Hrvatska INA vodi program za neprofitne organizacije i obrazovne ustanove “Zeleni pojas” od 2014. godine, a u sklopu ovogodišnjeg konkursa je odabrano 18 projekata. Jedan od njih su odabrali građani preko Inine Facebook stranice. 

Ideja programa je da se proširi svest o važnosti održivog razvoja i da se zajedničkim snagama doprinese očuvanju okoline u lokalnim zajednicama. Program obuhvata sufinansiranje ekoloških projekata poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i reka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz oblasti zaštite okoline. Projekti će biti sprovedeni uz ukupnu finansijsku podršku od 47.000 EUR i pomoć Ininog Kluba volontera.

Među odabranim projektima su projekti posvećeni uređenju školskih dvorišta, trgova, parkova, ali i iz očuvanja životne sredine, poput projekta „Edukacija i osposobljavanja o zaštiti od poplava i sadnja zelenih nasada na plavnim područjima“ dobrovoljnog vatrogasnog društva Glina ili „Očistimo zajedno Stazu sv. Ciprijana - faza II“, Hrvatske gorske službe spašavanja stanica Split.

Projekat Europskog doma Vukovar, „Zajedništvom za Zeleni pojas“, odabrali su Inini Facebook fanovi glasanjem na ovoj društvenoj mreži.

Spisak svi nagrađenih projekata možete pronaći na Ininom sajtu.

Konkurs se objavljuje jednom godišnje povodom Dana planeta Zemlje, svake godine u poslednjih pet godina. Do sada je ostvareno je 65 projekata, uloženo je 185.500 EUR, posađene su 5.722 sadnice drveća, cveća i rastinja, što čini ukupno 25.570m2 ozelenjenog prostora.