Kompanije, organizacije i pojedinci su u nedelji i za nas, kroz različite akcije i davanja podržali veliki broj dobrih ciljeva u regionu.

Ovoga puta u fokusu su bili zdravstvo, obrazovanje i podrška socijalno najugroženijim sugrađanima.

Pročitajte inspiratvne priče o dobročinstvima koja su obeležila prošlu nedelju u regionu, a za vas smo izdvojili i jednu akciju koju su pokrenuli učenici iz BiH i u koju se možete uključiti ukoliko ste kompanija iz BiH koja želi da podrži obrazovanje, usavršavanje i aktivizam mladih, koji žele da steknu prvo radno iskustvo, ali i da realizuju projekte kojima će dati doprinos svojoj zajednici.

Donacija vredna 2,1 milion dinara za bolnicu u Ćupriji

U okviru akcije “Zajedno za bebe”, koju sprovode Komercijalna banka i Fond B92 porodilištu Opšte bolnice u Ćupriji donirana je oprema u vrednosti od 2,1 milion dinara, koja će unaprediti negu porodilja i beba.

Donacija Opštoj bolnici u Ćupriji je 16. donacija po redu u okviru akcije “Zajedno za bebe”, koja je pokrenuta 2016. godine.

Do sada je nabavljena medicinska oprema za porodilišta i domove zdravlja u Beogradu, Čačku, Šapcu, Knjaževcu, Požarevcu, Kruševcu, Gračanici, Aleksincu, Valjevu, Negotinu, Kladovu, Jagodini, Priboju i Vrnjačkoj Banji. Osim medicinske opreme, nabavljena je i IT oprema za 13 porodilišta i devet matičnih službi u 19 gradova u Srbiji.

Wai Wai donira za Nacionalnu organizaciju osoba obolelih od retkih bolesti

U sledećih 6 meseci Wai Wai će odvajati 1 dinar od prodaje porodičnih pakovanja Xpress i Ready to eat nudli i donirati NORBS -u, odnosno Nacionalnoj organizaciji osoba obolelih od retkih bolesti.

Ova akcija je deo kampanje #vratimodobroumodu, koju je pokrenuo Wai Wai.

Kompanija Mastercard donira 250.000 EUR za NURDOR

Nacionalna donatorska kampanja koju je Mastercard inicirao za NURDOR je završena i njen rezultat je donacija od 250.000 EUR, koja je namenjena za izgradnju nove roditeljske kuće u Beogradu.

Kampanja je započela 20. marta ove godine i tokom njenog trajanja svaka beskontaktna, mobilna ili on-line transakcija napravljena Mastercard karticama na teritoriji Republike Srbije, podržavala je fond koji Mastercard donira za novu NURDOR Roditeljsku kuću.

Kampanju su podržali NALED, RTS i AS Media, kao i poslovni partneri Mastercarda, kao i trgovci koji su šireći poruku o kampanji svojim klijentima i korisnicima pomogli da se podigne svest o inicijativi među njihovim potrošačima i korisnicima kartica.

Zaposleni u Addiko banci pripremali obroke za socijalno ugrožene

U okviru projekta “Addiko cares”, koji Addiko banka sprovodi u BiH, ova banka podržava zajednice u kojoj posluje.

Tako je jedna od aktivnosti u okviru “Addiko cares” projekta bila poseta udruženju Zajedno za naš grad Mostar. Prilikom posete, zaposleni su zajedno sa predstavnicima udruženja učestvovali u pripremi obroka za najugroženije sugrađane, koji koriste usluge ovog udruženja.

Pored toga, banka je donacijom podržala nabavku mesa za obroke za mesec dana.

Venčanje kao humanitarna akcija

Rijad i Tatjana Merdžanić iz Sarajeva nedavno su organizovali nesvakidašnju humanitarnu akciju – svoje venčanje su organizovali u prostorijama Crvenog križa Novo Sarajevo.

Kako kažu, odlučili su da novac koji bi potrošili na organizaciju svadbe doniraju u humanitarne svrhe.

Zahvaljujući ovom paru i njihovim gostima prikupljeni su paketi hrane za 62 porodice, dok su volonteri Crvenog križa pomogli u organizaciji ove humane svadbene zabave.

Socijalni dan 2019.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) četvrti put zaredom sprovodi projekat pod nazivom „Socijalni dan“ koji će se održati 18.10.2019. godine u preko 40 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.

Socijalni dan je projekat koji srednjoškolcima daje priliku da na jedan dan zamene školske klupe radnim mestima. Na ovaj način srednjoškolci stiču svoje prvo radno iskustvo.

Sa druge strane, kompanije koje učestvuju u akciji, treba da dnevnicu učenika koji volontiraju na određenom radnom mestu uplate u Fond socijalnog dana, koji je namenjen finansiranju projekata u različitim lokalnim zajednicama.

ASuBiH je do sada organizovao tri ''Socijalna dana'', a prošle godine u Socijalnom danu su učestvovala 1564 srednjoškolca i srednjoškolke, koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 600 firmi širom BiH i time osigurali sredstva za 32 srednjoškolske inicijative i projekta u iznosu od 23.000 KM.

Svi koji su zainteresovani da podrže ovogodišnji Socijalni dan mogu pronaći više informacija i kontakte na sajtu i Facebook stranici Asocijacije.

Evropski univerzitet u Skoplju obezbedio dve stipendije sa osobe sa invaliditetom

U okviru akcije “Svi smo isti” Evropski univerzitet u Skoplju dodelio je dve pune stipendije za osobe sa invaliditetom.

Studentkinja Veronika Ljorovska dobila je stipendiju za Fakultet za umetnost i dizajn, dok je David Pejcinovski dobio stipendiju za Fakultet za kriminalistiku.

Vrednost donacije iznosi 12.000 EUR, po 6.000 EUR za svaku stipendiju.

Rotary klub Bar donira za škole

Povodom 10 godina postojanja, Rotari klub bar pokrenuo je akciju “10 godina za 10 škola”, u okviru koje će obezbediti nastavnu opremu za 10 osnovnih škola u Baru.

Prva donacija – 7 računara i 3 televizora uručena je Osnovnoj školi “Mrkojevići”, dok je sledeća na redu Osnovna škola “Blažo Jokov Orlandić”.

Kako navode iz Rotari kluba, cilj ovog projekta kojim se obeležava desetogodišnjica rada je unapređenje i osavremenjavanje obrazovanja u barskim školama.