Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv dodelili su Nacionalne nagrade za volontiranje u sredu, 4. decembra, na međunarodnom CSR Forumu, održanom pod nazivom “Lideri održivog razvoja”.

Nacionalnu nagradu za volontiranje, u kategoriji “Iskorak godine” dobila je kompanija NIS za volonterski doprinos koji je realizovan kroz kompanijski konkurs pod nazivom „Ulepšaj! Poduči! Obraduj“.

U okviru ovog projekta, NIS je izabrao pet najboljih akcija koje su osmilili i realizovali zaposleni, uređujući prostorije vrtića u Sefkerinu, dvorište Udruženja za lica sa smetnjama u razvoju „Altruist“ u Žablju, ogradu Škole „Milan Petrović“ u Novom Sadu, prisustvovujući radionici u udruženju za lica sa Daunovim sindromom u kafeu „Zvuci srca“ u Beogradu i ulepšavajući prostorije OŠ „Rade Drainac“ u Beogradu.

Nagradu za najbolju dugoročnu akciju dobilo je U.druženje „Čepom do osmeha“. Ovo udruženje je od 2012. do sada sakupilo oko 350 tona plastičnih čepova i na taj način obezbedilo sredstva za kupovinu 47 pomagala za decu sa smetnjama u razvoju radi njihovog lakše svakodnevnog funkcionisanja. 

Nagradu za strateški pristup korporativnom volonterizmu dobila je kompanija Coca Cola HBC Srbija, dok je Udruženje IDC Srbija dobitnik Nagrade za najbolju kratkoročnu akciju.

Tamara Klarić i Bogdan Stevanović iz NURDOR-a, koji su pokrenuli akciju “Pruži korak”, su dobitnici Nagrade za volontere godine, dok je Centar za pozitivan razvoj dece i omladine CEPOR-a dobitnik Nagrade za volontiranje od strane udruženja, javnih ustanova i institucija.

Nagradu za podsticaj inicijative u lokalnoj zajednici dobila je kompanija “Bosis” iz Valjeva.

CSR Forum, na kome su proglašeni dobitnici Nacionalnih nagrada za volontiranje, organizovan je u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi koalicija za dobročinstvo koji predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Smart Kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, Srpski filantropski forum, Trag Fondacija, Privredna komora Srbije i Catalyst Balkans.

Ove godine, CSR Forum podržao je i Savet za filantropiju Srbije kojim predsedava predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.