Tokom proteklih dana, dobrotvorne akcije građana su ostavile najveći trag na filantropsku sliku u Srbiji a među njima posebno su se istakli đaci i studenti. U ovom pregledu, pripremili smo ti presek akcija za opšte dobro koje su ostvarile najupečatljiviji društveni uticaj u poslednje dve nedelje.

Počinje obnavljanje dečjeg odeljenja aleksinačke bolnice finansirano donacijama

Žene iz aleksinačkih udruženja „Suncokret" i „Vera, ljubav, nada" pokrenule su renoviranje dečjeg odeljenja aleksinačke bolnice, gde se godišnje leči oko 600 dece. Zahvaljujući tome, počeli su radovi na zgradi staroj pola veka koja nikada do sad nije bila renovirana.

Od inicijative da se prostor u kome se leče mališani iz Aleksinca renovira do početka radova prošlo je svega nekoliko dana. Toliko je bilo potrebno da se prikupe donacije vredne više od 500 hiljada dinara.

“U akciju su se uključila i fizička i pravna lica, stovarišta, farbare, ljudi ovde koje vidite volontiraju. Donacije nisu samo u smislu materijala i novca nego i aparati”, kaže Jelena Ivković iz Udruženja „Suncokret" iz Aleksinca.

Posla su se volonterski prihvatili i oni koji se bave gradjevinskim radovima i oni kojima to nije struka, kao i zaposleni bolnice.

“Kada su svi počeli, i mi smo dobili volju i uključili se svi skupa, celo odeljenje, sve sestre, pomoćno osoblje da što pre završimo”, kaže Olivera Jeremić, glavna sestra Odeljenja pedijatrije bolnice Aleksinac.

Izvor: RTS, foto: Niške vesti

Učenici niške ETŠ se spremaju za maturu i dobrotvornu akciju

Tokom prethodnih godina, dobrotvorne akcije srednjoškolaca koje prate obeležavanje mature uz postale su tradicija. I ove godine, niški maturanti uspevaju da višestruko uvećaju društveni uticaj tradicionalne akcije doniranja maturskih haljina.

Ideja izgleda ovako: učenici prikupljaju donacije u vidu svečane toalete za maturu (i muške i ženske). Nakon razvrstavanja, garderoba će biti prikazana na humanitarnoj modnoj reviji 11. maja. Zatim, putem fejsbuk licitacije, predmeti će biti prodavani putem Fejsbuk licitacije – cene će se kretati u rasponu od nekoliko stotina dinara a sav prikupljen novac biće doniran u dobrotvorne svrhe.

 

„Donacije primamo do 25. aprila na portirnici škole i svako može da donirati nešto od garderobe, nošeno jednom-dvaput ili nijednom. Na primer – haljine, odela, cipele, nakit, sve što bi pogodovalo ovom događaju, odnosno, maturi“, kaže Jana Kostić, maturantkinja ETŠ Mija Stanimirović u Nišu.

Više detalja i informacije o drugim školama koje su se priključile akciji na fejsbuk stranici Matura za sve, gde će biti održana online licitacija.

Izvor: Blic

Prolećni dobrotvorni bazari

Tokom prethodnih dana zabeležili smo više humanitarnih prodajnih bazara na kojima su građani donirali više stotina hiljada dinara za dobrotvorne ciljeve.

Na platou ispred Pošte u Кuli, Humanitarno udruženje „1000 za 1000 opštine Кula“, organizovalo je 15. aprila prodajni bazar humanitarnog karaktera, a čitav prihod namenjen je za lečenje Tanje Ignjatović, koja vodi borbu sa teškim oblikom karcinoma. Ukupna cifra potrebna za pokrivanje troškova lečenja u Grčkoj iznosi 2 miliona dinara, a na bazaru je prikupljeno više od 240 hiljada dinara.

Učenici nižih razreda  OŠ „Vuk Karadžić“ u Potočcu kod Paraćina organizovali su humanitarni bazar kako bi prikupili neophodan novac za nastavak lečenja njihove drugarice Lenke koja se od rođenja bori sa zdravstvenim komplikacijama. Na ovaj način prikupljeno je 105.000 dinara, a sav prihod od prodaje učeničkih radova uplaćen je na račun njenih roditelja.

Filozofski fakultet u Beogradu i Udruženje studenata pedagogije „Freire“ organizovali su humanitarnu akciju „Filozofski je pomoći“ u petak 19. i subotu 20. aprila. Akcija je podrazumevala bazar knjiga, aksesoara, kućne dekoracije i igračaka, druženje uz kafu i čaj, kao i programe za decu „Pokloni mi“ i „Igre bez granica“.

Prikupljena sredstva će se donirati udruženju NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka), kao i studentkinji pedagogije Marini Nikolić za lečenje.

Izvori: 025 info, Radio televizija Paraćin, Danas

P&G i Fondacija Ana i Vlade Divac – Paketi za samohrane majke u Pirotu

Udruženje žena “Lav” podelilo je 50 paketa hrane samohranim majkama u Pirotu.  Humanitarni paketi su obezbeđeni donacijom kompanije P&G i njihovog brenda Pampers u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Ukupna vrednost paketa koji će biti podeljeni u Pirotu iznosi 316.000 dinara.

„Nastojaćemo da ova pomoć dođe do onih kojima je zaista potrebna. Paketi sadrže vredne namirnice i radujemo se što pomažemo mamama u Pirotu na jedan ovakav način“” – poručuju iz Udruženja Žena „Lav” iz Pirota.

Izvor: Pirotske vesti