Prvog decembra održana je gala ceremonija dodele nagrada Philantropy Awards, koja prepoznaje napore i iskazuje zahvalnost pojedincima, porodicama i kompanijama iz Albanije koji doprinose unapređenju života u svojoj zajednici.

 

Događaj, koji od 2011. godine organizuje Partners Albania, je posetio veliki broj zvanica i predstavnika albanskih vlasti, diplomatskog kora, međunarodnih institucija i donatorskih agencija, predstavnika poslovnog sektora, neprofitnih organizacija i medija.

Nagrade za filantropiju za 2017. godinu dodeljene su u nekoliko kategorija:

  • Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou - TELEKOM Albanija, za doprinos u podršci za društveni, zdravstveni i ekološki razvoj u zemlji, posebno za opremanje javnih biblioteka u Tirani knjigama o umetnosti, poklanjanje medicinske opreme bolnici “Shefqet Ndroqi” i neurološkoj službi Univerzitetskoj  bolnici "Majka Tereza", kao i za poseban doprinos istraživanju u borbi protiv demencije, kroz VR tehnologiju.

  • Nagrada za doprinos na lokalnom nivou -  HAKO sh.p.k, za podršku u polju obrazovanja, terapeutske svrhe i razvoj dece i mladih sa invaliditetom u Tirani.

  • Nagrada za individualni doprinos - Albana Osmani, za poseban doprinos rekonstrukciji Pedijatrijsko-onkohematološke službe u Univerzitetskoj bolnici “Marija Tereza”, povećanju solidarnosti i podizanju svesti građana o pomoći deci koja pate od bolesti krvnog sistema kroz kampanju “Ti si suncokret”.

  • Posebna nagrada “Pionir filantropije” - Kristaq Zografi (posthumno) - za izuzetne aktivnosti u polju obrazovanja i kulture, posebno za osnivanje prve gimnazije u selu Qestorat, Gjirokastra, dodelu stipendija mladima i pokretanja nekoliko javnih radova unutar i van zemlje.

  • Zahvalnica - Gjergji Renja, za kontinuiranu podršku ugroženim porodicama u selima u oblasti Berat, posebno u podržavanju obrazovanja i integraciji mladih ljudi u ovim oblastima.