Srpski filantropski forum organizovao je zvanično lansiranje druge po redu kampanje povodom Nacionalnog dana davanja, pod sloganom Škola dobrih ljudi.

Ovogodišnji Dan davanja orijentisan je ka obrazovanju. Sva sredstva prikupljena tokom kampanje "Škola dobrih ljudi" biće iskorišćena za opremanje 60 osnovnih škola širom Srbije inovativnim učilima poput interaktivnih tabli, bee bot robota, ili VR naočara.

Nacionalni dan davanja je ustanovljen prošle godine, na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i obeležava se 9. oktobra – na dan rođenja Mihajla Pupina, jednog od najvećih srpskih naučnika, inovatora i filantropa.

"Svake godine, Dan davanja nas podseća da zajedničkim snagama možemo da ostvarimo bilo koji cilj koji sebi postavimo. Sa ponosom mogu da kažem da imamo više od 20 kompanija donatora koji su prepoznali značaj naše misije i upisali se u Školu dobrih ljudi. Oni igraju veliku ulogu u ovom postignuću, naročito zbog toga što su neki od njih kreirali spostvene mehanizme donacije. Naš ovogodišnji cilj je i da uključimo što više građana, te smo, postavljanjem četiri kampanje na onlajn platformu za prikupljanje donacija donacije.rs, pozvali sve da doniraju i postanu deo naše Škole dobrih ljudi", rekla je Dragana Jovančević, izvršna direktorka Srpskog filantropskog foruma. 

Kompanija Vip mobile podržaće Nacionalni dan davanja donacijom sredstava za svaki elektronski račun, koji u periodu od 9. septembra do 9. oktobra aktiviraju korisnici, kako bi doprinela opremanju više od 60 škola u Srbiji najmodernijom opremom.

"Mogu sa ponosom da kažem da danas nema značajnog pitanja za zajednicu, koje nije bilo predmet naše pažnje, vremena ili resursa. Deca i mladi uvek su u našem fokusu – interno i eksterno, kroz različite društveno odgovorne projekte. Nacionalni dan davanja je prirodni nastavak podrške digitalizaciji obrazovanja i projektu „4G učionica“, u okviru kog je Vip obezbedio internet za 25 škola u ruralnim područjima širom zemlje", rekao je Dejan Turk, generalni direktor za Vip mobile i A1 Slovenija.

Ovaj događaj je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), podržava Savet za filantropiju, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.