Događaj je održan 4. decembra, u organizaciji Partners Albania. Tri projekta za unapređenje društva biće podržana sa ukupno 13.556 EUR (1.681.874 ALL) što predstavlja ukupnu sumu prikupljenu tokom ovog događaja, odnosno skoro dvostruko od prvobitno postavljenog cilja.

Giving Circle (DobroČiniTi) je događaj na kome se okupljaju pojedinci iz različitih polja, kako bi iskoristili svoja ekspertska znanja kao i finansijske resurse da podrže konkretne projekte, koji imaju korisni uricaj na određene segmente društva. Još značajniji aspekat ovakvog događaja jeste prilika da pripadnici opšte javnosti uzmu aktivno učešće u odlučivanju kako i na koji način će pomoći razvoj pojedinih zajednica. On se trenutno održava u 16 zemalja na svetu, a prošle nedelje i Albanija je postala jedna od njih. 

Na događaju u Tirani, donatori iz sektora privrede, društva, medija, umetnosti i drugh polja su pružili podršku za sledeća 3 projekta:

  • Vrtić za decu iz sela Blliçe (Një kopsht për fëmijët e fshatit Blliçe- inicijativa organizacije Vision iz mesta Peškopi;
     
  • Usvoji terapiju (Adopto një terap) - inicijativa Fondacije za daunov sindrom Albanije iz Tirane;
     
  • Obrazovanje i integracija dece iz romskih i egipćanskih zajednica kroz sport (Edukimi dhe integrimi i fëmijëve të komunitetit Rom dhe Egjiptian përmes sportit- incijativa Udruženja egipćanske zajednice za prava deteta iz Skadra.

Projekat Visiona pružiće vrtić za 24-oro dece uzrasta od 3 do 6 godina, koja uglavnom dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Kako u selu ne postoji vrtić, ova deca trenutno provode vreme u jedinoj osnovnoj školi, u sobi koja nema popločan pod niti odgovarajući nameštaj. Ukupno 4.800 EUR (596.000 ALL) je donirano za ovaj projekat. 

Usvoji terapiju će obezbediti podršku (uključujući terpaiju govora, razvoja i fizikalnu terapiju) za 38-oro dece sa daunovim sindromom, decom sa autizmom ili drugim smetnjama u razvoju. Ovaj projekat primio je ukupno 4.340 EUR (538.874 ALL). 

Projekat za Obrazovanje i integraciju pomoći će da preko 30-oro odece iz romske i egipćanske zajedince trenira fudbal kako bi učestvovali na takmičenju u Skadru. Ovaj projekat bi takođe trebalo da postavi pozitivan primer promovisanjem reprezentacije pripadnika romske i egipćanske zajedince, da smanji broj dece iz ovih zajedinca koja napuštaju školu, smanji nasilje u školama i decu uči pravilima "fair play" igre kako na terenu tako i životu. Ukupno 4.400 EUR (547.000 ALL) će biti iskorišćeno da se obezbedi prostor za treniranje i potrebna oprema. 

Projekte i dalje možete podržati uplatom na račun, a informacije o tome kako to da učiniti mogu se naći ovde