Nagrade je uručila organizacija Demokratija za razvoj (Democracy for Development) 5. decembra u Prištini.

Nagrade koje se dodeljuju po 3. put služe da se prepoznaju pojedinci i organizacije koje su otišle korak dalje u naporima da zajednicu promene na bolje. Ove godine, nagrade su se dodeljene u 2 kategorije: volontiranje i građanski aktivizam.

Ukupno 109 prijava je primljeno, a od njih je žiri izabrao 4 dobitnika. Pobednici dolaze iz različitih oblasti, kao što su obrazovanje, zaštita životne sredine i promocija politike mladih.

Dobitnici nagrada su:

  • Volonterski projekat godine - Festa Sh Shabani koja je organizovala književni klub za decu iz opštine Gnjilane (volonteri čitaju knjige deci). Neke od njenih inicijativa takođe su za cilj imale prikupljanje školskog materijala za socijalno ugroženu decu.
     
  • Volonter godine - Ensar S. Shaqiri koji se angažovao sa ciljem osnaživanja pokreta mladih iz opštine Gnjilane. Svojim naporima on je doprineo otvaranju posebne kancelarije u okviru Kancelarije za obrazovanje u Opštini Gnjilane, koja pruža podršku različite vrste svim studentima. Kancelarija je takođe način da se mladi uključe u proces donošenja odluka unutar opštine. Uz to, Ensar je organizovao nekoliko događaja kao što su donatorkse večeri za podršku deci sa daunovim sindromom ili prikupljanje školske opreme za siromašnu decu.
     
  • Aktivna građanka godine - Egnesa V. Vitia koja je pokrenula inicijativu “Ne dim, da bicikli” “No Smoke, Yes Bicycles” (“Jo tymit, Po biçikletave”). Ovaj projekat ima za cilj podizianje svesti kako građana tako i organa vlasti o problem zagađenja vazduha u Prištini. Egnesa ja organizovala preko 2.000 građana u zajedničkim vožnjama bicikala po Prištini, svake srede kao i svakog petka. Vikendima su biciklisti takođe obilazili i predgrađa.
     
  • Doprinos aktivnom građanstvu – Udruženje 17. februar koje je mobilisalo stanovnike mesta Doberčan. Putem ove inicijative mesto je postalao jedno od najčistijih i najuređenijih sela u opštini Gnjilane, a možda i na čitavom Kosovu. Stanovnici se sada brinu o tome da na ulicama nema otpada kao i da se smeće odvaja kako bi moglo da se reciklira.

Nagrade su naravno značajne kao način da se prepoznaju napori pojedinaca da poboljšaju svoju zajednicu. Ipak, one takođe treba da posluže i kao primer, i tako ohrabre sve građane na Kosovu da i sami doprinesu razvoju čitavog društva.