Širom sveta, jun se obeležava kao Mesec ponosa, u znak sećanja na šestodnevnu pobunu u Stounvolu 1969, kojoj su prethodile dugogodišnja represija i maltretiranje LGBTIQ+ zajednice u Njujorku.

Od tada, u većem delu sveta, situacija za pripadnike i pripadnice LGBTIQ+ grupa postaje bolja, ali na Balkanu i dalje postoji velika količina predrasuda, diskriminacije, mržnje i neravnopravnosti.  

Zbog toga Mesec ponosa u ovom delu sveta nije samo prilika da se LGBTIQ+ zajednice okupljaju i slave slobodu da budu ono što jesu, već i prilika da se borimo za njihov bolji društveni položaj, ljudska prava, javno zastupanje i vidljivost. 

Kada je reč o filantropiji i donacijama za podršku LGBTIQ+ grupama ova tema je u regionu daleko od popularne. Primera radi naši podaci o dobročinstvu u Srbiji za 2021. godinu govore da je u 2021. tek 0,01% od ukupne donirane sume bilo namenjeno za podršku LGBTIQ+ zajednici, dok za ostale zemlje Zapadnog Balkana trenutno nemamo podatke o zabeleženim donacijama. 

Sagovornici i sagovornice na predstavljanju našeg godišnjeg izveštaja o stanju filantropije Srbija daruje 2021. saglasili su se da je podrška LGBTIQ+ grupama jedna od tema za koje bi bilo dobro da postoji veći angažman zajednice i izrazili nadu da ga u budućnosti možemo očekivati. 

Dok čekamo da se to desi, za vas smo izdvojili nekoliko priča o podršci za LGBTIQ+ zajednicu i nekoliko akcija kojim se Mesec ponosa obeležava širom regiona. Neke od njih možete i podržati – donatorski ili aktivistički, a u nastavku teksta saznajte i kako. 

Učini da se LGBT+ osobe osećaju kao kod kuće 

Kompanija IKEA jedna je od retkih koje podržavaju LGBTIQ+ zajednicu. Sigurno ste primetili njihovu kampanju Učini da se LGBT+ osobe osećaju kao kod kuće

Pored edukativnih poruka na sajtu i društvenim mrežama kompanije i materijala koje možeš preuzeti, koristiti i štampati, IKEA je kreirala i  STORSTOMMA torbe u duginim bojama, koje možeš kupiti na sajtu ili prodajnom mestu, a 100% od prihoda prodaje ide direktno neprofitnim LGBTIQ+ partnerima kompanije. 

 

 

Coca-Cola podržava LGBTIQ+ zajednicu 

Kompanija Coca-Cola još jedna je koja podržava LGBTIQ+ zajednicu. Ova kompanija će biti glavni partner EuroPride-a 2022, koji će se održati u Beogradu od 12. do 18. septembra.  

EuroPride je najveća evropska manifestacija koja okuplja LGBTIQ+ zajednicu i svake godine održava se u drugom gradu Evrope. 

Coca-Cola je veoma ponosna na to što nastavlja svoju posvećenost borbi za prava LGBTIQ+ zajednice i to kroz podršku organizaciji EuroPride-a 2022. u Beogradu. Coca-Cola će nastaviti i da kroz partnerstva sa lokalnim organizacijama širom sveta širi poruke ljubavi i pravednosti. Kompanija ostaje posvećena različitosti i stvaranju svesti o ravnopravnosti, prihvatanju i poštovanju, kao što je to činila i prethodnih decenija, saopštila je kompanija ovim povodom. 

Podrška EuroPride-u 2022. u Beogradu ima ne samo stratešku, već i simboličku vrednost jer se ove godine obeležava i 30 godina od prvog EuroPride-a, navela je kompanija. 

Beograd će biti prvi grad u Jugoistočnoj Evropi koji će biti domaćin ove manifestacije, kao i prvi grad van Evropske unije. 

EuroPride u Beogradu biće istorijski događaj. Cela Evropa tog dana gledaće u Srbiju, koja ima priliku da učini istorijski iskorak u borbi za prava LGBTIQ+ zajednice u čitavom regionu. Biće to samim tim prilika i za čitav Zapadni Balkan da trasira svoj put ka ravnopravnosti, ali i za Evropu da pokaže solidarnost i pruži podršku u toj borbi, poručili su organizatori EuroPride u Beogradu. 

Solidarni utorak u Beogradu 

Udruženje Da se zna! u saradnji sa XL barom nedavno je organizovalo akciju Solidarni utorak sa ciljem podrške prikupljanju sredstava za trans momka. XL bar donirao je 30% od prodatih pića, a za sve direktne donacije, na šanku su postojale kasice. 

XL i Da se zna! inače često, uz podršku javnih ličnosti organizuju Solidarni utorak sa ciljem prikupljanja sredstava za različite akcije. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Da se zna! (@dasezna.lgbt)

 

Brend Kiehl's Since 1851 iz Zagreba donirao 25.000 kuna Rozom megafonu 

Još jedna priča o podršci poslovnog sektora LGBTIQ+ zajednici dolazi iz Hrvatske. Brend Kiehl's Since 1851. donirao je nedavno 25.000,00 kn Rozom megafonu, platformi koja je nastala 2010. godine kao sigurno mesto unutar LGBTIQ+ zajednice, a razvila ju je udruga Zagreb Pride, čiji je cilj podizanje svesti o zločinima iz mržnje i podsticanje prijava zločina iz mržnje prema LGBTIQ+ osobama, bez obzira na to da li prijavu vrši žrtva, svedok/inja ili osoba koja ima informaciju. Putem Rozog megafona moguće je prijaviti zločin iz mržnje i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta u sigurnom i prijateljskom okruženju. Edukovane osobe iz udruge Zagreb Pride na raspolaganju su za sve informacije, a prijavu je moguće podneti od 0 do 24 sata, bilo koji dan u nedelji.  

Kiehl's Since 1851 čvrsto vjeruje kako se ljudi rađaju slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima te će ta uvjerenja promicati tijekom cijele godine kroz svoje djelovanje u lokalnim zajednicama, usmjeravajući svoje filantropske napore na potrebe i brige njihovih građana, istakla je brend menadžerka Ivana Piljić povodom ove donacije. 

Ukoliko i sami želite da podržite udrugu Zagreb Pride, saznajte kako to možete učiniti na linku. Za određene iznose donacija očekuju vas i pokloni! 

 

 

Bh Povorka ponosa u Sarajevu 

Ovogodišnja Bh Povorka ponosa planirana je za 25. jun u Sarajevu. Možete je podržati tako što će se uključiti u šetnju, ali i donacijom za organizacione troškove, na račun: 

  • 5673632700006248 
  • Centar za mlade KVART Prijedor 
  • Sa posebnom nazankom: "Donacija za Bh. povorku ponosa" 

Ovogodišnja Povorka ponosa u Sarajevu nosi naziv Porodično okupljanje. Zato nam u kampanji i učestvuju roditelji LGBT osoba. Po prvi put u Bosni i Hercegovini se dešava da roditelji izađu i kažu da vole svoje dijete bez obzira na sve, kaže Lejla Huremović iz Organizacionog odbora Povorke ponosa. 

Za detalje o događaju posetite link i pratite Twitter nalog @Bhpovorkaponosa

Parada ponosa u Prištini 

U okviru obeležavanja Nedelje ponosa na Kosovu, u Prištini je 9. juna održana šesta Parada ponosa.  

Učesnici i učesnice pozvali su na mir, toleranciju, inkluziju i prihvatanje LGBTIQ+ osoba, kako u javnom, tako i u privatnom životu. 

Deo atmosfere sa ovogodišnje Parade ponosa u Prištini pogledajte u videu

 

 

Parada ponosa u Tirani 

Nedavno je održana još jedna parada ponosa, i to 21. maja u Tirani, 11. put za redom, pod sloganom Mi smo porodica. Nakon dve godine kada je Pride zbog COVID-19 pandemije održan u digitalnom obliku, ovo je bila prilika da građani i građanke, aktivisti i aktivistkinje prošetaju ulicama Tirane. 

 

 

Kao što sami možete primetiti, podrška LGBTIQ+ zajednici nije česta tema, ali primeri o kojima smo pisali, kao i neki drugi oblici podrške svakako su znak da ima nekih pomaka. Ipak, moramo se saglasiti da je potrebno još mnogo zalaganja i napredovanja kako bismo govorili o nekoj značajnoj solidarnosti i podršci za LGBTIQ+ osobe. 

Ukoliko znate za neku akciju koja nam je promakla, javite nam kako bismo o njoj pisali, jer kada su ovako retko zastupljene teme u pitanju, važno je da se o njima govori što glasnije i da se što dalje čuju. 

Ne zaboravite ni da pratite i podržite EuroPride 2022, koji nas ovog septembra očekuje u Beogradu.