U našoj okolini, bilo da čujemo za njih ili ne, rađaju se brojne ideje koje, nakon što se sprovedu u delo, odgovaraju na potrebe onih kojima je pomoć od velikog značaja. Bilo da je reč o obrocima za decu, ili obnovi kuće jednog sugrađanina, ovakve akcije prikazuju kako se vatrogasci, policajci, kompanije i neformalne grupe u regionu – angažuju za dobrobit svojih zajednica.

Imamo priliku i da vidimo na koji način i kakvim mehanizmima – poput humanitarnih akcija, ličnih donacija ili angažovanja lokalne zajednice – možemo da učinimo i jedan život kvalitetnijim, a onoga ko čita, podsetimo da društvene promene počinju od nas samih.

Policajci tokom proslave slave grada, svoje obroke podelili deci

Policijski službenici angažovani na obezbeđenju tokom proslave slave grada Doboja su svoje obroke, koje im je obezbedila Srpska pravoslavna crkva, podelili deci iz Prijateljske kuće i jedne višečlane porodice iz Podnovlja.

Iz dobojske Policijske uprave su naveli da se ovaj poduhvat policijskih službenika poklopio sa Svetskim danom humanosti, koji se 19. avgusta obeležava širom sveta s ciljem jačanja svesti o važnosti humanitarnih aktivnosti.

Dobojski policajci su, kako je napomenuto, i početkom aprila povodom obeležavanja Dana policije Republike Srpske posetili Prijateljsku kuću iz Doboja, u kojoj Holanđanka Marliz Van Hofen 21 godinu brine o deci bez roditeljskog staranja i s kojom su tom prilikom ostvarili izuzetno dobru saradnju.

Vatrogasci obnavljaju kuću svog sugrađanina

Oni gase požare, pomažu ljudima u nevolji, saniraju posledice nevremena i poplava, a vrlo često vatrogasci izađu iz tog kruga delovanja.

Tako su ovog puta članovi ludbreške Vatrogasne zajednice i DVD-a Ludbreg pokazali dobro srce i odlučili da pomognu svom sugrađaninu.

Odlučili smo promijeniti jedan život i pokrenuti humanitarnu akciju za našeg poznanika i dobrog duha Sigećaka, gospodina Tomu Mikulčića. Želja nam je vlastitim snagama i znanjem naših vatrogasaca urediti i osposobiti kuću, te je staviti u funkciju dostojno života svakog čovjeka. Cilj nam je omogućiti dostojanstvenu starost gospodinu Mikulčiću, koji zbog vlage i hladnoće ima teže narušeno zdravlje, rekao je Jurica Havaić, zapovednik Vatrogasne zajednice i DVD-a Ludbreg.

Tomo je rodom iz Poljanca, rođen je 1958. godine. Doselio se u Ludbreške Vinograde, tokom svoje rane mladosti u nedovršenu kuću, bez struje i vodovoda, a koju je kupio svojom ušteđevinom.

Naime, 1985. godine Tomo je teško oboleo od TBC-a i od tada je radno nesposobna osoba.

Unatoč svemu tome, Tomin vedar duh i nenadmašni optimizam nisu ga spriječili da svojim radom pomaže svim mejašima i prijateljima. Godine su prolazile, financijske mogućnosti za završetak i obnovu kuće nije bilo, te je trošni objekt lagano počeo propadati. Jedina primanja, jedva dostatna za život, odnose se na socijalnu pomoć – ispričao je Havaić.

Vatrogasci su pozvali sve Ludbrežane koji su u mogućnosti pomoći da se uključe u akciju.

Mali borac: „Radnik“ uplatio 50.000 kuna, Leon se veseli početku škole

Leon Šprem (7) ima još otprilike dva meseca do životne operacije u Minhenu. Laički rečeno, Leon nema desnu srčanu komoru i žilu na plućima s leve strane. Zbog tih mana roditelji su se morali pobrinuti da Leon stalno bude smiren i da se ne dovodi u stresne situacije.

Ovaj zaigrani mališan kreće u prvi razred i operaciju očekuje s nestrpljenjem jer, kako je rekao, „samo želi živjeti normalno, kao i njegovi vršnjaci“.

U toku je humanitarna akcija kako bi se pomoglo njegovoj majci Martini Prvčić Šprem i porodici u prikupljanju novčanih sredstava za operaciju. Tako je i održan humanitarni airsoft susret u Koprivničkim Bregima, a već sledeći vikend najavljeno je i slično druženje na karting stazi u Botovu. I dok donacije stižu sa svih strana, firme poput „Radnika” i ovaj put pružaju podršku.

Kontaktirali su me iz križevačkog „Radnika“ i javili da su uplatili 50.000 kuna. Mnogo im hvala. Dobili smo pomoć i od Županije, imamo obećanje da bi i Grad Koprivnica mogao uskočiti, dala je i Podravka… Mnogo hvala i onim najčešćim donatorima, prijateljima, poznanicima i onima koje ne poznajemo, malim firmama, OPG-ima, čije nam donacije mnogo znače, rekla je Martina i navela kako su donacije iz svih delova županije i šire.

Policajci iz Srpca pomogli Udruženju roditelja i dece s posebnim potrebama

Policijska stanica Srbac obezbedila je donaciju od 500 KM Udruženju roditelja i dece s posebnim potrebama „Izvor”. 

Siniša Šnjegota, komandir stanice, kaže da je to deo nagrade koju su policajci dobili na gradskom turniru u fudbalu, gde su zauzeli drugo mesto.

Smatramo da je humanost jedan od važnih zadataka zaposlenih u našoj policijskoj stanici. Udruženje „Izvor” je veoma agilno, oni vrijedno rade i pomažu djeci sa smetnjama u razvoju. To je veoma važno za našu sredinu i policajci su željeli njima pomoći, a istovremeno ukazati na važnost njihovog rada – kazao je Šnjegota.

Mira Tatić, predsednica Udruženja „Izvor”, rekla je da će donacija biti iskorišćena za prioritetne potrebe.

Pozitivno smo iznenađeni ovim gestom i zahvaljujemo pripadnicima Policijske stanice Srbac koji su na ovaj način pokazali humani aspekt svoje profesije i društvene uloge ,rekla je Mira Tatić.

Na ovaj način željeli smo pokazati da nam je sport i druženje bilo na prvom mjestu i da smo ponosno na dresovima nosili grbove MUP i Republike Srpske. Uporedo s tom dimenzijom pokazali smo da su naše vizije mnogo šire, u interesu lokalne zajednice, rekao je Šnjegota.

Nova akcija ekipe koja „prodaje svoje kilometre” u humanitarne svrhe

Već četvrtu godinu kakanjska neformalna grupa „Kilometar života” organizuje humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za kupovinu udžbenika za socijalno ugrožene osnovce s područja Opštine Kakanj.

Tako je prošle godine za ovu namenu prikupljeno i utrošeno preko 7.000 KM. I ove godine su odlučili da pomognu kakanjskim osnovcima čiji roditelji nisu u mogućnosti da obezbede neophodne udžbenike.

Policajci organizovali humanitarne utakmice za pomoć kolegi

U humanitarnoj akciji za pomoć policijskom službeniku Vasi Okoliću, kojem je početkom juna dijagnostifikovan rak debelog creva, prikupljeno je više od 9.500 KM, saopšteno je iz dobojske uprave. Policijski službenici Policijske stanice Modriča i Staničnog odeljenja policije Vukosavlje su tokom jula organizovali četiri humanitarne utakmice na području Modriče, Vukosavlja i Doboja.

Akciji su se odazvali i fudbalski klubovi „Sloga“ iz Dugog Polja, „Posavina“ iz Miloševca, „Polet“ iz Podnovlja i „Vučijak“ iz Gnionice, kao i brojni građani.

Tokom četvorodnevne humanitarne akcije prikupljeno je više od 9.500 KM i sva prikupljena novčana sredstva su uručena porodici Okolić.

Svi učesnici turnira su nesebično ostavili srce na terenu u nadi da će Vaso pobijediti ovu bolest i da će se brzo vratiti kući, te da će kroz svoje mjesto opet proći u plavoj uniformi, navodi se u saopštenju.

Nadamo se da vas je neka od današnjih tema inspirisala da se priključite dobrotvornim ciljevima, koji su vama bliski. Jedan od načina da i sami uradite dobro delo za svoju zajednicu je online donacijom. Pogledajte koje su to aktuelne kampanje koje možete da podržite na platformi Donacije.rs.