Građani, kompanije i neprofitne organizacije na Zapadnom Balkanu su od početka COVID-19 krize do 31. januara 2021. godine donirali 67.361.175 EUR za borbu protiv štetnih posledica korona virusa.  

U našim infograficima pogledajte kako su izgledale donacije u pojedinačnim zemljama, a u današnjem pregledu vesti o davanjima čitajte priče o dobrim delima za podršku zajednici u saniranju štetnih posledica COVID-19. 

Meridianbet podržava zdravstvo u Crnoj Gori 

Veliki broj bolnica širom Crne Gore dobio je različite donacije od kompanije Meridianbet. 

Između ostalog, za KBC Crne Gore donirani su EKG aparati, profesionalni aparati za pritisak, kao i maske, dok je Ambulanta Ostros, koja se nalazi u Baru, dobila profesionalne aparate za pritisak, maske i rukavice, a bolnica u Bijelom Polju inhalatore i aparate za pritisak.  

Predstavnici kompanije nedavno su posetili i bolnicu na Žabljaku, kojoj su takođe donirani profesionalni aparati za pritisak. 

Kako najavljuju iz Meridianbeta, podrška će se nastaviti sve dok pomoć ne stigne do svakog mesta, bolnice i doma zdravlja u Crnoj Gori, gde je podrška potrebna. 

Donacija za KBC Podgorica 

INA-CRNA GORA donirala je preko 250 pakovanja INA Dezinola, efikasnog sredstva za dezinfekciju radnih površina, podova i predmeta na bazi denaturisanog etil alkohola. 

INA-CRNA GORA, članica INA Grupe, koja na crnogorskom tržištu posluje duže od 20 godine je prethodno donirala Nacionalnom koordinacionom tijelu iznos od 10.000 evra, sa ciljem podrške borbi protiv COVID-19 u ovoj zemlji. 

Hemofarm nastavlja da podržava zdravstvo u BiH 

Akcija kompanije Hemofarm "Superheroji maske nose ispod očiju" rezultirala je kupovinom 2.800 zaštitnih odela, 17.300 FFP2 maski i druge opreme vrednosti 39.000 KM za deset zdravstvenih ustanova u BiH. 

U navedenoj akciji tokom dva meseca deo sredstava od prodaje probiotika izdvajao se za nabavku zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama u BiH. 

Zaštitna oprema isporučena je u zdravstvene ustanove u Trebinju, Bijeljini, Prijedoru, Gradišci, Maglaju, Istočnom Sarajevu, Cazinu, Doboju i Mostaru. 

Iz Hemofarma najavljuju da će, motivisani dosadašnjim uspesima, akciju produžiti do aprila 2021. i da će, kroz izdvajanje sredstava od kupovine probiotika, nastaviti nabavku zaštitne opreme za više zdravstvenih ustanova u BiH. 

Donacija vredna više od 106 hiljada kuna 

Firma Toni d.o.o. iz Donjeg Kraljevca donirala je Županijskoj bolnici Čakovec krevet za intenzivno lečenje, FFP3 maske s ventilom i specijalnu potpornu kacigu za operacije. 

Vrednost donacije iznosi 106.800 kuna, a iz bolnice izražavaju zahvalnost za podršku u najtežim trenucima zdravstva. 

 

 

Donacija klinici za infektivne bolesti u Skoplju 

Kompanija OKTA donirala je 1.300 brzih testova na COVID-19 klinici za infektivne bolesti u Skoplju.  

Ovo je inače treća donacija kompanije OKTA Klinici za infektivne bolesti od početka COVID-19 pandemije, kao zdravstvenoj ustanovi u kojoj se leči najveći broj obolelih od korona virusa. 

Ukoliko i sami želite da podržite svoje zajednice u borbi protiv COVID-19, to možete učiniti online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.