Uprkos užurbanoj prirodi prazničnog perioda i u slatkom iščekivanju Nove godine, kraj decembra je sjajan trenutak da više nego inače razmišljamo o davanju, ali i da ohrabrujemo i druge da to čine.

Brojne kampanje širom regiona uoči praznika, od strane organizacija, pojedinaca i odgovornih kompanija, već ostvaruju posredan ili neposredan uticaj na zajednice time što povećaju interesovanje za akcije od većeg dobra.

Ovakvo sezonsko podizanje svesti takođe donosi nove mogućnosti da podstičemo jedni druge da dublje razmišljamo o dobročinstvu. Iz tog razloga, pogledaj u daljem tekstu novosti o 11 prazničnih akcija, fandrejzingu i drugim primerima solidarnosti i nesebičnog davanju uoči Nove godine i širom Zapadnog Balkana.

Humanitarna akcija riječkog Ekonomskog fakulteta: Ispunili želje sugrađanima u potrebi

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci svake godine organizuje razne humanitarne aktivnosti u kojima uz studente i zaposlene učestvuju i alumniji fakulteta, a ove godine po drugi je put u saradnji sa Socijalnom samoposlugom „Kruh Sv. Elizabete” organizovana je humanitarna akcija koja je ciljano bila namenjena za 45 Riječana.

Reč je o osobama slabijeg imovinskog statusa, starijima i osobama s invaliditetom koje su mogle kao božićni dar poželeti ono što smatraju prekopotrebnim, a Ekonomski je fakultet sve želje ostvario.

Sastavljen je spisak želja, a delatnici i studenti kupovali su ciljane darove.

Uz hranu i higijenske potrepštine na spisku se našli i mobilni telefoni, grejalice, plinska boca, zimska jakna, podna obloga, tave, rolo zavese, pokrivači, lekovi koji nisu na listi HZZO-a, a bilo je i onih koji su poželeli da im se podmiri i račun za električnu energiju.

Sve te želje se ispunjene, a računi za električnu energiju plaćeni i su i za nekoliko meseci unapred.

Humanitarna akcija je imala dva pravila, a to je da se nisu prikupljale korišćene stvari, već je bilo potrebno kupiti nove, kao i da je svaki učesnik trebalo potrošiti 200 kuna.

Međutim, na Ekonomskom fakultetu kažu da je bilo i onih koji su u akciji učestvovali i s darovima vrednim između 600 i 700 kuna, dok su se studenti udruživali kako bi prikupili sredstva za jedan dar.

Pored potrepština koje su poželeli oni za koje je akcija organizirala prikupljena je i velika količina hrane te higijenskih potrepština za Socijalnu samoposlugu, a akciji se odazvalo i Sveučilište u Rijeci koje je prikupilo hranu.

Kroz ciljane darove, kao i druge potrepštine prikupljeno je stvari u vrednosti tridesetak hiljada kuna, a na fakultetu su se pobrinuli da sve kupljeno pre božićnih praznika stigne u prave ruke.

Jelka želja u tržnom centru Ramstor  

Tradicionalno, kao i svake godine, po 13. put TC Ramstor u saradnji sa Crvenim krstom Republike Severne Makedonije povodom novogodišnjih praznika organizuje humanitarnu akciju za decu smeštenu u hraniteljske porodice.

„Božićna jelka želja“ je manifestacija koja ima za cilj da izmami osmehe na lica dece i ulepša i učini novogodišnje praznike.

Deca su svoje novogodišnje želje ispisivala na čaršavima u obliku lampiona, što će jelku u Remstor molu učiniti posebnom i magičnom.

Svi posetioci tržnog centra Ramstor moći će da izaberu jedan ili više lampiona sa jelke, koji će učestvovati u ispunjenju dečijih želja i kupiti željeni poklon, a samim tim pokloniti osmeh na licima dece, a kako ističu, nema boljeg dara za svakoga od iskrenog dečjeg osmeha.

Akcija traje od 6. 12. 2021 do 27. 12. 2021, dok će 28. i 29. 12. 2021. deci biti uručeni željeni pokloni.

Lep gest Inner Wheer kluba Pula

Uz ugodno i sigurno druženje na terasi Prihvatilišta za beskućnike predsednica Inner Wheel kluba Pula, Dubravka Mikić, uručila je voditeljici Prihvatilišta za beskućnike Heleni Babić znak pažnje - božićni poklon korisnicima prihvatilišta.

Njih je 13, a bon vredi sto kuna po osobi. Bonovima korisnici po vlastitom izboru mogu nabaviti lične potrepštine ili hranu. Članice IWK Pula pribavile su sredstva za ovu malu akciju, prodajom svojih predmeta, odeće i obuće, na Sajmu polovne robe koji se nedeljom održava u dvorištu Rojca u Puli.

Akcija prikupljanja sredstava putem prodaje u Rojcu se nastavlja do dostizanja iznosa potrebnog za nabavku uređaja za terapiju magnetom namenjenog korisnicima Doma „Alfredo Štiglić".

Tradicionalni koncert Srpsko-jevrejskog pevačkog društva

Interkulturno muzičko praznično veče „Mir, ljubav, nada", u organizaciji Srpsko - jevrejskog pevačkog društva, održano je 16. decembra u 20 sati, u praznično dekorisanoj sali Pozorišta na Terazijama.

Magično muzičko veče je bila prilika da publika uživa, ali i da obraduje decu Svratišta jer sav prihod od kupljenih karata namenjen je njima.

Koncertni program je kolaž duhovne, tradicionalne i moderne muzike, na srpskom, hebrejskom, ladinu, jidišu, engleskom, nemačkom, latinskom, španskom, ruskom, hrvatskom jeziku. Publika je čula različite stilove i epohe, a slavio se interkulturni dijalog, prijateljstvo, preplitanje tradicija.

Tiha noć, GO down Moses, African Noel, All you need is love, Feliz navidad.....samo su deo muzičke čarolije.

Humanitarna akcija „Poklon za druga”

Na inicijativu Učeničkog parlamenta OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša", Budva, organizovana je humanitarna akcija „Poklon za druga". Planirano je prikupljanje novogodišnjih paketića za decu u potrebi.

Paketići koji sadrže slatkiše, igračake, sredstava za ličnu higijenu i novogodišnje čestitke, prikupljaće se od 20. do 23. decembra, u svečanoj sali škole od 8 do 9 sati u prvoj, a od 11 do 12 časova u drugoj smeni.

Radujemo se sto će naša škola još jednom pokazati humanost na djelu i ovoj djeci izmamiti osmjeh i uljepšati novogodišnje praznike. Novogodisnji praznici nam se bliže, a to je vrijeme humanosti, empatije i darivanja, kazali su iz OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša".

Jedan paketić, mnogo ljubavi

U susret novogodišnjim praznicima kada počinje najlepša sazona darivanja, Crveni krst Srbije i ADA MALL shopping center, od 1. decembra počinju zajedničku akciju „Jedan paketić, mnogo ljubavi” sa ciljem da se siromašnoj deci prirede lepši i srećniji praznici.

Akcija „Jedan paketić, mnogo ljubavi” je tradicionalna akcija Crvenog krsta koja se realizuje neposredno pred novogodišnje i božićne praznike. Cilj ove akcije je da se od učenika osnovnih i srednjih škola, u saradnji sa školskim Upravama, prikupe slatkiši, slaniši i igračke kako bi se napravili novogodišnji paketići za različite kategorije ugožene dece. Ovoga puta akciji se pridružuje i Ada Mall shopping center.

Pripadnici Granične policije BiH u akciji prazničnog darivanja

Povodom nadolazećih praznika, pripadnici Granične policije su, 20. decembra 2021. godine, pripremili i delili darove deci s posebnim potrebama i obolelima od raka. 250 paketića je podeljeno Udruzi Iskra iz Banjaluke, Humanitarnoj udruzi Fra Mladen Hrkać iz Širokog Brijega, Udruzi Srce za djecu iz Sarajeva, Društvu za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Kutak sreće u Širokom Brijegu i Općoj bolnici Odjelu pedijatrije u Sarajevu.

Pripadnici GPBiH su ovom akcijom izmamili osmieh i radost deci i time još jedanput pokazali veliko srce. Ovo je jedna u nizu humanitarnih akcija Granične policije BiH, a svakako će se ovakve aktivnosti nastaviti i u budućnosti, u skladu s mogućnostima.

Oni su zahvalili svim sponzorima koji su svojim donacijama pomogli realizaciji plemenite akcije: Župa Stup Sarajevo, Dujkić d.o.o.,Spanish market, Orbico, Podravka, Franck, Sindikat GPBiH, Sarajevska pivovara, Mepas, Namex, Feal, MGM Farm, Džajić Commerce, Zvečevo, Violeta, Planet d.o.o Posušje, IHome-IForm, Divna, OLI, Binvest, Mimaris i restoran Barrique.

Praznični paketi za socijalno najugroženije Kragujevčane

Humanitarna organizacija „Blajcvud Srbija” (Blythswood Serbia) po 14. put za novogodišnje i božićne praznike spremila je pakete za socijalno najugroženije iz Kragujevca, ali i čitave Srbije.

Već deceniju i po paketići stižu u Kragujevac, posredstvom ove humanitarne organizacije iz jugoistočne Engleske, ali ne samo u Srbiju, nego i na područje Istočne Evrope.

Ove godine, do sada, pripremili smo više od 6.000 paketića za najugroženije ljude iz svih delova Srbije. Konkretno, samo u Kragujevcu, planirano je da se podeli dve hiljade njih, a ostali paketi su namenjeni socijalno ugroženim osobama iz Trstenika, Vrnjačke Banje, Kraljeva, Beograda, Novog Sada, Ruskog Krstura, kaže David Armuš iz kragujevačkog Kulturnog centra UMMUS, koordinator „Blajcvuda” za ovaj deo centralne Srbije.

Akcija podele humanitarnih paketića počinje u sredu, 22. decembra i trajaće do kraja janura.

Ono što je razlikuje od brojnih sličnih humanitarnih akcija tokom novogodišnjih i božićnih praznika je to što su „Blajcvudovi” paketi namenjeni svim socijalno ugroženim kategorijama, a ne samo najmlađim. U zavisnosti od pola, uzrasta i potreba ovi paketi sadrže ne samo igračke, slatkiše, školski pribor ili bojanke i bojice, već i zimsku garderobu, sve što je neophodno za ličnu higijenu ili slične potrepštine.

Paketi su prilagođeni uzrastu i potrebama najugroženijih građana. Razlikuju se od doba do doba, da li je u pitanju dete, tinejdžer ili tinejdžerka, odrasla ili starija osoba, ističe Armuš.

Takođe, ova organizacija će se sa donacijom svojih humanitarnih prazničnih paketića uključiti u akciju Kancelarije za mlade i Grada Kragujevca, koju je podržalo i udruženje NURDOR, za prikupljanje poklona mališanima obolelih od raka.

Praznična zabava u Centru: Pokloni za decu iz dnevnog boravka i stanare Prihvatilišta za stare

U dvorištu Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite organizovana je akcija prednovogodišnjeg druženja namenjena korisnicima usluga ove ustanove.

Cilj današnjeg okupljanja je da ulepšamo predstojeće novogodišnje i božićne praznike, pre svega, odraslim i starim licima smeštenim u prihvatilištu i deci u dnevnom boravku centra. Na ovaj način želimo da pošaljemo jednu lepu poruku o tome, koliko je važno da brinemo o onima kojima će porodična podrška izostati u vreme praznika, rekla je direktorka Ivana Tasić.

U ime gradskog rukovodstva akciji su prisustvovale zamenica gradonačelnika Zorica Jović i gradske većnice Danijela Milosavljević i Izabela Savić.

Događaj je organizovao Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite uz podršku mnogobrojnih donatora.

Mladi entuzijasti pokrenuli inicijativu za prikupljanje novogodišnjih paketića

Nekoliko mladih entuzijasta iz Krive Palanke pokrenulo je inicijativu za prikupljanje sredstava i proizvoda za obezbeđivanje novogodišnjih paketića za decu iz osetljivih kategorija stanovništva opštine.

Akcija je pod nazivom „Pokloni osmeh“, inspirisana je i nastavak je prošlogodišnje akcije „Humanosti“, koja je podelila preko 300 paketića za decu sa sela i Dnevni boravak u Krivoj Palanci.

Akciju organizujemo pod motoom „Budi i ti nečiji Deda Mraz“ sa kojem želimo da se i ove godine desi velika i broj je veliki. jer, pošaljite poruku svim humanitarnim građanima da svako možda bude Deda Mraz neko, a što više poklona sakupite, to će više osmeha biti podeljeno, obavestili su organizatori.

Poziv i apel za uključivanje u akciju upućuju se svim pojedincima, institucijama, privatnim preduzećima, a organizatori su dostupni na dva telefona: 078372289 i 078282418, najkasnije do 23. decembra, nakon čega sledi organizacija dostave i podele paketa.

Coca-Cola HBC donirala dnevnom centru za decu u Nikšiću poklon vrednosti 20.000 EUR

Dnevni centar za decu i porodicu „Defendologija“ u Nikšiću, čiji su korisnici u stanju socijalne potrebe, dobio je vrednu donaciju kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora u iznosu od 20.000 EUR. Jedan deo donacije usmeren je na humanitarnu pomoć za preko 300 dece i porodica u vidu paketa hrane i higijene, ali i novogodišnjih poklona. Drugi deo donacije biće usmeren na izgradnju novog objekta Dnevnog centra, koja uskoro treba da počne.

Dnevni centar „Defendologija“ jedini je licencirani servis u Crnoj Gori koji se direktno bavi decom i porodicama koji su, zbog različitih okolnosti, prinuđeni na život i rad na ulici. To su deca sa problemima u ponašanju, deca koja su prisiljena na prinudni rad ili ugrožena deca.

Direktorka centra Jelena Milić poručila je da je donacija kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora stigla u momentu kada su, kako kaže, gotovo prestali da veruju u humanost i dobra dela.

Iz kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora poručuju da ovakva partnerstva imaju posebnu vrijednost jer su usmjerena ka onima koji su obično marginalizovani u društvu.

Zato za kraj ove godine želimo da im pošaljemo poruku da smo tu i da smo svi dio jedne velike zajednice. Želimo da na početku nove godine svi osjete čaroliju koja je uvijek ljepša kad je dijelimo. Takođe, ponosni smo što ćemo i radu samog centra pomoći na jedan dugoročniji način i to kroz sredstva za početak gradnje njihovog novog objekta, koji će omogućiti Dnevnom centru Defendologija da pruža još bolje i kvalitetnije usluge ka krajnim korisnicima, kazao je izvršni direktor kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora Nikola Tripković.

Pokloni osmeh i pomozi deci

Alumni klub Fondacije Dr Zoran Đinđić i ove godine organizuje tradicionalnu humanitarnu akciju „Pokloni osmeh" koja traje tri dana. Od 24. do 26. decembra u okviru festivala „Božićna čarolija", na platou ispred TC Promenada, Alumni klub će prodavati kuvano vino, punč, čaj i božićne kolače, a celokupan prihod od prodaje biće uplaćen Udurženju za dečiju i cerebralnu paralizu Južnobačkog okruga „Sunce" u Novom Sadu.

Ova humanitarna akcija traje od 2011. godine i do sada su pomogli različitim ustanovama, kao što su Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, Dom za duševno obolela lica „Čurug", NURDOR, Savez slepih Vojvodine i Svratište za decu i mlade u Novom Sadu.

Alumni klub Fondacije dr Zoran Đinđić okuplja mlade ljude koji su veoma uspešni u različitim profesijama i koriste svaku priliku da povećaju svest o značaju humanitarnog rada i društvene odgovornosti u Srbiji.

Zaključujemo ovaj tekst u nadi da je među svačijim novogodišnjim ciljevima zacrtano i nesebično davanje. Kao što smo videli iz pomenutih aktuelnosti širom regiona, postoji mnogo načina kako možemo da iskoristimo sezonu praznika i uvećamo svoj uticaj na živote drugih dok ulazimo u 2022. Ipak, ostaje na nama da budemo uvek kreativni i solidarni.

Želimo vam srećan Božić i Novu godinu!