Treći Nacionalni dan davanja obeležen je u znaku podrške osobama sa invaliditetom i kroz kampanju "Srbija bez barijera".

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma, ovom prilikom najavio je početak kampanje prikupljanja sredstava sa ciljem renoviranja centra za znakovni jezik za osobe sa oštećenim sluhom. „U prvoj fazi ove kampanje, fokusirali smo se na podizanje svesti o ovoj temi, a sada je vreme da krenemo sa konkretnim aktivnostima koje će doprineti kvalitetu života osoba sa invaliditetom, naročito u oblasti pristupačnosti, jer se svaki četvrti građanin Srbije suočava sa problemom nepristupačnosti. Osnaživanjem ovog centra za znakovni jezik, 12.000 ljudi u Srbiji dobija pristup prevodiocima na znakovni jezik – uključujemo ih u društvo, omogućavamo im konstantnu komunikaciju sa prevodiocima i pružamo mogućnost da dobiju pomoć istog trenutka kada im je ona potrebna“.

Direktor misije USAID-a u Srbiji, Majk de la Rosa, istakao je da se ovogodišnja tema promocije pristupačnosti za sve građane Srbije poklapa se sa važnim događajem u istoriji građanskih prava u Americi – SAD obeležavaju tridesetu godišnjicu od donošenja zakona o Amerikancima sa invaliditetom.

„To je zakon koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu invaliditeta, konkretnije, ovaj zakon nameće obavezu da sve zgrade javne uprave budu pristupačne, i takođe zahteva od poslodavaca da aktivno rade na unapređenju budućnosti za sve osobe sa invaliditetom. Kroz partnerstvo sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i članovima Koalicije za dobročinstvo, i Savetom za filantropiju, pomažemo da građani Srbije uživaju iste slobode i prava“, rekao je Majk de la Rosa.

U okviru ovogodišnje kampanje Fond B92 i Srpski filantropski forum dodelili su 59 nagrada za pomoć u porbi COVID-19 pandemije, i 5 nagrada donatorima u okviru kampanje Srbija bez barijera. Nagrađeni su i mediji koji su doprineli sveukupnoj promociji filantropije u Srbiji, a jedan od nagrađenih za doprinos borbi protiv COVID-19 je i Catalyst Balkans.

Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine, u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.