U nedelji iza nas kompanije, organizacije i pojedinci su pokazali solidarnost, posvećenost opštem dobru i odgovornost prema zajednici i podržali različite humane akcije.

Pročitajte kako su, zahvaljujući podršci, zajedničkom delovanju i uključivanju, građana, poslovnog i neprofitnog sektora prikupljena sredstva za ostvarenje različitih dobrih ciljeva i pokrenute akcije za njihovo ostvarenje.

Neke od tih akcija su još uvek u toku, širom regiona, pa se u njih možete uključiti i dati doprinos za bolji položaj dece i odrasliih iz različitih kategorija, kojima je potrebna vaša pomoć i podrška.

BELhospice prikupio 131.000 EUR na humanitarnom balu

BELhospice centar je prikupio 131 000 EUR na dobrotvornom balu „Veče dodele Oskara“, 30. novembra u hotelu Hyatt Regency.

Događaju je prisustvovalo preko 340 predstavnika korporativnog sektora, diplomatskog kora, predstavnika iz kulture, umetnosti i sporta.

Ovogodišnji bal, kao donatori, podržali su: Harrisons solicitors, Bekament Johnnie Walker, Catena Media, Hyatt Regency, Muhlbauer, Bel Medic, NCR, Manpower Group, EFT, Benu Apoteka, Sitel, Generali Osiguranje, Banka Intesa, Glaxo Smith Kline, TeleGroup, Vojvođanska banka, i&F McCann Grupa, Ernst & Young, Telekom Srbija, ACB Osiguranje, PharmaSwiss, Arhi.pro, British internacional school, Apatinska pivara, Epilion, Adecco, Vivid Moment, CanSee, Movem, CMS, Mona.

Kompanija Vivify Ideas podržala 7 projekata za unapređenje zdravlja dece

Kompanija Vivify Ideas, u okviru konkursa svog Društvenog fonda podržala je 7 projekata posvećinih unapređenju zdravlja dece.

Ukupna suma kojom su projekti podržani iznosi 1.200.000 RSD. Kako navode iz kompanije Vivify Ideas, na ovogodišnji konkurs je stiglo 110 prijava, a izabrani su sledeći projekti:

1. „Pomozi, budi heroj“, koji podrazumeva sprovođenje obuke iz pružanja prve pomoći za decu od 5. do 8. razreda. Projekat sprovodi Dobrovoljno vatrogasno društvo Stanišić u saradnji sa Crvenim krstom u Somboru.

2. „Ti se pitaš!“ – projekat koji sprovodi Svratište za decu i mlade na teritoriji Novog Sada i koji će korisnicima Svratišta omogućiti ticanje osnovnih znanja u vezi sa za reproduktivnim zdravljem i reproduktivnim pravima.

3. „Rana intervencija u razvoju“, projekat koji je osmislila Služba za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog uzrasta, Razvojno savetovalište, DZ Kragujevac i koji će obezbediti unapređenje dijagnostičkog postupka kod dece rođene sa različitim rizičnim faktorima i smetnjama u razvoju.

4. „Zdravi smo, jer jedemo zdravo“, projekat Osnovne škole “8. Oktobar”, Vlasotince, namenjen poboljšanju ishrane dece, prvenstveno dece iz socijalno najugroženijih kategorija.

5. „Korpa voća – zdravlje svaki dan“, koji sprovode Opština Aranđelovac i UG “Deca u srcu”i u okviru koga će deci iz najugroženijih kategorija svake nedelje biti obezbeđena određena količina voća.

6. Projekat opštine Despotovac, pod nazivom „Unapređenje zdravstvene zaštite školske i predškolske dece“.

7. Opremanje Materinskog doma u Zvečanskoj. Ovo je, inače, druga godina za redom kako Društveni fond kompanije Vivify Ideas podržava projekte koji doprinose opštem dobru.

Prošle godine podržano je 11 projekata iz oblasti socijalne politike, ekologije, kulture, zapošljavanja, informisanja.

Više o ovogodišnjim podržanim projektima pročitajte ovde.

Mobi banka podržala akciju „Pruži korak“

Humanitarnoj kampanji „Pruži korak“ koju organizuje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), pridružila se i Mobi Banka, donacijom od milion dinara za izgradnju nove roditeljske kuće u Beogradu.

Druga faza kampanje „Pruži korak“ trajaće do 31. decembra, a putem aplikacije #Pružikorak na kojoj počiva ova akcija, mere se koraci korisnika i konvertuju u dinare, prema jednostavnoj formuli: jedan pređen kilometar = 10 dinara. Društveno odgovorne kompanije iz Srbije "otkupljuju korake" i sredstva doniraju NURDOR-u.

Ukoliko već ne koristite aplikaciju, možete je instalirati na ovom linku, ukoliko koristite Android, ili na ovom linku, ako koristite iPhone.

Lidl Srbija i Crveni krst prikupljaju namirnice za najugroženije

U susret predstojećim praznicima, Lidl Srbija pokreće veliku kampanju prikupljanja namirnica za korisnike humanitarnih programa Crvenog krsta Srbije, pod nazivom "Mala dela su velika stvar", u kojoj se potrošači pozivaju da kupe i doniraju proizvode.

Ova akcija traje od 28. novembra do 15. decembra u svim Lidl prodavnicama, a u znak zahvalnosti doprinosu potrošača, kompanija će obezbediti dodatna novčana sredstva, namenjena opremanju više od 10 narodnih kuhinja širom Srbije.

Kompanija Lidl Srbija nedavno je donirala 7 tona hrane Crvenom krstu Srbije, a sada u okviru akcije prikupljanja namirnica nastavlja saradnju sa ovom humanitarnom organizacijom, kako bi unapredila uslove života u zajednicama u kojima je otvorila svoje prodavnice.

Akciju možete podržati u Lidl prodavnicama širom Srbije.

Emmezetina humanitarna akcija „Veruj u čaroliju“

U susret novogodišnjim praznicima, Emezzeta je pokrenula humanitarnu kampanju „Veruj u čaroliju“, sa ciljem podrške deci koja odrastaju bez roditeljskog staranja.

U okviru humanitarne akcije, sav prihod od prodaje artikla pod nazivom „Čarobna krila“ Emmezeta će donirati Dečijem selu „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici. Artikl je dostupan u svim Emmezeta centrima i u webshopu.

Pored toga, u svim Emezzeta prodajnim centrima postavljeni su „Čarobni zidovi“. Za svaku fotografiju ispred „Čarobnih zidova“ i njenu objavu na Instagramu, uz hashtag #verujučaroliju, Emmezeta će donirati 20 dinara Dečijem selu „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici.

Emmezeta centri u kojima možete da se fotografišete su: Beograd, Čačak i Niš. „Čarobni zid“ se nalazi i na novosadskom Winter Festu.

Kompanija dm drogerie markt, uz podršku građana prikupila 3.000.000 za Univerzitetsku dečiju kliniku Tiršova

U okviru akcije „Giving Friday“, koju je kompanija dm drogerie markt organizovala 29.11. u 12 zemalja i u okviru koje je 5% svojih prihoda donirala za različite humanitarne svrhe, u Srbiji je, uz pomoć kupaca prikupljeno 3.000.000 za podršku Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova.

Kako navode iz kompanije, cilj akcije „Giving Friday“, koja je sprovedena pod sloganom #givingisthenewblack je podsećanje na samu suštinu praznika, koju čine atmosfera zajedništva, topline i deljenja radosti.

DM donira 36.918 KM za narodne kuhinje širom BiH

Akcija „Giving Friday“ sprovedena je i u BiH gde je, uz pomoć kupaca, prikupljeno 36.918 KM za narodne kuhi je širom BiH. Zahvaljujući ovoj donaciji biće obezbeđeno 7.000 obroka za korisnike narodnih kuhinja.

Pored toga, kompanija dm drogerie markt će rad narodnih kuhinja u BiH podržati i tako što će zaposleni iskoristiti jedan svoj radni dan za volontiranje i pomoći u pripremi i podeli obroka.

Ulični frižider sa besplatnim obrocima u Mostaru

Humanitarno udruženje "Zajedno za naš grad" postavilo je ispred svojih prostorija u Mostaru, poseban frižider kako bi beskućnicima i onima koji nisu u mogućnosti sebi da priušte obrok obezbedili besplatnu hranu. Kako navode iz ovog udruženja, cilj ove akcije je doprinos smanjenju gladi.

Svakoga dana, posle 12 sati u frižideru će biti obezbeđeno 6 do 8 obroka, koje će oni kojima je ovakva pomoć potrebna moći da preuzmu.

Konzum u BiH pokrenuo akciju „Podijelimo radost zajedno“

Kompanija Konzum pokrenula je projekat „Podijelimo radost zajedno“, u okviru koga će donirati novogodišnje paketiće za decu bez roditeljskog staranja i obolelu decu širom BiH.

Tim povodom, kreiran je ''Slatki paketić radosti'' dostupan samo u Konzum radnjama, a od svakog paketića kupljenog do 20. decembra Konzum će donirati 1 KM, kako bi što više mališana dobilo novogodišnji paketić.

Krajem decembra, Konzum će posetiti mališane u dečijim domovima i organizacijama koje pružaju pomoć i podršku pri lečenju i podeliti paketiće.

Humanitarni koncert za ugrožene u zemljotresu u Albaniji

Udruženja Željezničarsko kulturno-umjetničko društvo 'Željezničar' Sarajevo i Bosanskohercegovačko - albansko prijateljstvo u utorak, 10. decembra, od 18.30, u Domu mladih u Sarajevu, organizuju humanitarni koncert 'Pjesmom ti pomažem', sa ciljem prikupljanja pomoći stanovništvu Albanije ugroženom u zemljotresu. Cena ulaznice za koncert je 5 KM.

Pored toga, otvoren je žiro račun za donacije: 154-999-50002177- 45 Intesa San Paolo banka d.d BiH, na koji se može uplatiti pomoć sa naznakom - za pomoć postradalima u Albaniji.

Prikupljeno 5.154.730 MKD za ugrožene u zemljotresu u Albaniji

Zahvaljujući donacijama građana i kompanija, kroz uplate na račun i putem humanitarnih telefonskih brojeva, Crveni krst iz Severne Makedonije prikupio je 5.154.730 MKD, ili 83.749 EUR za pomoć ugroženima u zemljotresu u Albaniji.

Akcija prikupljanja pomoći i dalje je u toku i svi koji to žele mogu je podržati uplatom na račun 300000001327966 ili putem poziva na humanitarni broj 143 400.

Humanitarna akcija: "Nisi sama – ideš s nama!"

Udruga žena obolelih i lečenih od raka „Nismo same“ u sredu, 4. decembra je, u prostorijama zagrebačkog Zigman Fashion Storea, najavila novi ciklus prikupljanja sredstava za pomoć u prevozu obolelih žena na lečenje.

Podršku akciji dao je Juraj Zigman, poznati hrvatski dizajner, koji je izradio novi vizualni identitet ovog humanitarnog projekta. Njegov dizajn nalazi se na majicama i duksericama, čijom prodajom će se prikupljati nova sredstva za obezbeđivanje prevoz obolelih žena na hemoterapiju.

Humanitarnu akciju „Nisi sama - ideš s nama“ mogu podržati svi građani, tako što će od 04. decembra do 28. februara kupiti majicu (130 kuna), duksericu (280 kuna) ili ogrlicu (70 kuna) sa novim zaštitnim znakom kampanje. Sve artikle moguće je naručiti putem e-maila info@nismosame.com, Facebook stranice udruge ili od od 18. do 22. decembra kupiti na štandu u Avenue Mallu u Zagrebu.