Na različite načine možemo činiti dobra dela, dati doprinos svojoj zajednici ili pomoći sugrađanima koji se nalaze u teškoj situaciji.

Ovog petka, za vas smo izdvojili 7 priča o pojedincima koji svojim dobročinstvima svakodnevno nekome ulepšaju dan i urade nešto značajno za doprinos svojim zajednicama.

Podrška ugroženim osobama u Rumi

Miroslava Noćajac iz sela Nikinci kod Rume humanitarnimradom bavi se više od godinu dana. Ona je osnovala grupu “Obrok za druga Ruma”, u okviru koje, uz podršku građana, prikuplja donacije za najugroženije sugrađane. Pakete sa pomoći koju građani daju Miroslava pakuje na biciklu i vozom odlazi do Rume, kako bi porodicama pomoć podelila lično.

Veliki broj ljudi svakodnevno podržava njenu humanu akciju različitim vrstama donacija, a ona sama svakodnevno kuva obroke za sve one koji će tog dana možda ostati gladni.

Miroslava pomaže ugroženim porodicama, samohranim roditeljima, starijim osobama i brojnim drugim ugroženim sugrađanima. Tokom proteklih božićnih i novogodišnjih praznike sama je na biciklu podelila deci između 70 i 80 paketića.

Svi koji žele da podrže Miroslavu i ugrožene osobe sa područja Rume, mogu se učlaniti u grupu “Obrok za druga Ruma” i ponuditi svoju pomoć.

Podrška za lečenje dece obolele od različitih bolesti

Marina Adamović, humanitarka iz Niša već godinama, kroz svoju akciju “Banka dobročinstva”, radi na prikupljanju novca za lečenje dece obolele od različitih bolesti. Ona je u prethodnih nekoliko godina prikupila više od 12 miliona dinara, koje je donirala fondacija “Budi human”.

Humanitarac iz Novog Pazara pomaže ugroženima na Pešterskoj visoravni

Hido Muratović, humanitarac iz Novog Pazara, već 30 godina pomaže starim, bolesnim i ugroženim osobama na Pešterskoj visoravni i u okolini Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Rogozne.

Zahvaljujući njemu sagrađeno je i više od 30 kuća za one najugroženije, a za svoja humana dela, Hido je 2017. dobio VIRTUS nagradu, koju Trag fondacija dodeljuje pojedincima i kompanijama koji su dobrim delima doprineli razvoju svojih zajednica.

Najnovije akcije, kojima je ovaj humanitarac pomogao svojim ugroženim sugrađanima su izgradnja kuće za baku Džemilu, staricu iz sela Janča podno Peštera, koja je godinama živela bez doma i stalnog izvora prihoda i pomoć za Vučetu Raičevića, koji živi kod sela Jezero u Mesnoj zajednici Bare, na granici Srbije i Crne Gore i kome je tokom protekle COVID-19 pandemije, Muratović obezbedio neophodnu pomoć.

Za više informacija o svakodnevnim dobrim delima Hida Muratovića, možete pratiti njegov YouTube kanal.

Jedina podrška za 92-godišnju staricu

Fadil Rama, iz obližnjeg sela Strazovce na Kosovu svoju humanist pokazuje pomažući 92-godišnjoj Vladici, jedinoj stanovnici sela Vagneš na istoku Kosova.

On je obilazi dva puta sedmično, kako bi joj odneo hranu i pružio neophodnu pomoć.

Starica u selu živi potpuno sama, a Fadil je obilazi svakog trećeg dana.

Donacija od 10.000 kuna za podršku “Palčićima”

Humanitarac Joško Sopta iz Hrvatske priključio se akciji prikupljanja sredstava Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" i obezbedio donaciju u iznosu od 10.000 kuna. On je donirao svoju kolekciju fudbalskih i košarkaških dresova koju je godinama sakupljao i zahvaljujući tome za “Palčiće” je prikupljeno 10.000 kuna.

Ovo nije njegova prva humanitarna akcija – humani Sopota je i ranije učestvovao u akcijama prikupljanja sredstava za lečenje bolesne dece.

Donacija humane Baranke

Tatjana Brdar Đenđinović iz Bara nekoliko godina unazad podržavala je korisnike Crvenog krsta donacijom obroka. Nedavno je još jednom pokazala svoju humanost, tako što je donirala za završetak radova na kući 12-godišnjeg dečaka iz Nikšića, koji boluje od oboljenja bubrega.

Tatjana će uskoro svoj humanitarni rad nastaviti kao direktorka novoosnovane fondacije koja će se baviti distribucijom hrane za ugrožene stanovnike širom Crne Gore.

Pomoć za 25 ugroženih porodica

Župnik iz Teslića, Ivan Ravlić, u prethodnom periodu je svojim sugrađanima poklonio 25 električnih kolica, sa ciljem da im pomogne i olakša život.

Nedavno je još jednom pokazao humanost i donirao kolica porodici sa tri nepokretne kćerke iz sela Zabrđe kod Kotor Varoša.

U svom kraju je i inače poznat po tome što pomaže ugroženim porodicama i pojedincima.

Nadamo se da će vas ove priče o humanim pojedincima motivisati da i sami uradite nešto lepo za svoju zajednice.

Podsećamo vas da svoj doprinos borbu protiv posledica korona virusa u Srbiji možete dati online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300 i na taj način podržati neke od najugroženijih grupa, kao što su onkološki pacijenti, beskućnici, deca iz ugroženih porodica i brojne druge ugrožene kategorije.