U konkurenciji od 141 istraživačkog projekta, naši predstavnici doneli su čak sedam nagrada – od toga pet medalja.

Osmoro mladih naučnika predstavljalo je Srbiju na Međunarodnom takmičenju istraživačkih radova iz prirodnih nauka (ICYS), održanom od 23. do 26. aprila i to u organizaciji Regionalnog centra za talente Beograd II. U konkurenciji od 141 istraživačkog projekta, naši predstavnici doneli su čak sedam nagrada – pet medalja, jednu specijalnu nagradu i nagradu za poster prezentaciju.

Regionalni centar za talente Beograd II  sprema talentovanu decu za državna, regionalna, evropska i svetska takmičenja sa kojih svake godine donose medalje. Ove godine, iznedrio je još njih osmoro koji su ponosno doneli sedam medalja u svoju zemlju: Jana Dragović i Milan Maričić doneli su dve bronzane medalje iz oblasti Computer science, Iva Minić i Anisia Savić srebrnu i bronzanu medalju iz oblasti Life science, Mara Raičković donela je bronzanu medalju, a Nada Matejić  specijalnu nagradu iz oblasti Environmental science-a. Fondacija 1% pružila je podršku talentima u vidu obezbeđivanja kotizacija za takmičenje u iznosu od 37.760, 00 RSD.

Fondacija 1% će podržati 22 talenta na putu do osvajanja medalja na takmičenjima i to: Evropske geografske Olimpijade 2021, Internacionalne konferencije mladih naučnika - društvene nauke 2021 i World Innovative Science Fair-a. I ovoga puta, neophodno je obezbediti kotizacije našim predstavnicima u iznosu od 120.850, 00 RSD. Više informacija o učesnicima i samom projektu možete naći na sledećem linku. Podršku možete donacijom na dinarski ili devizni račun Fondacije 1% ili slanjem poruke na humanitarni SMS broj 7001, sa tekstom „Za talente“ (Cena SMS poruke iznosi 200 RSD, PDV se ne naplaćuje).

Fondacija 1%, osnovana 2018. godine, ima za cilj podršku mladim, talentovanim ljudima da otkriju i ostvare svoje talente, ideje i potencijale. Podržava mlade naučnike, istraživače, inovatore i umetnike u učešću  na međunarodnim takmičenjima ili u školovanju i usavršavanju na međunarodnim fakultetima i univerzitetima. Princip kojim se Fondacija 1% vodi, zasniva se na tome da svako od nas može dati barem mali doprinos i na taj način zajedničkim snagama je moguće kreirati pozitivnu promenu i poboljšati svet u kojem živimo.