Sedamdeset odsto dece sa autizmom u nekom momentu odluta i izgubi se, prema podacima Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri” iz BiH. Jedan takav slučaj je ovog marta završen tragično. Dok se problem ne reši sistemski, Addiko banka BiH će pomoći porodicama da zaštite decu sa autizmom.

Ovaj problem je dobio pažnju javnosti kada se desetogodišnji dečak Konstantin Stjepić iz Lopara izgubio i preminuo od hladnoće.

Udruženje je pokrenulo inicijativu pred skupštinom za sistemsko rešavanje ove situacije i već dve godine čekaju na njega. GPS narukvice bi mogle da spasu živote. Uz pomoć ovih pomagala, roditelji mogu da prate kretanje svoje dece preko telefona ili računara i na taj način spreče moguće gubljenje ili reaguju brzo u slučaju istog.

Kako kažu iz Addiko banke - dok se problem ne reši institucionalno, odlučili su pomognu najugroženijima. Zajednički cilj jeste da što veći broj dece dobije GPS narukvice, a naročito deca iz ruralnih krajeva, a uz donaciju banke, za sada će biti obezbeđen 200 narukvica za najugroženiju decu. 

Iz Udruženja navode da su GPS narukvice neophodne i da bi trebalo da dobiju status ortopedskog pomagala za decu sa autizmom, što je slučaj u nekoliko zemalja u Evropi.