Svakodnevno do nas dolazi veliki broj dobrih vesti o davanjima i različitim načinima na koje kompanije, organizacije i pojedinci doprinose razvoju filantropije i unose pozitivne promene u svoje zajednice.

I ove nedelje za vas smo izdvojili najinspirativnije priče o humanosti, kao i nekoliko akcija koje možete podržati i na taj način doprineti ostvarenju nekih humanih ciljeva.

Povodom Svetskog dana dece obolele od raka, građani donirali 2.553.083 dinara za NURDOR

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR je u subotu, 15. februara, u 32 grada širom Srbije, uz podršku volontera i donatora, obeležilo Svetski dan dece obolele od raka. Pod sloganom „Zagrli snažno!“ tačno u 13h u svakom gradu pušten je u nebo po jedan balon u obliku srca kao znak podrške svim mališanima koji se leče od raka i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

Zahvaljujući donacijama građana u donatorskim kutijama NURDOR-a na ovim događajima prikupljeno je 2.553.083 dinara.

Kako navoode iz NURDOR-a, ovo je najveća donacija, prikupljena na akciji povodom Svetskog dana dece obolele od raka, od kako postoji NURDOR.

Donacije su namenjene izgradnji nove Roditeljske kuće u Beogradu, kojom će se omogućiti besplatan smeštaj i briga o deci oboleloj od malignih bolesti i njhovim porodicama koje dolaze iz cele Srbije na lečenje.

Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka pomogli su: Alma Quattro, BIG print, Clear point, Info Media Group, McCann Beograd, Centar beogradskih festivala CEBEF, Medic Media, LUX Design i mnogi drugi.

Odlaskom na koncert “Buđenje” podržavate žene sa iskustvom nasilja

U četvrtak, 27. februara, u 20h, na Dorćol Platzu održaće se koncert Maje Louis pod nazivom “Buđenje”.

Od svake prodate karte 5% biće donirano Autonomnom ženskom centru za podršku ženama sa iskustvom nasilja.

Autonomni ženski centar vas poziva da odlaskom na koncert i kupovinom karte podržite žene sa iskustvom nasilja. Više informacija na linku.

Humanitarna akcija “Od srca za nju” u Sarajevu

Volonteri Udruženja “Ruku na srce“ drugu godinu zaredom sprovode humanitarnu akciju “Od srca za nju“, koja za cilj ima obezbeđivanje što većeg broja higijenskih potrepština za žene slabijeg imovinskog stanja.

Udruženje poziva studente, školarce, sugrađane i predstavnike kompanija, udruženja i sportskih kolektiva da im se pridruže i podrže ovu akciju.

Sve donacije moguće je dostaviti svakog radnog dana, od 9 do 22 sata, u prostorije “Homework Hub-a” (Kolodvorska 12, Sarajevo) i subotom od 10 do 12 sati u Centar “Ruku na srce” na Dobrinji” (Esada Pašalića 8).

Takođe, akciju je moguće podržati novčanim uplatama žiro račun broj: 1990490056036171 (Sparkasse Bank, primalac: Udruženje "Ruku na srce", svrha uplate: Projekat "Od srca za nju").

Akcija traje do 6. marta 2020. godine.

Humanitarna trka u okviru Mostarskog polumaratona

U okviru “Mostar Run Weekenda”, koji Udruga ”Zdrav život – Kinezis” organizuje 21.03.2020, u Mostaru održaće se ''HT ERONET Humanitarna utrka 4K''. Ovo je način da se obeleži Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, kao i da se javnost senzibiliše po pitanju važnosti inkluzije osoba s Daunovim sindromom sindromom.

Pored toga, ova trka ima za cilj prikupljanje sredstva uz pomoć kojih će se organizovati sportsko rekreativne aktivnosti članova ''Udruge za Down sindrom Mostar''.

Ukoliko želite da podržite ovu akciju, možete se prijaviti za učešće na Mostarskom polumaratonu putem linka i trčanjem ili šetanjem podržati osobe sa Daunovim sindromom.

 

 

Donacija igračaka Roditeljskoj kući u Banjaluci

Povodom Svetskog dana dece obolele od malignih bolesti, 15. februara, kompanija “Blicnet” je za potrebe Roditeljske kuće u Banjaluci donirala nove igračke.

Predstavnici ove kompanije su decu koja borave u Roditeljskoj kući obradovali biciklima, triciklima, edukativnim igračkama i različitim igricama.

Knjižnica Čepin pokrenula akciju darivanja slikovnica

Na Međunarodni dan darivanja knjigom, koji se obeležava 14. februara, Knjižnica Centra za kulturu Čepin pokrenula je akciju prikupljanja slikovnica, koja traje do kraja februara.

Kako navode iz Centra, akciju su pokrenuli sa ciljem da se probudi ljubav prema čitanju i darivanju kod dece i odraslih.

Akcija darovanja slikovnica organizovana je u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, a poziva se decu i odrasle da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih donirati dečijim bolnicama, domovima za decu, SOS Dječjem selu Hrvatska ili nekoj drugoj humanitarnoj organizaciji.

Centar za kulturu Čepin će slikovnice proslediti lokalnim ambulantama kako bi mališanima ulepšali vreme provedeno u čekaonici.

Ukoliko želite da podržite akciju, slikovnice možete donirati do 28. februara, u Knjižnici Čepin.