Donacije za podršku zdravstvenom sistemu česta su tema kada su u pitanju davanja za dobrotvorne svrhe na Zapadnom Balkanu.  

Ovo je naročito došlo do izražaja tokom prethodne dve godine, kada je poslovni sektor, kao i građani i neprofitne organizacije, na različite načine pružao podršku, kako zdravstvenom sistemu, tako i generalno svojim zajednicama u borbi protiv COVID-19. 

Podrška zdravstvu nastavila se i u redovnim okolnostima, odnosno nakon ublažavanja COVID-19 krize. 

Naš tim za prikupljanje i verifikaciju podataka vredno radi na pripremi godišnjih izveštaja u filantropiji i njihovi preliminarni podaci pokazuju da je zdravstvo i u 2021. bilo u značajnoj meri podržana tema. Tako je u Srbiji, prema dosadašnjim podacima, za podršku zdravstvu u prethodnoj godini donirano više od 2,7 miliona EUR, što čini 7,1% od svih davanja, a najveći donator bio je upravo poslovni sektor. 

U Hrvatskoj je za ovu svrhu u godini iza nas donirano više od 1,6 miliona EUR, što čini 4,3% od zabeležene donirane sume.  

Dosadašnji podaci za Severnu Makedoniju pokazuju da je u 2021. zajednica u ovoj zemlji donirala više od 361,2 hiljade EUR, što je 15,8% od zabeležene donirane sume, dok je u BiH izdvojeno više od 341,7 hiljada EUR što predstavlja 3% od zabeleženog iznosa. 

U Crnoj Gori je za podršku zdravstvu donirano više od 675,8 hiljada EUR, što je 5,2% od svih donacija, u Albaniji 3,8 hiljada EUR, odnosno 0,1% od ukupnog iznosa, a na Kosovu više od 46,6 hiljada EUR, što predstavlja 2,1% do sada zabeleženih donacija. 

Ukoliko želite da se detaljnije informišete o davanjima za zdravstvo, ali i drugim važnim temama, registrujte se u našoj Giving Balkans aplikaciji i saznajte sve o filantropiji i donacijama na Zapadnom Balkanu od 2015. do danas. 

U međuvremenu, saznajte i kako je izgledala podrška zdravstvu u prethodnih nekoliko dana. Pripremili smo čak 8 priča o donacijama i dobročinstvima zajednice za podršku zdravstvenom sistemu. 

Donacija od 25 hiljada evra za Klinički centar Crne Gore 

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) donirao je 25.000 EUR Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). 

Ova donacija predstavlja nastavak realizacije četvorogodišnjeg Sporazuma, koji je potpisan sa KCCG krajem 2019. godine, čime se CEDIS obavezao da do 2023. ovoj ustanovi godišnje donira iznos od 25.000 EUR. 

CEDIS je, inače, od 2017. godine, Kliničkom centru donirao preko 160.000 EUR. 

Zahvaljujući između ostalih, donacijama CEDIS-a, mi smo danas na nekoliko dana od otvaranja renovirane Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju. Podsjetiću da je ovo prvi put da se ova klinika renovira od 1974. godine. Osim toga, donacija će biti usmjerena i odjeljenjima ginekologije i oftalmologije. Zahvaljujem CEDIS-u, nadamo se nastavku uspješne saradnje i pozivam sve ostale da se ugledaju na ovaj primjer - istakla je Ljiljana Radulović, direktorka Kliničkog centra Crne Gore. 

Donacije, realizovane prethodnih godina, utrošene su za izgradnju Baby friendly odjeljenja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, nabavku pedijatrijskog kardiološkog ultrazvuka za potrebe Instituta za bolesti djece i špric pumpi za potrebe Klinike za anesteziju, reanimaciju i terapiju bola. 

Institut za bolesti djece dobio aparat za hitna stanja od anonimnog donatora 

Klinički centar Crne Gore dobio je nedavno još jednu donaciju i to Prisma Flex aparat za hitna stanja, namenjen za Institut za bolesti djece. 

Donator koji je uputio ovu donaciju želeo je da ostane anoniman.  

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je ovim povodom da je lekarima, prvenstveno pedijatrijskim nefrolozima, sada obezbeđen mehanizam za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim oštećenjem bubrežne funkcije

Donatorski bal pod maskama 

Rotari zajednica Crne Gore, uz podršku UNICEF-a po prvi put organizuje nacionalnu inicijativu prikupljanja sredstava širom Crne Gore pod nazivom Suviše mali da možemo sami. 

U okviru ove inicijative prikupljaju se sredstva za obezbeđivanje optimalnih uslova za zdrav razvoj svih prevremeno rođenih beba u Crnoj Gori. Kako bi doprineli ovo akciji, članovi Rotari Kluba Kotor organizovali su četvrti Donatorski bal pod maskama. 

Zahvaljujući učešću članova Rotary kluba Kotor, rotarijancima iz ostalih klubova i prijateljima Rotarija, prodaji lutrije i maski kao i pojedinačnim donacijama, prikupljena su sredstva u iznosu od 2.325 evra. Sva oprema kupljena od doniranih sredstava biće uručena Institutu za bolesti djece u Podgorici na 60. godišnjicu postojanja, koja će biti obeležena ove godine. 

Akciji kotorskih rotarijanaca su se odazvala brojna preduzeća i pojedinci koji su izdvojili sredstva za ovu namenu ili nagrade za lutriju. 

Rotary klub Bar obezbijedio besplatne testove na preeklampsiju za trudnice 

Dobrotvornu akciju sproveo je nedavno i Rotary klub Bar, koji je u okviru projekta “Udahni život” obezbedio je 180 besplatnih skrining testova na preeklampsiju, u saradnji sa barskom Poliklinikom dr Vuksanović. 

Da bi se besplatno testirale u poliklinici Vuksanović, trudnice treba da donesu upitnik koji će popuniti njihov ginekolog. Upitnik je dostupan na sajtu www.rotaryclubbar.me , kao i na njihovoj FB stranici. Sve potrebne informacije mogu dobiti i pozivom na broj telefona Poliklinike dr Vuksanović – 030 315 900, gde se i obavlja testiranje. 

Preeklampsija je najveći uzrok smrti kod trudnica i beba u svetu i ovaj test jedini je siguran način da se otkrije da li kod određene trudnice postoji verovatnoća da se razvije preeklampsija i kasnije eklampsija. 

U okviru projekta “Udahni život”, Rotary klub Bar je ranije, u saradnji sa partnerima Poliklinikom dr Vuksanović i Roche Srbija, organizovao i obuku ginekologa i drugih zainteresovanih o skrining testovima na preeklampsiju i eklampsiju – najtežim trudničkim komplikacijama koja pogađaju 2 – 8 % žena na svetu. 

Crnogorska komercijalna banka donirala set instrumenata Dječijoj hirurškoj klinici 

Crnogorska komercijalna banka (CKB) je Dječijoj hirurškoj klinici Instituta za bolesti djece donirala set od 11 instrumenata za sprovođenje minimalno invazivnih zahvata laparaskopske hirurgije. 

Iz ove banke navode da, CKB duže od decenije, kontinuirano podržava Institut za bolesti djece, nastojeći da unaprijedi uslove za rad i funkcionisanje medicinskih timova koji brinu o očuvanju zdravlja najmlađih. 

Načelnik Operacionog bloka Instituta za bolesti djece dr Muhedin Kadić naglasio je da su ovom donacijom značajno dopunjeni hirurški setovi, čime će ljekari Dječje hirurške klinike, ali i cijelog Instituta za bolesti djece, biti u mogućnosti da pruže našim mališanima najbolji tretman uz što kraće vrijeme oporavka. 

Donacija Rotari kluba Peć 

Rotari klub Peć uručio je Glavnom centru porodične medicine u Peći donaciju sa zaštitnim sredstvima i opremom, namenjenu za centre porodične medicine u Peći.  

Ovom donacijom obezbeđena je zaštitna oprema za medicinsko osoblje i drugi pomoćn materijal kao što su hirurške maske za lice, maske FFP2 - K95, zaštitne naočare, medicinske rukavice, alkohol za dezinfekciju, termometar sa infracrvenim zracima, pulsni oksimetri kao i posteljine za pacijente za jednokratnu upotrebu. 

Borski preduzetnici poklonili porodilištu dva CTG aparata 

Borski preduzetnici poklonili su Porodilištu Opšte bolnice dva CTG aparata, vrednosti 350 hiljada dinara.  

Postojeći aparati za praćenje trudnoće i porođaja su bili u kvaru, tako da je ova donacija i više nego značajna za borsko porodilište, ističu iz ove medicinske ustanove. 

Donacija za Dom zdravlja u Šidu 

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije donirao je nedavno šidskom domu zdravlja dve stotine belih, medicinskih mantila za sve zdravstvene radnike te ustanove, zahvalivši im se ovom prilikom za dugu i neumornu borbu za zaštitu građana od virusa COVID-19. 

Oprema za bolnice u BiH 

Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču, u saradnji s Gradskom upravom Beča i austrijskom humanitarnom organizacijom “Arbeiter-Samariter-Bund Osterreich“, pripremila je veliku donaciju medicinske opreme za potrebe medicinskih ustanova u BiH. Ukupna vrednost je 388.513 EUR. 

Oprema će biti dopremljena zdravstvenim ustanovama u celoj zemlji, a donacijom je obezbeđeno 66 šlepera različite opreme, koja uključuje komplete za osoblje u operacionim salama, opremu za zaštitu medicinskih radnika, medicinske rukavica, maske, sredstva za dezinfekciju operacionih sala i drugih prostorija.  

Kao što možete videti, podrška zajednice je svakodnevna i prisutna na različite načine, kako kada je u pitanju oblast zdravstva o kojoj smo danas pisali, tako i kada su u pitanju druge važne teme. Mi se svakodnevno trudimo da sa vama podelimo važne, aktuelne i korisne priče o filantropiji i donacijama na Zapadnom Balkanu, a ukoliko sami želite svakodnevni pristup detaljnim informacijama i dubinskim podacima, registrujte se u našoj Giving Balkans aplikaciji i steknite detaljan uvid u funkcionisanje filantropskog ekosistema na Zapadnom Balkanu.