Leto je pred nama, što znači da nas očekuje veliki broj koncerata, festivala, sportskih, kulturnih i najrazličitijih drugih dešavanja. 

U poslednje vreme veliki broj događaja ima i humanitarnu notu, pa možda baš ta komponenta prevagne kada budete birali gde otići i u čemu učestvovati. 

Mi smo se danas osvrnuli da nedavne događaje sa humanitarnim karakterom. Evo kako organizacije, kompanije i pojedinci kroz organizaciju festivala, koncerata, aukcija, trka, žurki i drugih događaja podržavaju svoje zajednice širom regiona.  

Festival kulture Zabjelo sakupio 13.000 evra u donacijama 

Na stadionu Zabjelo nedavno je održan festival na kome su nastupili Zoster, Partibrejkers, Darko Rundek i Ekipa, kao i bend Parampaščad. 

Deo zarade od prodaje ulaznica bio namenjen kao donacija Fondaciji Bajkeri dobre volje i Fudbalskom klubu Zabjelo, i to Fondaciji Bajkeri dobre volje u iznosu od 6.500 evra i domaćinima festivala, Fudbalskom klubu Zabjelo u iznosu od 7.000 evra. 

Sakupljena sredstva omogućiće da FK Zabjelo pokrije troškove poslovanja za celu takmičarsku godinu, ali i da deo novca uloži u dalji razvoj i pokretanje mlađih kategorija kluba. Sa druge strane, Bajkeri dobre volje će na spisak projekata na kojima rade dodati bar još jedan, koji će biti usmeren ka zbrinjavanju i edukaciji najmlađih, saopšteno je iz fondacije. 

UNICEF-ova Mliječna staza za podršku mentalnom zdravlju dece i mladih 

UNICEF i ove godine organizuje tradicionalnu humanitarnu utrku Mliječna staza koja će od 9. do 18. septembra uz pomoć mobilne aplikacije i na događajima, na hiljadama staza okupljati učesnike i učesnice svih uzrasta, iz svih krajeva Hrvatske za podršku mentalnom zdravlju dece i mladih u školama. 

Samo 10 dana nakon početka prijava, za utrku je prijavljeno više od 1000 sudionika, a i ove godine utrku podržavaju brojni partneri, tvrtke i osobe iz javnog života, saopštio je nedavno UNICEF. 

Sredstva prikupljena donacijama biće uložena u osposobljavanje učitelja, nastavnika i drugog stručnog osoblja u školama i đačkim domovima za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja kod dece i mladih i pružanje psihološke prve pomoći i podrške.  

Za više informacija i prijavu posetite link

Humanitarni događaj u organizacija Rotary kluba Rijeka 

U organizaciji ogranka Novi val Rotary kluba Rijeka, u saradnji sa somelijerkom, Danijelom Kramarić i istarskim vinarima, nedavno je održan humanitarni događaj Kap u tišini. 

Akcija u kojoj je prikupljeno 30 hiljada kuna je bila namenjena za Udrugu gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije. 

Prije svega zahvaljujem vinarima na sjajnim donacijama. Oni su omogućili da ovo naše događanje na terasi hotela Ambasador bude tako uspješno. S druge strane hvala i svima koji su došli jer je kotizacija iznosila 200 kuna, kao i onima koji su sudjelovali na aukciji vina, izjavila je Teuta Duletić, predsednica Rotaryjevog Novog vala

Za lečenje bolesne devojčice na aukciju stavio kolekciju dresova 

Tuzlak Kemal Kemo Papračanin odlučio je da proda kolekciju svojih dresova i sav prihod donira za lečenje devojčice Lejle Tanović, koja se nalazi na lečenju u Turskoj, jer joj je dijagnostifikovan tumor na mozgu. 

Pre nekoliko dana u dvorištu Osnovne škole Jala organizovan je humanitarni bazar prodaje bosanske hrane koju su pripremili učenici i njihovi roditelji, a u akciju se uključio i Papračanin, koji je u subotu na prodaju stavio dresove iz svoje kolekcije. Za manje od 24 sata prikupljeno je oko 2.000 KM. 

Svi koji i sami žele da pomognu mogu svoje donacije uplatiti na ime Lejla-Nea Tanović i račun broj 107791272 otvoren kod NLB Banke d. d. Sarajevo Podružnica Tuzla, transakcijski broj 1327300000000566. 

Humanitarni koncert osnovaca iz Dimitrovgrada 

Učenici i učenice drugog razreda osnovne škole Hristo Botev iz Dimitrovgrada nedavno su na letnjoj sceni Narodne biblioteke u ovom gradu izveli humanitarnu priredbu na kojoj je prikupljeno 33.180 dinara. 

Sredstva su namenjena Fondaciji Zamisli život, za podršku njihovom Programu za unapređenje kvaliteta zivota ugroženih i ranjivih grupa

Na koncertu Glumci pjevaju prikupljeno 1.800 evra za lečenje dece 

Još jedan humanitarni koncert održan je nedavno u Podrgorici, sa ciljem podrške Fondaciji Budi human. 

Održan je u CKZ Ribnica, a učestvovali su glumci iz Gradskog pozorišta Podgorica.  

Od prodaje ulaznica prikupljeno je 1.800 evra koji će se ravnomerno rasporediti za sve aktivne korisnike i korisnice koji čekaju na svoje lečenje. 

CKZ „Ribnica“ je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a svi zajedno poslali smo poruku svoj našoj djeci – nijeste sami, imate nas, poručili su iz Fondacije

Tuzlanski bajkeri organizovali vožnju, roštilj i zabavu za decu bez roditeljskog staranja 

Pod sloganom Bajkeri, prijatelji djece članovi Moto kluba Tuzla pre nekoliko dana su organizovali humanitarnu akciju za štićenike i štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.  

Nakon što su uručene donacije usledilo je tradicionalno druženje sa mališanima uz roštilj, žurku, sportske aktivnosti, i vožnju motorima čemu se deca najviše obraduju.  

Ovoj djeci treba pažnja. Apelujemo na svijest i svih drugih organizacija i udruženja da pomognu ovoj djeci. Provesti dan s njima je zaista posebna emocija i osjećaj. Kada izmamite osmijeh na licima ove djece to je nešto neopisivo, rekli su iz MK Tuzla za tuzlanski.ba

Prodaje bogatu kolekciju dresova i novac donira za dečiji respirator 

Bivši rukometaš Sead Mulić kolekcionar je dresova, a sportska poznanstva pomogla su mu da kreira bogatu kolekciju. Mulić je onedavno odlučio da sve dresove stavi na aukciju i na taj način pomogne deci na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, prenosi 6yka.com

Aukciju dresova Sead će vršiti kroz četiri faze, jer kako kaže želi da napravi dobru organizaciju i promociju, i sakupit što više novčanih sredstava. 

Prva faza će biti aukcijska večera, gdje bi bio određeni broj dresova. Druga faza je aukcija na Facebook profilu, gdje će biti najveći broj dresova. To radim kako bi ova priča došla do što većeg broja ljudi i da bi što više ponuda pristiglo. Treći dio su donacije privatnika, javnih institucija i osoba koje su u mogućnosti podržati ovaj projekat. I posljednji dio je humanitarna utakmica o kojoj ne mogui više reći jer su pregovori u toku, objasnio je on. 

Akciju je podržalo više od 50 sportista i trenera, a očekuje se da će na aukciji za nadmetanje biti dostupno više od 100 dresova. 

Reprizom sarajevskog derbija prikupljeno 73.500 KM za lečenje građana 

Organizacijom rimejka derbija između Željezničara i Sarajeva koji je odigran 2. maja 1996. godine na Stadionu Grbavica Udruženje Pomozi.ba skupilo je 73.500 KM za lečenje građana i građanki kojima je potreban ovaj vid podrške širom BiH. 

Prikupljena sredstva usmerena su u Fond koji je Udruženje Pomozi.ba osnovalo u saradnji sa Edinom Džekom i Mirzom Teletovićem Sportisti za život. 

Otkako smo osnovali ovaj Fond koji je okupio brojne sportiste i sportske kolektive do sada smo za liječenje oboljelih uplatili oko 150.000 KM. Jako su nam značajna i sredstva koja smo uspjeli prikupiti reprizom prvog poslijeratnog derbija, jer na dnevnom nivou dobijamo nekoliko desetina zahtjeva za pomoć u liječenju naših oboljelih građana i teško je odgovoriti na sve njih, ističu iz Pomozi.ba

Humanitarna aukcija u Tirani 

Partneri Albanija za promene i razvoj, organizovali su i ove godine donatorsku aukciju pod nazivom Giving Circles 2021. Na događaju je prikupljeno 2.100.000 ALL, zahvaljujući donacijama kompanija i pojedinaca koji su učestvovali u događaju.  

Zahvaljujući prikupljenim sredstvima biće finansirana 3 različita projekta: 

  • Zdrava deca, zdrava zajednica - inicijativa Albanskog centra za porodični razvoj, koja će doprineti uspostavljanju stomatološke službe u Zajedničkom centru "Gonkhe Bojakhi" za pružanje usluga za preko 400 dece u Tirani.  
  • Pop up knjiga! – inicijativa SHKEJ-a, koja će doprineti stvaranju prijateljskog, književnog, razvojnog i inovativnog prostora u prostorijama škole „Ferraj” koju pohađa 148 učenika.  
  • Srećno, naše bake i deke - inicijativa Roots Ngo, koja će doprineti izgradnji rekreativnog prostora za starije u Skadru. 

 

CEWE Photo Award 

Nedavno je počeo Međunarodni humanitarni foto konkurs CEWE Photo Award, u kome prijavom svojih fotografija pomažete organizaciji SOS Dječja Sela Hrvatska

Svoje peto izdanje CEWE Photo Award započeo je s poznatim sloganom Naš svijet je lijep. Svi ljubitelji fotografije svoje amaterske ili profesionalne fotografije mogu prijaviti u čak 10 različitih kategorija. Svaki učesnik i učesnica mogu prijaviti do 100 fotografija, za svaku vašu prijavljeno fotografiju CEWE donira 0,10 € SOS Dečjim selima – u Hrvatskoj, ali i širom sveta. 

Za više informacija i učešće na konkursu posetite link

Ako želite da nam preporučite humanitarni događaj koji bi trebalo posetiti ili u njemu učestvovati ovog leta, pišite nam. Za naše predloge, preporuke, priče, vesti, istraživanja i zanimljive i korisne sadržaje o dobročinstvu na Zapadnom Balkanu, prijavite se na naš newsletter.