Fond 5.5 za kriznu podršku nakon zemljotresa koji je pogodio Zagreb 22. marta, osnovali su građanska inicijativa "Zagreb Earthquake Relief " i zaklada SOLIDARNA. Osnovni cilj Fonda je da pruži kriznu finansijsku podršku socijalno ugroženim građanima iz najranjivijih kategorija, koji su posebno pogođeni zemljotresom u Zagrebu.

Na otvoreni poziv Fonda 5.5, koji je trajao od 14. aprila do 29. aprila, stiglo je 189 prijava, a ukupan zbir traženih iznosa je 3 miliona kuna. Kako Fond trenutno raspolaže sa 705 hiljada kuna, humanitarna akcija prikupljanja donacija se nastavlja. 

Građani i kompanije koji to budu želeli, svoj doprinos mogu dati uplatom na žiro račun Zaklade SOLIDARNA IBAN HR2424020061500078406, s opisom plaćanja “Za Fond 5.5” i pozivom na broj 03-2020. Za uplate iz inostranstva SWIFT je ESBCHR22, a detaljne instrukcije dostupne su na linku.

Zakladno vijeće Fonda će u narednim danima razmatrati pristigle prijave, rangirati ih u skladu s unapred određenim kriterijumima i doneti predlog odluke o dodeli podrške. Prioritet će imati socijalno ugroženi - porodice s decom koje imaju ispodprosečne prihode, staračka domaćinstva i osobe s invaliditetom ili hroničnim bolestima, kao i domaćinstva koja uključuju starije osobe, ili osobe s invaliditetom ili hroničnim bolestima. Korisnici Fonda dobijena sredstva će moći da iskoriste za hitne popravke materijalne štete ili za jedan do tri meseca najma stana.

Kako bi Fond 5.5 mogao da pomogne što većem broju korisnika, podrebna im je podrška, a svi koji su u mogućnosti, mogu ovu akciju podržati donacijom.

Sredstva kojima Fond trenutno raspolaže prikupljena su zahvaljujući crowdfunding kampanji "Zagreb Earthquake Relief" i dodatnim donacijama koje su pristigle tokom trajanja javnog poziva. 

Inače, crowdfunding kampanju "Zagreb Earthquake Relief", tokom koje su uz pomoć više od četiri hiljade donatora prikupile čak 173 hiljade evra, odnosno oko 1,3 miliona kuna, pokrenulo je 5 mladih Zagrepčanki koje žive i rade u Holandiji i koje su na ovaj način želele da pokažu solidarnost sa svojim sugrađanima. Od ukupno prikupljenog iznosa, njihova je deo sredstava doniran je Petrovoj bolnici za kupovinu medicinske opreme, dok je s ostatkom sredstava, u saradnji sa Zakladom SOLIDARNA, osnovan Fond 5.5.

Za sve detaljne informacije o radu Fonda 5.5 i podršku humanitarnoj akciji koja je u toku, posetite sajt Fonda 5.5 ili zaklade Solidarna.