Hrvatsku je krajem prošle godine pogodio razarajući zemljotres, koji je naneo ogromnu štetu i ostavio teške posledice na život stanovništva u pogođenim područjima. 

Građani, kompanije i neprofitne organizacije su reagovali odmah i, kroz brojne filantropske akcije, pružili podršku ugroženom stanovništvu. Pomoć je i dalje potrebna, pa se podrška i dalje nastavlja, a mi sa vama delimo priče o akcijama za Hrvatsku organizovanim u prethodnom periodu. 

Neke od njih i sami možete podržati, a u nastavku teksta saznajte kako. 

MK Group nastavlja da pruža podršku ugroženima od zemljotresa u Hrvatskoj 

Članice MK Group – Carnex i Flora poslale donaciju od 7 tona svojih proizvoda među kojima su konzervirano povrće, konzerve humusa i pašteta, u vrednosti od 5 miliona dinara. Donacija u proizvodima kompanija članica MK Group upućena je zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji, nakon apela i nedavne posete Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Srbiji. 

„MK Group je među prvim kompanijama koje su uputile finansijsku pomoć od 7,7 miliona dinara za pomoć stanovništvu koje je pretrpelo zemljotrese u oblasti oko Petrinje, Siska, Gline i okolnim selima, a sada nastavljamo da pružamo podršku doniranjem osnovnih životnih namirnica. Svakako da donacije ne mogu zameniti emotivne, materijalne gubitke i porušene domove ljudi, ali se nadamo da ćemo ovom podrškom meštanima bar malo olakšati naredni period i pomoći im u oporavljanju od posledica zemljotresa“, izjavila je ovim povodom Aleksandra Stojanović, direktorka korporativnih poslova MK Group. 

Od svog osnivanja MK Group kontinuirano pruža podršku u 123 zajednice u kojima posluje, a samo u prošloj godini izdvojeno je više od milion evra prevashodno a borbu protiv pandemije Covid-19, kao i za podršku zdravstvenim radnicima. 

Zbog ovih rezultata i podrške društvu, ova kompanija proglašena je za društveno najodgovorniju kompaniju 2020. godine, od strane Srpske asocijacije menadžera. 

U akciji umetnika Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak prikupljeno 7.000 evra 

U humanitarnoj akciji "Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak - slikari i fotografi za stanovništvo pogođeno potresom u Hrvatskoj“ prikupljeno je oko 7.000 evra za stradale. 

Primopredaja pomoći upriličena je početkom februara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu. 

Akciju, u kojoj je na prodaju ponuđeno 39 umetničkih dela i fotografija, organizovali su magazin "Diplomacy& Commerce", Hrvatski poslovni klub, novinarka Duška Jovanić i ambasador RH Hidajet Biščević, sa idejom da okupe brojne umetnike i fotografe koji su donirali svoja dela, čijom prodajom je prikupljen novac za pomoć. 

Humanitarna akcija „Srce za Petrinju“ 

„Srce za Petrinju“ naziv je humanitarne akcije koju je inicirala Udruga osoba s cerebralnom paralizom „Srce“ iz Splita, a putem koje želi pomoći Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, koja je nastradala u zemljotresu. 

Humanitarnom akcijom „Srce“ želi da pomogne u sanaciji oštećenog krova „Male kuće“ u Petrinji, u kojoj se sprovode brojne terapije i sve vrste psihosocijalne podrške za decu s teškoćama u razvoju iz cijele Sisačko moslavačke županije. 

Zbog toga je „Srce“ pozvalo umetnike da doniraju radove, sa ciljem stvaranja virtualne galerije, u kojoj svi zainteresirani mogu učestvovati u kupovini ili aukciji umetničkih dela i na taj način dati podršku akciji „Srce za Petrinju - epicentar solidarnosti“. Kupovinom doniranih umetničkih dela građani izražavaju humanost i senzibilitet najosetljivije članove društva. 

Akcija traje do 10.3, a za više informacija i učešće u istoj posetite link i Facebook stranicu udruge

Humanitarni online koncert posvećen stradalima u zemljotresu 

U subotu, 20. februara, sa početkom u 20:30 održaće se veliki zoom koncert na kojem će učestvobvati izvođači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva. 

U pitanju su Poma (Maja Posavec i Ivan Kapec), Damir Imamović, Bojan Čičić, John Robb (The Membranes, UK), Ivana Gavrić (UK & BiH), Will Pound (trostruko nominovan za BBC-jevu nagradu), Bob Fox (UK), Rowan Godel (Oysterband, The Levellers, UK), nagrađivana škotska pevačica, Iona Fyfe, kao i gosti iznenađenja. 

Ulaznice se mogu kupiti na linku: https://tuomeuro.yapsody.com/ , a sav novac biće doniran na račun Zaklade Solidarna, sa ciljem podrške za sve stradale u zemljotresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Dečiji vrtić Opatija uručio donaciju vrtiću u Petrinji 

Delegacija Dečijeg vrtića Opatija posetila je 9. februara Dečiji vrtić „Petrinjčica“ u Petrinji i direktorki Nataši Vidović uručila donaciju igračaka i potrošnog materijala. 

Mališani iz vrtića Opatija su ovim povodom poslali i poruke podrške za svoje drugare iz Petrinje. 

„Djeca su u vrtiću pisala i crtala poruke s dobrim željama za svoje hrabre prijatelje u Petrinji, a koje smo ravnateljici Nataši Vidović predali uz donaciju igračaka, likovnog pribora, papira i ostalog potrošnog materijala. Nadamo se da će ova naša donacija pridonijeti osmijehu na licima petrinjskih vrtićara“, izjavila je ovom prilikom direktorka Dečijeg vrtića Opatija Aleksandra Tramontana. 

Feričanci za Banovinu 

Meštani Općine Feričanci nedavno su podržali akcije koje su organizovale feričanačke udruge za stradale u zemljotresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. 

Akciju prikupljanja humanitarne pomoći organizovali su Udruga učenika, mladih i učenika s poteškoćama Prijateljstvo, NK Fešk, Teniski klub Fešk, HKD Manuel, DSRV Viking i Općina Feričanci.  

Nakon prikupljanja nephodnih potrepština, humanitarna pomoć je upućena prema Petrinji. 

Na našoj platformi Donacije.rs takođe je uspešno završena kampanja prikupljanja pomoći za stanovništvo ugroženo u zemljotresu, u okviru koje je prikupljeno čak 174% od prvobitno planirane sume. 

Mi vas podsećamo da svoju solidarnost i podršku možete pokazati donacijom za neku od trenutno aktivnih kampanja na ovoj platformi, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.