Epidemija korona virusa i dalje je u toku, a kompanije, organizacije i pojedinci nastavljaju da pokazuju solidarnost i pomažu onima koji su u ovom periodu najugroženiji, podržavaju zdravstvo u regionu i doprinose suzbijanju posledica koje izaziva ova epidemija.

Pročitajte vesti o davanjima koja su obeležila nedelju iza nas, a ukoliko i sami želite da se uključite i pomognete, pozivamo vas da pratite spisak potreba, koji je objavio Srpski filantropski forum, a koji se redovno ažurira i da se javite Srpskom filantropskom forumu, ukoliko ste u prilici da donirate sredstva ili opremu.

Pored toga, pozivamo vas da obratite pažnju na aktuelne kampanje na platformi Donacije.rs i, ukoliko ste u mogućnosti, podržite neku od kampanja za prikupljanje sredstava potrebnih za ublažavanje posledica epidemije korona virusa i podršku onima koji su u ovoj situaciji najugroženiji.

Eliksir grupa donirala 30 miliona dinara za nabavku respiratora

Eliksir Grupa donirala je 30 miliona za nabavku respiratora i medicinske opreme za podršku zdravstvenom sistemu Srbije.

Sredstva su uplaćena Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, koji će namenu odrediti prema prioritetima i potrebama.

Eliksir grupa će, preko Eliksir Fondacije, koja je članica Srpskog filantropskog foruma nastaviti društveno odgovorni i humanitarni angažman i u narednom periodu, najavljeno je iz kompanije.

Telekom Srbija donirao 20 miliona dinara za pomoć u suzbijanju epidemije korona virusa

Kompanija Telekom Srbija donirala je 20 miliona dinara zdravstvenom sistemu u Srbiji kako bi pomogla da se obezbedi dodatna oprema za borbu protiv korona virusa.

U koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, Kliničkom centru u Nišu i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo u Novom Sadu donirano je po pet miliona dinara za nabavku testova na Covid-19, reagenasa, medicinske i druge opreme potrebne u toku trajanja epidemije.

Kompanija Imlek i Direktna Banka obezbedile sredstva za nabavku 10 respiratora

Kompanija Imlek i Direktna Banka odazvale su se pozivu Vlade Republike Srbije i obezbedile sredstva za nabavku 10 respiratora potrebnih za lečenje pacijenata sa najtežim oblicima bolesti Covid-19.

Respiratori, njih sedam koliko je obezbedila kompanija Imlek i tri koje je donirala Direkna Banka, biće raspoređeni u zdravstvene centre širom Srbije.

Kompanija Mozzart donira respiratore i podržava Sigurne kuće

Kompanija Mozzart donira 10 respiratora, koji će biti raspoređeni bolnicama u Srbiji, po prioritetu.

Iz Mozzarta su pozvali i druge kompanije i pojedince da slede njihov primer, kako bismo svi zajedno smanjili posledice veoma teške situacije u kojoj se nalazimo.

Pored toga, u toku naredne nedelje kompanija Mozzart će sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije opremiti svih 13 Sigurnih kuća u Srbiji televizorima. Ovi televizori će služiti školarcima koji su privremeno smešteni u Sigurnim kućama da prate nastavu u toku vanrednog stanja.

Fudbalski savez Srbije pokrenuo akciju pomoći

Fudbalski savez Srbije na elektronskoj sednici Odbora za hitna pitanja doneo je odluku da u humanitarne svrhe donira značajna novčana sredstva. Tim povodom i zaposleni u sistemu Fudbalskog saveza Srbije izdojili su deo svojih mesečnih primanja, a akciju koja je potekla od najužeg rukovodstva saveza, značajnim sredstvima će pomoći i fudbalski reprezentativci Srbije.

Ovom prilikom fudbalska organizacija apelovala je na sve koji su to u mogućnosti da podrđe akciju i doniraju za pomoć zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa. Sredstva se mogu uplatiti na namenski dinarski humanitarni račun Fudbalskog saveza Srbije 160 – 406494-78.

Prvi prikupljen iznos od 250.000 evra biće doniran Infektivnoj klinici u Beogradu za nabavku respiratora i medicinske opreme.

UNICEF Srbija nabavlja respiratore i zaštitnu opremu za borbu protiv korona virusa

UNICEF Srbija je mobilisao sve raspoložive resurse kako bi pružio podršku naporima u borbi protiv korona virusa. Poručeno je 50 respiratora, kao i zaštitna oprema i higijenski paketi u vrednosti preko 500,000 dolara.

Zahvaljujući ličnim donacijama zaposlenih u Nordeusu, uz podršku osnivača kompanije, biće nabavljeno 15 respiratora, dok će uz finansijsku podršku Phi Academy, Vojvođanske banke, redovnih donatora i UNICEF-ove ambasadorka Ane Ivanović, biti nabavljeno dodatnih 35 respiratora.

U toku sledeće nedelje očekuje se prvi deo isporuke zaštitne opreme - maski, zaštitnih odela, vizir naočara i rukavica za zdravstvene radnike, a biće isporučen i prvi kontingent od 1,700 higijenskih paketa za najugroženije porodice sa decom.

Igrači i uprava FK Partizan doniraju deo plata za podršku borbi protiv korona virusa

Fudbalski klub Partizan saopštio je da će u skladu sa novonastalom situacijom izazvanoj pandemijom korona virusa donirati sredstva Vladi Srbije.

Igrači i uprava ovog fudbalskog kluba odreći će se dela svojih martovskih zarada, sa ciljem podrške bolnicama i institucijama od medicinskog značaja.

AIK banka donirala 28 miliona dinara za kupovinu respiratora

AIK Banka donirala je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje 28 miliona dinara za kupovinu 10 respiratora u cilju suzbijanja epidemije izazvane virusom COVID – 19.

Kako navode iz ove banke, solidarnost, podrška i disciplina, kao i brza reakcija mogu pomoći da se iz ove situacije zemlja izađe bez većih posledica i u što kraćem vremenskom periodu.

Forever Friends fondacija donirala 100.000 evra

Forever Friends – humanitarna fondacija kompanije Fashion Company donirala je sto hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, kao podršku u suzbijanju epidemije virusa COVID-19.

Novoosnovana Forever Friends Fondacija ulagaće sredstva i znanja u projekte iz oblasti zdravlja, obrazovanja, umetnosti, ekologije i sporta u Srbiji i Crnoj Gori, sa jednim ciljem – da pozitivno utiče na budućnost generacija koje dolaze.

Šivenje maski u „Zvucima srca“

U radnom centru „Zvuci srca“, koji je pokrenula Humanitarna organizacija „Dečije srce“, posebno obučeni radni terapeuti osposobljavaju mlade sa smetnjama u mentalnom razvoju da rade u kafiću, da šiju ili proizvode predmete od tkanine i keramike. Međutim, u ovom trenutku, tokom epidemije korona virusa, humani terapeutiposvetili su se izradi i šivenju zaštitnih maski.

Kako navode, na ovaj način žele da daju doprinos svojoj zajednici, a dnevno sašiju 30 do 40 maski.

Kompanija P...S...Fashion donirala 1.000 zaštitnih maski SOS Dečijim selima Srbija

Kompanija P...S...Fashion donirala je 1.000 zaštitnih maski humanitarnoj organizaciji SOS Dečija sela Srbija.

Maske su namenjene SOS porodicama i zaposlenima u SOS Dečijem selu Kraljevo i Zajednici mladih u Kraljevu, kao i ostalim programima koje sprovodi ova organizacija, sa kako bi svi oni bili adekvatno zaštićeni tokom epidemije korona virusa.

Pecivo za ugrožene sugrađene

Porodična pekara u Beogradu deliće na kraju svakog radnog dana pecivo koje nije prodato, sugrađanima kojima je to najpotrebnije.

Više informacija na Twitter nalogu, ili na putem broja telefona: 0652482017.

Donacija od 20.000 maski za Opću bolnicu u Sarajevu

Za zaposlene u sarajevskoj Općoj bolnici ”Prim. dr. Abdulah Nakaš“, humanitarna organizacija Pomozi.ba osigurala je dvadeset hiljada zaštitnih maski.

Kako navode iz bolnice, s obzirom na aktuelnu pandemiju koronavirusa i nestašicu maski i druge medicinske opreme na tržištu, ovakva i druge donacije će uveliko olakšati rad medicinskog osoblja u novonastalim okolnostima.

Donacija od 50.000 dolara za nabavku respiratora

Košarkaš iz Mostara, Bojan Bogdanović, donira 50.000 dolara Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar za nabavku novog respiratora.

Donacija od 100.000 evra za borbu protiv korona virusa u Crnoj Gori

Preduzetnik i humanitarac iz Bijelog Polja, Hajriz Brčvak, koji dugo godina radi u Nemačkoj, donirao je 100.000 evra Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za pomoć borbi protiv virusa korona.

Iz lokalne samouprave podsećaju da je Brčvak dugogodišnji donator, koji na raličite načine pomaže svoju zajednicu i sugrađane.

Za svoj doprinos zajednici Brčvak je 2019. dobio i nagradu za filantropiju „Iskra“, koju dodeljuje Fond za aktivno građanstvo.

Crnogorska branša osiguranja donirala 85.000 evra i respirator

Crnogorska branša osiguranja je u skladu sa svojom politikom društvene odgovornosti, u saradnji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom za borbu protiv zaraznih bolesti, donirala ukupno 85.000 evra i respirator crnogorskim zdravstvenim ustanovama.

U akciji su učestvovali svi akteri na crnogorskom tržištu osiguranja.

Erste banka donirala novac za dva respiratora

Erste banka je uplatila na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti 40.000 evra za nabavku dva respiratora.

Nacionalno koordinaciono tijelo će respiratore, koji su već dopremljeni u Crnu Goru, rasporediti zdravstvenom sistemu u skladu sa potrebama.

Fudbalski savez Crne Gore donirao 7 respiratora

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Crne Gore doneo je odluku da Kliničkom centru Crne Gore i opštim bolnicama u Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Nikšićiću, Kotoru i Baru donira po jedan respirator. Vrednost ove donacije iznosi više od 150.000 evra.

Iz Fudbalskog saveza su najavili da će jedan respirator naknadno biti doniran i bolnici „Danilo I“ na Cetinju, kao i da na ovaj način žele da podrže celokupan zdravstveni sistem, u borbi protiv korona virusa.

Donacija za Infektivnu kliniku u Skoplju

Stopanska banka AD Skoplje donirala je respirator Infektivnoj klinici u Skoplju.Vrednost donacije je 42.000 evra.

Donacija od 3.200.000 MKD za Ministarstvo zdravlja u Makedniji

Makpetrol AD Skoplje donirao je Ministarstvu zdravlja u Makedoniji medicinsku opremu u vrednosti od 3.200.000 MKD , sa ciljem borbe protiv korona virusa.