humanu stranicu, a novac se uplaćuje direktno na račun osobe, organizacije ili udruženja za koje je u toku akcija te nedelje.

Za više informacija pratite Retro to the rescue na Facebooku i na Instagramu.

Hrana za najugroženije širom Srbije

Humani pojedinci pokrenuli su nekoliko Facebook grupa u kojima se prikupljaju donacije u vidu hrane u prehrambenih proizvoda za najugroženije porodice.

Neke od grupa u kojima možete dati svoj doprinos i donirati hranu za najugroženije su i „Hrana za osmeh Beograda“, „Obrok za druga Ruma“ i nekoliko grupa „Obrok za porodicu“, u kojima se možete pridruđžti akcijama za ugrožene porodice u Novom Sadu, Subotici, Bečeju, Kruševcu, Nišu i Zrenjaninu.

#KAKTUSTalents takmičenje

Nešto drugačiji način da pomognete, u ovom slučaju neprofitnim organizacijama i socijalnim preduzećima je #KAKTUSTalents takmičenje (powered by Delta Holding).

U pitanju je takmičenje mladih talenata iz agencija u Srbiji, koje ima za cilj da podstakne i motiviše mlade u kreativnoj industriji i humanitarnog je karaktera jer će radovi i ideje koji budu kreirani u okviru takmičenja biće donirani socijalnom preduzeću ili udruženju na čiji brief su takmičari imali zadatak da odgovore.

Više informacija o učešću i prijavi pronađite na linku.

Podrška za Opštu bolnicu u Požarevcu

Udruženje građana „Solidarnost Online“ pokrenulo je akciju podrške za opštu bolnicu u Požarevcu, koja posluje u teškim uslovima.

Cilj akcije je da se za bolnicu nabavi 1.500 trodelnih delova posteljine, za šta je potrebno prikupiti 1.661.400 dinara. Akcija je doživela veliki uspeh, tako da za njen uspešan završetak nedostaje još 174.150,00.

Ukoliko želite da podržite akciju i pomognete da bolnica u Požarevcu dobije nove posteljine, to možete učiniti donacijom na račun udruženja 170-0030048305000-51.

Nadamo se da su vas neke od ovih priča inspirisale i motivisale na dobročinstvo. Podsećamo vas i da je jedan od načina da učinite dobro delo i pokažete solidarnost sa svojom zajednicom online donacija za neku od kampanja na našoj platformi Donacije.rs, ili slanje SMS poruke na broj 7300.