Fondacija za Mlade Obrenovca je ove godine uspostavila nagradu za lokalnu filantropiju. Ovakva nagrada se po prvi put dodeljuje u Obrenovcu, a kako navode iz Fondacije za mlade Obrenovca, cilj je da preraste u tradiciju kako bi se kontinuirano promovisale pozitivne vrednosti i jačao duh zajedništva.

Konkurs za dostavljanje predloga za pojedince, mala i srednja preduzeća, neformalne grupe i udruženja građana koji su pokrenuli ili podržali lokalnu inicijativu u 2019. godini bio je otvoren do 18. novembra.

Nakon završetka konkursa selekcioni odbor Fondacije, na osnovu prethodno definisanih kriterijuma, proglasio je dobitnike nagrada za lokalnu filantropiju u 2019. godini.

Nagradu Doprinos pojedinca zajednici dobila je Ivana Gavrić, koja je organizovala dve humanitarne izložbe za prikupljanje novca za lečenje dece i sprovela volontersku akciju u OŠ “Posavski partizani”.

Pored toga, Ivana svakodnevno se brine korisnicima Gerontološkog centra, a dala je i značajan doprinos u razvoju aktivnosti Dnevnog boravka MNRO. Inicijatorka je i više akcija koje su bile podržane kroz Omladinski fond i Fond za komšijske inicijative.

Nagradu Doprinos preduzeća zajednici dobila je poslastičarnica “Pčela”, koja je organizovala različite humanitarne akcije, kao što su Čep za hendikep – pomoć osobama sa invaliditetom i Dan za limunadu – sav prihod od prodate limunade u toku jednog dana doniran je za decu Svratišta. Pored toga, ova poslastičarnica svake godine ugosti učenike jednog odeljenja iz obrenovačkih škola.

Nagradu Doprinos udruženja zajednici dobio je Crveni krst Obrenovac. Ovu nagradu su dobili zaposleni i volonteri Crvenog krsta zbog kontinuiranog prikupljanja sredstava za socijalno ugrožene sugrađane. Jedna od tih aktivnosti realizovana je tokom „Nedelje solidarnosti“ kada su volonteri i zaposleni Crvenog krsta Obrenovac u maloprodajnom objektu Maxi prikupili osnovne životne namirnice i novčana sredstva za 60 socijalno ugroženih porodica iz svih mesnih zajednica sa teritorije opštine Obrenovac.

Posebnu nagradu za organizovanu humanitarnu akciju dobila je Odeljenska zajednica II 3 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ zbog organizovanja humanitarnih akcija i svakodnevne brige o drugarici iz razreda koja ima zdravstvene probleme.

Za organizovanu volontersku akciju posebnu nagradu je dobila Irena Spasojević, zbog pokrenute i realizovane inicijativa za postavljanje sprava na dečjem igralištu u Orašcu. Inicijativu je podržalo više desetina ljudi, a od prikupljenog novca kupljen je mobilijar za decu iz ovog sela.

Neformalna grupa Project 4 dobila je posebnu nagradu za organizovanu omladinsku akciju. Ova neformalna grupa je u 2019. godini organizovala više omladinskih akcija; humanirni turnir u fudbalu na maloj Rabi, prikupljanje sredstava za obnovu doma jedne porodice iz Draževca, prikupljanje garderobe za korisnike Programa jačanja porodica, koji SOS Dečija sela sprovode u Obrenovcu, prikupljanje garderobe, nameštaja i opreme za kuću za dve porodice iz Obrenovca.

Zahvalnice za doprinos lokalnoj filantropiji dodeljene su Alatnici “Barović”, za doprinos preduzeća lokalnoj zajednici; Anđelki Kaljević i Radiši Kuzmanoviću za individualni doprinos zajednici; Izviđačkom odredu “Zvezdan Nedeljković” i Centru za očuvanje tradicije i kulture TENT za doprinos udruženja lokalnoj zajednici; Organizaciji “Kolo srpskih sestara”, Kreativnoj sekciji Tehničke škole Obrenovac, Pekari “Kod Žike”, Restoranu “Sinatra” i Udruženju “Srbi za Srbe” za doprinos humanitarnim akcijama u lokalnoj zajednici i Neformalnoj grupi “Mladi iz Skele” za doprinos volonterizmu u lokalnoj zajednici.

Nagrade i zahvalnice biće dodeljene 11. decembra 2019. godine.

Donator ovogodišnje Obrenovačke nagrade za filantropiju je Global Fund for Community Foundations.