Privredna komora Srbije (PKS) donirala je danas 50.000 evra stanovništvu području Hrvatske pogodjenog zemljotresom krajem prošle godine.

Otpravnica poslova Ambasade Hravatske u Beogradu Maja Bogdan, zahvalila je PKS i svim srpskim privrednicima na donaciji i solidarnosti u teškim momentima.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je, uručujući donaciju, da je PKS reagovala odmah nakon prvih velikih i jakih zemljotresa, posle odluke Vlade Srbije da donira sredstva od milion evra.

“Pozivam sve privrednike da doniraju ono što je neophodno na terenu, a 50.000 evra koje će donirati PKS će biti potrošeni na ono što je najpotrebnije, a to su privremeni smeštaji”, istakao je Čadež.

Direktor Srpskog filantropskog foruma (SFF) Veran Matić je dodao da su SFF i Fond B92 već pokrenuli akcije solidarnosti, kao i niz drugih kompanija, istakavši da su najvažnije donacije opremljeni kontejneri za privremeni smeštaj, šporeti na drva, šatori...

Prve donacije Vlade Republike Srbije od milion eura, MK grupe od pola miliona kuna, Elixir grupe 30.000 evra, samo su delimično ublažile nesreću sa kojom se suočava stanovništvo Petrinje, Gline, Siska i okoline, istakao je on.

Može se donirati preko Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 (kontakti office@filantropskiforum.com i fond@fondb92.org), Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Republike Hrvatske, individualnim uplatama preko platforme Donacije.rs, solidarna.hr… ali i kupovinom umetničkih dela u akciji Umetnici Srbije za Sisak, Peterinju, Glinu kroz aukcije u organizaciji magazina Diplomacy & Commerce Artists from Serbia for Glina, Petrinja and Sisak – Diplomacy&Commerce (diplomacyandcommerce.rs).

Kompanije Delta, Imlek, Pionir, Bambi itd. već su najavile svoje donacije.