Važnost saradnje između kompanija i neprofitnih organizacija postaje sve uočljivija u politikama preduzeća u regionu. Jedan od primera je i NESTRO grupa, koja je nedavno potpisala ugovor o donacijama sa tri organizacije u Bosni i Hercegovini - Savezom udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske „MeNeRaLi“ i humanitarnim organizacijama „Budimo ljudi“ i „Srcem za Modriču“.

NESTRO grupacija koju čine OPTIMA grupa, Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i NESTRO petrol, odlučila se na ovaj korak zbog velikog broja upita o novčanoj podršci.

NESTRO grupacija razvija saradnju sa ovim neprofitnim organizacijama jer veruje da one mogu na efikasan način da artikulišu potrebe zajednice, kako bi uložen novac bio potrošen na najpametniji način i ostvaren najveći uticaj na opšte dobro. Kompanija će zajedno sa organizacijama sistemski pristupati rešavanju problema ugroženih društvenih grupa. Akcenat će biti stavljen na realizaciju ekoloških projekata, projekata iz oblasti razvoja omladine i sporta, te na podršku ovim humanitarnim organizacijama.

“Naš slogan je ‘Stvaramo zdrave navike’. On je tokom poslednje dve godine postao prepoznatljiv zbog brojnih sprovedenih aktivnosti, a danas ga zaokružujemo na najširi mogući način - potpisivanjem ugovora o donaciji sa humanitarnim organizacijama sa kojima ćemo zajedno, sistemskim pristupom pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija”, rekao je direktor Optima grupe, Andrej Notinger

Radomir Radmilović, predsednik Upravnog odbora Saveza MeNeRaLi izrazio je zadovoljstvo što je ovog puta donator učinio prvi korak i kontaktirao ih u želji da pomogne: “Obično smo mi ti koji traže pomoć. OPTIMA grupa ju je ponudila, što znači ne samo da se radi o društveno odgovornoj kompaniji, već da se radi o kompaniji kojoj je istinski stalo da pomogne.”

Započinjanje strateškog doniranja NESTRO grupe je važno jer doprinosi razvoju korporativnih davanja sa dugoročnim posledicama. Jedan od načina na koji možemo da ocenimo stanje filantropije u jednoj zemlji jeste upravo udeo dugoročnih, strateških donacija u ukupnom iznosu davanja - u 2016. godini su u BiH od svih korporativnih davanja, strateške donacije iznosile 40,7%.