U subotu, 20. marta, obeležen je još jedan Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji je ustanovljen sa ciljem edukovanja javnosti o raku dojke i značaju  preventivnih pregleda.

Iako je ovaj vid raka izlečiv, stuacija u Srbiji je zabrinjavajuća - podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, objavljeni povodom ovog dana, govore da u Srbiji tokom jedne godine od raka dojke oboli oko 4.600 žena, dok više od 1.600 izgubi život. Srbija je, takođe,na drgom mestu u Evropi kada je u pitanju smrtnost od raka dojke.

Samopregledi i preventivni klinički pregledi navode se kao najznačajniji načini za prevenciju i rano otkrivanje ove bolesti, ali u realnosti pregledi u pojedinim mestima u Srbiji nisu tako lako dostupni, za šta je primer Mladenovac, gde u domu zdravlja, na 27 hiljada građanki na odelu za ginekologiju rade samo dve lekarke, zbog čega Mladenovčanke protestuju gotovo mesec dana.

Kako bi se skrenula pažnja na značaj različite podrške u borbi protiv raka dojke, brojne organizacije i kompanije organizovale su, povodom 20. marta, različite akcije, o kojima možete čitati u nastavku teksta, uz napomenu da je o ovim vidovima podrške i značaju prevencije potrebno govoriti svakoga dana, a ne samo jednom godišnje.

Podrška kompanije Avon i Fonda B92

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Fond B92 i kompanija Avon, zajedno sa lekarima i stručnjacima, podsetili su javnost na značaj različitih tipova podrške koji doprinose izlečenju od raka dojke, a koje je neophodno pružiti i u trenutnim uslovima globalne COVID-19 pandemije.

Fond B92 i Avon su  pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja ove godine organizovali online panel pod nazivom Podrška ženama u borbi protiv raka dojke tokom pandemije.

Avon, inače, pored pokretanja kampanja za podizanje svesti o važnosti prevencije, nastoji da u borbi protiv najčešćeg malignog oboljenja kod žena doprinese i podrškom projektima organizacija koje se bave problemom raka dojke i obezbeđivanjem potrebne opreme. Tako je ova kompanija tokom prošle godine donirala više od 3,5 miliona dinara sa ciljem podrške ženama koje su se suočile sa mastektomijom, a u saradnji sa Fondom B92 obezbeđeno je više od 1300 specijalnih ortopedskih grudnjaka za žene širom Srbije.

Podršku akciji obeležavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, pored televizija s nacionalnom frekvencijom, pružili su i štampani mediji, kao i gradovi Beograd, Niš i Novi Sad, osvetlivši pojedine objekte roze bojom. Ovom prilikom uručeno je i i Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke, koje je ove godine pripalo Vesni Bondžić, predsednici udruženja Ženski centar „Milica“.

Akcije agencije Pink Elephant i partnerskih udruženja

Zaposleni iz agencije Pink Elephant pokrenuli su građansku inicijativu, u okviru koje su poslali važnu poruku – Samopregled može spasiti tvoj život. Pored toga, u saradnji sa Udruženjem Žena uz Ženu i studentskom organizacijom IFMSA Serbia organizovali su niz društveno odgovornih akcija i pružili podršku ženama koje sada vode svoju bitku protiv raka dojke, ali i motivisali Beograđanke da obave samopregled.

Želeli smo da svoj kreativni potencijal i znanje usmerimo ka otvaranju izuzetno važne teme za našu čitavu naciju i zahvalni smo svima koji su se odazvali našem pozivu, poručili su ovim povodom.

Mobilni mamograf u Aranđelovcu – skrining mamografija za žene od 50 i više godina

Mobilni mamograf radio je mamografiju za žene koje žive na teritoriji Aranđelovca i okolini, u subotu 20. marta 2021. godine ispred Doma zdravlja od 10 do 16 sati.

Preventivni pregledi obavljani su u saradnji sa Zdravstvenim centrom Aranđelovca, lokalnom samoupravom i uz podršku kompanije „Knjaz Miloš”, a pregledane su žene koje su dobile poziv da dođu na skrining.

Pokretni mamograf u Ivanjici povodom Nacionalog dana borbe protiv raka dojke

Zahvaljujući Fondaciji princeze Katarine, mobilni mamograf, koji je ova Fondacija poklonila Kliničkom centru Niš,  bio je postavljen od 15. do 21. marta ispred Doma zdravlja u Ivanjici, kako bi žene mogle da obave preventivne  preglede.

Sve Ivanjičanke koje su na pregled došle u subotu, 20. marta, povodom nacionalnog dana borbe protiv raka dojke na poklon su dobile paket Loreal kozmetičkih proizvoda.

Ovaj mamograf već 11 godina obilazi Srbiju i omogućava ženama da bez čekanja i zakazivanja, obave pregled i sačuvaju zdravlje, podsećaju iz Fondacije princeze Katarine.

Roze baloni na Kalemegdanu

Uoči Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke, koji se obeležava 20 marta, predstavnice Udruženja pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke, pustile su u petak, 19. marta, roze balone sa platoa kod Pobednika na Kalemegdanu, i tim gestom ukazale na važnost prevencije i edukacije žena kada je reč o karcinomu dojke.

Naša poruka svim ženama je da, bez obzira na koronavirus treba da idu na preventivne preglede, jer ranim otkrivanje karcinoma dojke bolest je izlečiva u 90 odsto slučajeva, izjavila je ovim povodom predstavnica udruženja Domina Spasić.

Pink pokloni za žene na terapiji

Srpski forum protiv raka dojke Evropa Dona Srbija ove godine je obradovao 500 žena koje se nalaze na onkoškom lečenju od raka dojke u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Užicu takozvanim Pink poklonima pažnje, želeći da im na taj način pokaže da nisu same na putu ozdravljenja.

Poklone u Beogradu dobile su žene na terapijama u Institutu za onkologiju i radiologiju, u Novom Sadu žene koje se leče u Institutu za onkologiju Vojvodine, u Subotici obolele iz Udruženja Jedna uz drugu i iz Užica žene na terapijskom lečenju iz Udruženja Jefimija.

Cilj ove akcije je da se skrene pažnja javnosti na raspostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti.

Akcija darivanja poklona ženama koje su na onkološkom lečenju u ovim gradovima trajale je od 5. do 19 marta, a sredstva za njeno obeležavanje prikupljena su od prošlogodišnje registracije učesnika u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Užicu, koji su dali podršku ženama u borbi protiv raka dojke u manifestaciji Race For The Cure (Trka za zdrvlje).

Ako znate za neku akciju koju smo propustili, pišite nam i rado ćemo dopuniti listu. Hajde da zajedno širimo svest o ovoj važnoj temi!