Širom regiona pojedinci i pojedinke na različite načine doprinose opštem dobru u svojim zajednicama i pomažu onima kojima su potrebni različiti vidovi podrške.

Sa željom da vas inspirišemo da ovo leto i sami obeležite dobrim delom, u današnjem pregledu vesti o dobročinstvima pisali smo o pojedincima i pojedinkama koji kroz filantropske akcije, humane gestove, donacije, i volontiranje doprinose važnim i dobrim ciljevima i svoje zajednice čine boljim.

Dobitnica nagrade Oni su heroji u borbi da živote dece i odraslih sa invaliditetom učini boljim

Apatinka Aleksandra Marić jedna je od deset dobitnica i dobitnika priznanja Oni su heroji 2022, koje dodeljuje Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac za doprinos zajednice, solidarnost i čovekoljublje.

Aleksandra je majka dečaka sa autizmom i predsednica udruženja, Mali princ, koje je osnovano sa ciljem podrške i stvaranja boljih uslova života za decu i odrasle sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Udruženje Mali princ okuplja roditelje dece sa smetnjama u razvoju, a za kratko vreme uspelo je da ostvari brojne značajne rezultate, kao što su organizacija kreativnih, likovnih, rekreativno-rehabilitacionih, umetničkih i edukativnih radionica, odlasci na ekskurzije i putovanja, učešće na snimanju inkluzivnog albuma Dobro za dobro novosadskog kantautora Branimira Rosića, učešće na snimanju novogodišnje emisije sa decom iz udruženja Multiart i održavanje humanitarnih bazara.

Ne smatram da sam Heroj, iako me je sama nominacija, pa tako i pobeda izuzetno obradovala. Heroji su sva naša deca i roditelji, ja sam samo neko ko predvodi jednu takvu organizaciju. Za sebe ću reći da sam Heroj onog momenta kad ispunim sve ciljeve koje smo mi kao Udruženje sebi postavili, a to je da sva deca dobiju ranu intervenciju, da svi imaju pravo na ličnog pratioca, kasnije i personalnog asistenta, da deca koja idu u redovne škole, a rade po IOP-u dobiju pedagoškog asistenta, da svi imaju pravo na dnevni boravak, predah smeštaj i ono, možda i najvažnije, da naša deca, i kad nas ne bude, a to je ono o čemu svaka porodica koja ima obolelo dete misli, ima doživotno adekvatan smeštaj, medicinsku, psihološku, pa na kraju i ljudsku podršku, rekla je Aleksandra za blic.rs.

Gest humanosti pokrenuo lavinu dobročinstva koja i dalje traje

Sledeća priča dolazi iz Hrvatske i u sebi sadrži priče o nekoliko pojedinaca koji su dali svoj doprinos opštem dobru. I vi se možete uključiti i postati deo ove zajednice dobročinitelja i dobročiniteljki, pročitajte do kraja da saznate kako.

Stogodišnjakinja Desa Baković je 2018. godine prodala svoj stan, uz dogovor da u njemu ostane do smrti, a novac je donirala Zakladi Solidarna kako bi se finansiralo školovanje siromašne dece.

Tako je nastao Fond Desa & Jerko Baković putem koga se prikupljaju sredstva za školovanje dece slabijeg imovinskog stanja.

Fond trenutno radi na kampanji Jedan za jedan, koju i sami možete podržati donacijom.

Kampanja se zove Jedan za jedan zato što je za svaki jedan euro anonimni donator osigurao još jedan i to sve do iznosa od 40.000 eura. Donator želi ostati anoniman. On aktivno prati kampanju, zadovoljan je njom, ali ne želi da se s njegovim imenom izlazi u javnost, ispričala je Anja Zulić, programska asistentkinja u zakladi Solidarna za index.hr.

Krug dobročinstva se ovde ne završava jer su kampanju podržali i pevačica Severina Vučković i grafički dizajner Siniša Mareković, koji su i inače donatori fonda. Oni su učestvovali i u snimanju spota za kampanju, zajedno sa stipendistima zaklade Solidarna Sinišom Matijević i Severinom Lajtman.

Severina Vučković i grafički dizajner Siniša Mareković su donatori fonda i pristali su sudjelovati u kampanji. Donirali su svoje vrijeme i talent da bi pomogli ostvarenju našega cilja tako da je slogan ove kampanje Severina za Severinu, Siniša za Sinišu, euro za euro. Pozivam sve ljude da podrže ne samo kampanju već i fond jer nakon završetka kampanje također mogu donirati, objasnila je Anja Zulić za portal index.hr.

Da i sami postanete deo ove lepe i humane priče, donirajte za Fond na neki od načina navedenih na linku.

Pretrčao 5.500 kilometara za podršku lečenju bolesne dece

Ultramaratonac i humanista iz Loznice Aleksandar Kikanović u poslednjih pet godina je pretrčao 5.500 kilometara kako bi dao podršku lečenju bolesne dece u Srbiji.

Poslednji ultramaraton trčao je od Krupnja do Sofije i za 19 dana prešao 563 kilometra, kako bi pomogao prikupljanje sredstava za lečenje trogodišnjeg Koste, kome je dijagnostifikovana atrofija malog mozga i za čije je medicinske tretmane potrebno prikupiti više od 28 miliona dinara.

Ako i sami želite da date doprinos, to možete učiniti donacijom na neki od načina opisanih na linku.

Predsednik Nogometnog saveza BiH podržao akciju Sportisti za život

Predsednik N/FS BiH Vico Zeljković priključio se humanitarnoj akciji Sportisti za život organizacije Pomozi.ba.

Zeljković je na zatvorenoj aukciji ponudio najveći iznos za dresove najboljih igrača Premijer lige BiH, tzv. Kristalnih 11 i na taj način fondu za lečenje bolesnih BiH građana i građanki doprineo sa 5.500 KM.

Bolest ne pita ni za ime, ni za prezime, a svjesni su toga svi ljudi u Bosni i Hercegovini, posebno sportisti, koji su okupljeni oko Fonda „Sportisti za život“, kojeg su, zajedno sa Pomozi.ba osnovali Edin Džeko i Mirza Teletović, izjavio je Zeljković za avaz.ba ovim povodom.

Obezbedila donaciju za hirurško odeljenje livanjske bolnice

Duvanjka koja je želela da ostane anonimna organizovala je nedavno akciju za podršku hirurškom odeljenju livanjske bolnice.

Akciju su podržali PC Prodex, donacijom televizora, Josipa Perković – Bukić, donacijom veš mašine i Stolarija Kraljević, koja će napraviti sto i ormariće u sobi za dežurne lekare.

Kako piše tomislavnews.com, iz bolnice navode da bi bili srećni ukoliko bi iz donacija mogli da obezbede i kuhinjicu za ovo odeljenje, jer je stara u lošem stanju i dotrajala.

Donacija od 160 vekni hleba za Mozaik prijateljstva

Goran iz Banja Luke nedavno je podržao udruženje Mozaik prijateljstva donacijom od 160 vekni hleba i na taj način pomogao ovom udruženju da obezbedi obroke za svoje najugroženije korisnike i korisnice.

Dragi Gorane mi smo ti zahvalni do neba na ovoj donaciji , na tvom razumijevanju , empatiji i želji da pomogneš ljudima u nevolji, rekli su iz udruženja.

Viktor iz Rume cepa drva besplatno starim i bolesnim sugrađanima i sugrađankama

Viktor Božić iz Rume više od tri godine potpuno besplatno cepa drva starim i bolesnim sugrađanima i sugrađankama. Pored toga, on pomaže i kod težih kućnih poslova i selidbi.

U cepanju drva pomaže i onima koji su u mogućnosti da plate – u zamenu za donaciju ili SMS poruku za neko od bolesne dece za čije se lečenje prikupljaju sredstva na ovaj način.

Kao što možete videte, načina za individualni doprinos zajednice ima mnogo, a jedno dobro delo obično sa sobom povlači i niz drugih, pa na tako jedni druge i svoje zajednice činimo boljim.

Devojčica iz Novog Sada prodaje krofne da bi pomogla lečenju svog oca

Jedanaestogodišnja Nina iz Novog Sada svakoga dana od 17 do 19 časova prodaje krofne u naselju Adice, ispred radnje Matić, kako bi pomogla lečenju teško bolesnog oca.

Drage mame, moja ćerkica je odlučila da preko leta zaradi. Nalazi se ispred radnje Matić, skoro svaki dan od oko 17 do 19 časova. Krofne ćemo dostaviti i na adresu. Kome se ne bude sviđalo, vraćamo novac. A ko želi da pomogne, a neće krofnice, može SMS poruka za tatu devojčice - napisala je na Fejsbuku majka ove devojčice.

Ako niste iz Novog Sada a želite da pomognete, na linku saznajte kako to možete učiniti.

Update, 29.06:

Od prošlog petka, kada je ova priča objavljena do danas za Ninin poduhvat čuo je ceo region. Brojni mediji su prenuli priču, na društvenim mrežama pokazana je neverovatna podrška, a u akciju su se uključili i Ninini sugrađani i sugrađanke koji su doprineli. Tako je u pre nekoliko dana u jednom danu prodato 500 krofni, a zahvaljujući akciji podške koju je inicirao pokret Kreni-promeni u toku samo jednog dana, 28.6, je skupljeno 1,5 miliona dinara čime je omogućeno da Ninin otac ode na neophodan pregled u Moskvu. Nakon toga, biće utvrđen iznos potreban za lečenje, a svoju podršku možete pružiti slanjem SMS-a ili donacijom na neki od načina opisanih na linku.

Verujemo da su vas ove priče inspirisale da ovog leta pronađete baš svoj način i doprinesete nekim dobrim ciljevima u koje verujete i koji su vam bliski.