Doniranje ciljevima do kojih vam je stalo ne samo da koristi društvu, već može biti i velika nagrada za dobročinitelje. Pružanjem podrške dobrotvornim akcijama u koje verujete nesumnjivo će ostvariti pozitivan efekat, jer pomaganje drugima je osnažujuće i čini da se osećate ispunjeno.

Aktuelne donacije u regionu, ma koliko velike ili male, predstavljaju akcije organizacija, pojedinaca i kompanija koji pružaju podršku projektima s ciljem razvoja zajednica. Ipak, danas smo pripremili „dvostruku” listu – onih koji utiču na to da humane inicijative dostignu svoje ciljeve, ali i onih koji pokreću svoje kampanje i motivišu okolinu da se zalaže za humanost.

U nastavku pogledajte priče o davanju, ali i prilikama za davanje, širom Zapadnog Balkana.

Ko pomaže?

Superheroji donirali 3 miliona dinara organizaciji NURDOR

Od uvođenja online platforme Superhero.rs i kolekcije ulične mode sredinom decembra, koju je kompanija Mastercard donirala organizaciji NURDOR, do sada je prikupljeno više od 3 miliona dinara.

Ti napori zasnovani su na dugogodišnjoj posvećenosti kompanije Mastercard da utiče pozitivno na društvo i lokalnu zajednicu pružajući građanima izbor u načinu na koji žele da doniraju i stavljajući tehnologiju u službu dobročinstva.

Do sada prikupljeni iznos od tri miliona dinara, čine jednokratne i kontinuirane donacije Superheroja, kao i donacije na osnovu kupovine odevnih komada sa platforme Superhero.rs.

Posle prve kolekcije Superhero, u pripremi je i nova prolećna kolekcija kojom se nastavlja podrška poslovanju organizacije Nurdor i njihova borba za bolje uslove u kojima se leče mali superheroji koji su krajnji korisnici prikupljenih sredstava.

Podsećamo da su se promociji platforme i modne kolekcije, kompaniji Mastercard i NURDOR-u, pored građana pridružili i partneri: AIK banka, Gampo, Bex kurirska sluzba, agencije McCann i Drive, Corvus Pay i Mainstream.

EPCG donirala 15.000 eura Službi zaštite i spašavanja

Elektroprivreda Crne Gore donirala je 15.a000 eura Službi zaštite i spašavanja Nikšić.

Zahvaljujući ovoj donaciji pripadnici naše Službe ubuduće će još efikasnije obavljati poslove i djelovati na terenu, na zadovoljstvo svih građana, naveo je komandir Službe Slavko Tadić.

On je zahvalio na donaciji.

EPCG da je ponovo na djelu pokazala da je društveno odgovorna kompanija, te da kao takva sa pravom predstavlja važan zamajac ukupnog razvoja Nikšića i Crne Gore, dodao je Tadić.

Više od 4.000 obroka za napuštene kuce i mace

Donacija hrane za životinje uz poziv sugrađanima da pomognu lutalicama da prezime zimu: za svaki gest dobre volje podeljen na društvenim mrežama, Nestlé poklanja dodatni Purina obrok.

Hladna zima sa više snega nego inače posebno teško pada psima i mačkama sa ulice, kojima je period od decembra do marta najteži za preživljavanje. Hrane je manje nego obično, voda često zaleđena, prete im promrzline i brojne bolesti. U želji da pomogne napuštenim životinjama i svima koji o njima brinu, kompanija Nestlé donirala je 4.000 obroka azilima i udruženjima za zaštitu životinja.

Pakete brenda Purina namenjene kucama i macama dobila su udruženja Beta, Humano društvo Obrenovca, azil Riska i prihvatilište Draževac. Da bi što veći broj ovih životinja dobio šansu da preživi zimu, Nestlé poziva sve ljude dobre volje da obrate pažnju na krznene četvoronošce koji su se u ovim hladnim danima našli na ulici.

Želja nam je da motivišemo naše sugrađane da pomognu napuštenim životinjama. Ako nisu u situaciji da ih udome, mogu da im iznesu ostatke obroka i činiju vode, ili im otvore vrata ulaza kada je napolju mnogo hladno. Pozivamo ih da svoje dobro delo podele na društvenim mrežama uz haštag #purinazaljubimce. Tako će inspirisati i druge da nešto slično urade, a mi ćemo za svaku takvu objavu donirati još jedan obrok azilima i udruženjima za zaštitu životinja, rekla je Marija Protić, Junior brend menadžer iz kompanije Nestlé Purina.

Donacija hrane za ljubimce nova je u nizu aktivnosti koje Nestlé preduzima za dobrobit životinja i ljudi, vođen uverenjem da veze koje gradimo sa ovim odanim prijateljima čine život lepšim.

U želji da edukuje najmlađe generacije o pravilnoj brizi za životinje, Nestlé sprovodi školicu pod nazivom „Odgovorno vlasništvo ljubimaca“. Osim toga, Purina već tri godine sprovodi jedinstveni razvojni program „Unleashed“ za startap preduzetnike. Pobednici na konkursu dobijaju finansijska sredstva i podršku Purina stručnjaka za razvoj svojih inovativnih rešenja za kućne ljubimce. Do sada je nagrađeno 12 projekata, među kojima i aplikacija „BorrowMyDoggy“ koja vlasnicima omogućava da u okolini pronađu podršku ljubitelja pasa.

Novi računari za OŠ „Kekec” zahvaljujući kampanji Saveta roditelja

Informatički kabinet OŠ „Kekec“ u Sutomoru je u drugom polugodištu ove školske godine bogatiji za osam računara zahvaljujući inicijativi i kampanji koju je pokrenuo Savet roditelja ove škole.

Nakon uspešno realizovanog školskog Novogodišnjeg bazara, na kome je sakupljeno skoro 2.900 eura, taj novac je usmeren na kupovinu računara i instalaciju mreže za računare u vrednosti od 3.545 eura.

Organizacija ove kampanje, kako za Radio Bar i Bar Info ističe njen idejni tvorac i članica Saveta roditelja Branka Vukčević, započeta je sa željom da OŠ „Kekec” bude po mjri svakog deteta.

Obezbjedili smo da informatički kabinet spremno dočeka sve đake u drugom polugodištu i da svako dijete ima nastavno sredstvo za rad. Velikom angažovanošću, uzimajući u obzir sve prethodne načine prikupljanja sredstava, prezentvovali smo jedan novi vid komunikacije sa lokalnom zajednicom u cilju razumjevanja potreba njihovih najmlađih mještana. Osim sjajnog rezultata koji smo postigli, ipak smatram da je najveći uspjeh Savjeta roditelja, kreativna energija koja je donijela mnogo promjena u našoj okolini u razmišljanju i odnosa prema zajednici. Potrudićemo se da i u narednom periodu organizujemo razne projekte, bilo u smjeru prikupljanja sredstava ili nekih kreativnih radionica, sve sa ciljem da pružimo pozitivan primjer i podršku našoj djeci, istakla je Vukčević.

Direktor OŠ „Kekec” Dragan Marković se u ime škole zahvalio svim roditeljima i lokalnim privrednicima koji su prepoznali značaj ulaganja u obrazovanje. On je istakao da je državnim budžetom za školu “Kekec” planirano 25.000 eura za nabavku informatičke opreme, za interaktivne table i računare. Osim toga, planirano je i renoviranje fiskulturne sale.

Kao član Saveta roditelja, a pre svega roditelj djece koja pohađaju školu „Kekec”, Aleksandra Matović je istakla da je jako ponosna na uspeh koji su postigli.

Opremanje informatičke sale, olakšaće rad kako djeci, tako i roditeljima koji nijesu u mogućnosti da mališanima obezbjede računar. Koliko je u današnjem vremenu bitno pismeno izražavanje, jako je važno i informatičko. Ovim postupkom to će biti mnogo lakše i efikasnije, jer će za računarom raditi maksimalno po dva učenika, što ranije nije bila praksa. Donacije su pristizale sa raznih strana – od roditelja, nastavnika, firmi, pojedinaca i ovim putem želim javno da im se zahvalim. Savjet roditelja nastavlja sa radom, imamo planove , volje i želje pa se nadam da ćemo ih i ostvariti, optimistična je Matović.

Ova akcija nastavak je kampanje započete početkom novembra prošle godine, u organizaciji Saveta roditelja OŠ „Kekec”. Kampanja je imala cilj da se prikupe sredstva za kupovinu kompjutera i drugih stvari koje su školi bile potrebne kako bi se poboljšali uslovi rada. Simboličnim nazivom kampanje Za školsko znanje, veliki za manje, putem pisama koje su iz Saveta roditelja podelili većini privatnika u Mesnoj zajednici Sutomore i nekolicini u Baru, uspeli su da prikupe novac, kao i donacije u vidu građevinskog materijala, elektro-materijala, platna za projektor, dva projektora, tri kompjutera, nekoliko lopti, dve klime, troje vrata i zvučnike za računare.

PepsiCo donirao IT opremu Tehničkoj školi „9. maj“

Kompanija PepsiCo donirala je računarsku i drugu tehničku opremu i uređaje Tehničkoj školi „9. maj“ u Bačkoj Palanci i tako nastavila sa praksom društveno odgovornog doprinosa lokalnoj zajednici u kojoj posluje. Donirano je deset desktop računara, deset laptopova, deset monitora, tri projektora, tri štampača i druga IT oprema.

Društveno odgovorna praksa inkorporirana je u okviru naše kompanije i predstavlja jedan od prioriteta našeg poslovanja. Doprinos zajednici u kojoj žive i rade naši zaposleni je za nas od izuzetnog značaja,  a taj doprinos realizujemo kroz javno privatna partnerstva i pružajući podršku javnim ustanovama. Nadamo se da će ova donacija doprineti i olakšati rad, kako zaposlenih, tako i njenih đaka, izjavio je Robert Baka, menadžer PepsiCo fabrike u Magliću.

Donacija je svečano uručena direktorki Snežani Ivelji u prostorijama Tehničke škole „9. maj“ u Bačkoj Palanci. Direktorka se ovom prilikom zahvalila kompaniji PepsiCo i izrazila svoje zadovoljstvo povodom pozitivne realizacije javno privatne saradnje.

Izuzetna je čast sarađivati sa kompanijom svetskog ranga kao što je PepsiCo. Naša saradnja je počela stavljanjem akcenta na savremeno obrazovanje  i stručne kadrove kakve naša škola oblikuje, a nastavlja se susretom predstavnika kompanije i uprave škole. Kao što je svetsko tržište prepoznalo ovu kompaniju kao lidera, veliko nam je zadovoljstvo što je i PepsiCo prepoznao našu školu kao ozbiljnog činioca u školovanju stručnih kadrova i tom prilikom odlučio da donira vrednu IT opremu kako bi pomogao osavremenjivanju nastave. Ova donacija će biti iskorišćena za poboljšanje tehničkih performansi škole. Iskreno verujemo da ćemo nastaviti saradnju na uzajamno zadovoljstvo, izjavila je Snežana Ivelja, direktorka škole.

Kompanija PepsiCo iz godine u godinu nastoji da realizuje donacije koje će doprineti boljitku lokalne zajednice u kojoj kompanija posluje i u kojoj žive njeni zaposleni.

„Algebra znanja” Travnik donirao opremu Udruženju „Sreća za sve”

Centar za obrazovanje odraslih „Algebra znanja” Travnik donirala je opremu Udruženju „Sreća za sve” u Travniku, a reč je o laptopu, projektoru i tabli. Ubuduće će Centar za obrazovanje odraslih „Algebra znanja” Travnik vršiti i besplatnu obuku za članove Udruženja „Sreća za sve”.

Pošto su članovi Udruženja glavnom invalidne osobe nastojat ćemo ih osposobiti  u onoj djelatnosti gdje mogu sebi nešto zaraditi, ali i pomoći i Udruženju da više njih prave neke dekoracije, igračke i slične predmete,  kazali su u Centru za obrazovanje odraslih „Algebra znanja” Travnik.

Udruženje “Sreća za sve” okuplja mališane sa poteškoćama u razvoju i njihove roditelje, te ima pedesetak članova. Cilj Udruženja “Sreća za sve” je da kroz svoj rad i delovanje pruži podršku deci s poteškoćama u razvoju, ali i njihovim roditeljima.

Danas smo imali čast da ugostimo Centar za obrazovanje odraslih „Algebra znanja, u okviru kojeg je i CNC Academy. Pored donacije koje smo dobili mi smo potpisali i Memorandum o saradnji za naše buduće projekte. Pored toga izrazili su spremnost da besplatno educiraju neke naše članove, koji su osobe za invaliditetom, kako bi  doprinijeli razvoju Udruženja i kako bi se educirali što bi im omoćilo zapošljavanje, kazala je predsednica Udruženja, Emina Alispahić.

Kome možeš da pomogneš:

Misli svojom glavom – Podrži Magločistač 

Portal Magločistač iz Subotice 7. februara pokrenuo je jednokratnu crowdfunding kampanju koja će trajati narednih 15 dana. U saopštenju, redakcija Magločisača tim povodom kaže:

Sredstva koja prikupimo biće opredeljena za pokrivanje troškova poreza i doprinosa na zarade, jer želimo da proširimo tim i zaposlimo jednu mladu novinarku ili novinara.

U ovom trenutku, to je naša preka potreba, jer smo u prethodnih godinu dana, zahvaljujući učešću u projektu Media for All koji privodimo kraju, ojačali organizacione kapacitete, povećali čitanost Magločistača, unapredili produkciju medijskih sadržaja, uspostavili mrežu saradnika iz civilnog sektora.

Da bismo nastavili dalje da rastemo i da se razvijamo, neophodno je da širimo tim. A za to nam je potrebna vaša pomoć i podrška!

Postojimo šest godina. Uprkos mnogim poteškoćama u prvih pet, Magločistač je uspeo da se profiliše kao jedini nezavisni lokalni medij koji se bavi temama od javnog interesa na analitičko-istraživački način.

Nastojimo da istinito, pravovremeno i objektivno informišemo javnost o svim važnim temama u Subotici i njenoj okolini, postavljamo u ime građana i građanki pitanja, tražimo odgovore, i tako utičemo na donosioce odluka da probleme grada i – rešavaju.

Magločistač je tokom 2020. već sproveo uspešne dve crowdfunding kampanje koje su premašile naša očekivanja.

Zahvaljujući podršci prijatelja portala, danas imamo novu, redizajniranu internet stranicu, ali najveći benefit te dve kampanje bila je spoznaja da naš portal oko sebe već ima izgrađenu čitalačku zajednicu.

Naš cilj je da prikupimo minimum 100.000 dinara, a optimalno 200.000 dinara u naredne dve nedelje, što će biti dovoljno za pokriće poreza i doprinosa na zaradu za šest meseci do godinu dana angažovanja jedne mlade novinarke ili novinara Magločistača. Neto iznos obezbeđujemo mi, od sredstava do kojih smo došli implementacijom biznis plana razvijenog u sklopu Media for All projekta.

Ukoliko, pak, niste u situaciji da novčano podržite naš rad, molimo najlepše – podelite ovu informaciju na vašim portalimo i društvenim mrežama.“, kaže se u saopštenju Magločistača

Na koje sve načine možete podržati rad Magločistača, pogledajte na stranici Podrži Magločistač.

CIFOR: Podržite crowdfunding kampanju, kupite brezu i obezbedite posao rudarima

Ugalj je glavni izvor energije u Bosni, ali zagađuje vazduh i postiče globalno zagrevanje. Rudari uglja u toj zemlji sada počinju da sade brzorastuće vrbe za biomasu za energiju, toplotu i nova zelena radna mesta. Ovo obnavlja degradirano zemljište i smanjuje emisije gasova staklene bašte i zagađenje vazduha. Rudari su prošle godine uspešno zasadili 30.000 stabala – 2022. žele da zasade osam puta više. Potrebna im je naša pomoć da kupe sadni materijal i postave rasadnik drveća.

Prošlog proleća, Izet Čaušević i njegove kolege u rudniku uglja u Kreki, Tuzlanski kanton, bili su pred odustajanjem. Ali nisu odustajali. Tokom 2021. godine uspešno su zasadili vrbe na dve lokacije na rudniku. Biljke napreduju. Rudari su brzo naučili kako da se brinu o njima. Ovog proleća žele da posade 225.000 novih biljaka. Imaju zemljište, opremu i pomoć od CIFOR-a, ali im je potrebna pomoć da kupe „reznice“ – sadni materijal.

Vrbe su 'superherojske' višegodišnje bioenergetske biljke. Brzo rastu, a intenzitet toplote im je bolji od lignitnog uglja. Ostvaruju mnoge ispunjene poslove u sadnji, održavanju, žetvi i preradi. Čak i kada se uberu, ponovo niču iz korena i time zadržavaju ugljenik u zemljištu – što je dobro za klimu. One takođe povećavaju biodiverzitet i obnavljaju zemljište.

Novih petnaestak hektara zasada vrbe je naredni cilj rudara iz Kreke. Planiraju u koracima. Njihov krajnji cilj je da 2030. godine imaju sedamdeset hiljada hektara energetske vrbe širom zemlje – to bi zamenilo dovoljno uglja da obezbedi 15% energetskih potreba Bosne i Hercegovine iz održivih plantaža. Istovremeno, otvarilo bi se nekoliko hiljada novih zelenih radnih mesta. Kasnije će ove plantaže biti okružene drugim drvećem koje će proizvoditi orašaste plodove, voće i med.

Renovirajmo učionicu osnovne škole u Vrdniku

Osnovna škola „Milica Stojadinović Srpkinja’“ u Vrdniku osnovana je 1957. godine. Od tog vremena pa do danas dograđivana je samo jednom, 1970. godine, bez značajne promene u samoj unutrašnjosti škole.

Učenici četvrtog razreda su zato pokrenuli inicijativu za poboljšanje uslova u kojima borave i uče. Marljivi su, vredni i svestrani učenici koji već sada u zbirci imaju značajne medalje sa raznih takmičenja – matematike, atletike, borilačkih veština. Pored toga, postižu izuzetne školske uspehe i redovno učestvuju u svim školskim aktivnostima. Nažalost, njihova učionica je u lošem stanju i ne predstavlja adekvatan prostor za učenje. Zato smo odlučili da prikupimo sredstva za njeno renoviranje i učinimo je bezbednijim i lepšim mestom za boravak, za šta nam je potrebna vaša pomoć.

Želimo da umesto dotrajalog laminata u učionici postavimo pločice i da zamenimo stare klupe, stolice i vrata koja ne mogu da se zatvore. Takođe, želimo da saniramo staru lamperiju na zidovima i vlagu u učionici. 

Problem učenicima predstavlja i nedostatak ormarića, te se sav školski materijal čuva na klupama ili na podu. Zato želimo da u učionici postavimo i ormariće za učenike i učitelja.

Pozivamo vas da se priključite ovoj inicijativi na Donacije.rs i omogućite učenicima učionicu kakvu zaslužuju

eTrafika: Doniraj i podrži stvaranje novih priča

Kao jedan od retkih nezavisnih medija u BiH, eTrafika je posvećena izveštavanju o marginalizovanim grupama i ljudskim pravima. Još od 2011. godine informišu javnost o problemima različitih manjinskih grupa u BiH, te daju doprinos unapređenju njihovog položaja. Jako bitan deo njihovog delovanja je izveštavanje o korupciji i drugim anomalijama našeg društva. Uprkos pritiscima, pišu o nepotizmu, malverzacijama, stranačkom zapošljavanju.

Kvalitet izveštavanja potvrđuju i nagrade koje su dobijali tokom godina. Iz eTrafike, sada saopštavaju sledeće:

Veoma nam je bitno da stvaramo novu generaciju nezavisnih novinara, zbog čega veliku pažnju posvećujemo neformalnoj edukaciji đaka, studenata i građana koji žele da se bave onlajn novinarstvom.

Kada imamo snage i vremena za to, organizujemo humanitarne akcije kako bismo pomogli one kojima je to potrebno. Na našem portalu ćete pronaći visokokvalitetan, proveren i nepristrastan sadržaj o pitanjima koja se tiču celog društva, a o kojima se malo ko usudi da govori.

Veliku ulogu u našem radu imaju donacije čitalaca. One su nam potrebne da bismo nastavili rad na terenu. Novac koji nam vi uplatite ćemo da potrošimo na istraživanje, nabavku i održavanje opreme, angažman saradnika, produkciju sadržaja.

Mi ne uzimamo novac od lokalne samouprave, ne zarađujemo od reklama i zavisimo isključivo od projekta i vas, naših čitalaca. Podrži eTrafiku i doniraj koliko si u mogućnosti.

Kako podržati eTrafiku pogledajte na ovom linku.

Prema podacima naše Giving Balkans aplikacije, eTrafika je u 2019. godini organizovala humanitarni bazar zajedno sa Udruženjem za zaštitu životinja „Vardi" u Banjaluci, kada su prikupili 1.164 BAM (594 EUR) za hranu, veterinara i druge potrebe životnja.

Podržimo šest najboljih edukatora Srbije

Pomozite nam da prikupimo novčana sredstva kako bismo obezbedili nagrade za šest izuzetnih nastavnika u Srbiji koji su nocioci titule Najbolji edukatori Srbije za 2021. godinu! Oni su nastavnici koji vaspitavaju i obrazuju našu decu i sada im je potrebna vaša podrška.

Verujući da je obrazovanje stub svakog društva Udruženje „Živojin Mišić“ iz Beograda projektom Najbolji edukatori Srbije već 8 godina prepoznaje, podržava i nagrađuje izuzetne učitelje i nastavnike širom naše zemlje. Do sada je nagrađeno 89 učitelja i nastavnika koji dobijaju nagrade u vrednosti od 100.000 i 40.000 dinara. Nagrada u iznosu od 100.000 dinara je profesionalna i ona se ulaže u rad sa učenicima dok su nagrade od 40.000 dinara lične i nastavnici ih mogu koristiti za svoje potrebe.

Pored toga, bitno je istaći da Najbolji edukatori ne deluju samo u svojoj zemlji. Oni imaju prilike da se takmiče na svetskim takmičenjima u oblasti obrazovanja - Global Teacher Prize i Yidan Prize i time predstavljaju našu zemlju i obrazovanje u svetu. Naime, tokom prethodne tri godine Srbija je imala čak 3 nastavnika u TOP 50 najboljih na svetu u selekciji svetskog prestižnog takmičenja Global Teacher Prize-a, što čini oko 3% od ukupnog broja nagrađenih edukatora u Srbiji. 

Zato, smatramo da je potrebno pružiti podršku nastavnicima koji svakodnevno unapređuju društvo u kojem živimo i usmeravaju generacije koje dolaze ka pravim vrednostima. 

Ovom akcijom prikupljanja novca  kampanjom „Podržimo šest izuzetnih nastavnika u Srbiji“, Udruženje želi da zajedničkim snagama ohrabrimo i podržimo šest nastavnika koji su nosioci titule Najbolji edukatori Srbije za 2021.godinu! To su nastavnici koji su entuzijasti, proaktivni i uzor su svojim učenicima: 

  • Bojana Molnar, nastavnica biologije u OŠ „2.oktobar“ iz Zrenjanina,
  • Daniela Ćuk, nastavnica engleskog jezika i književnosti u OŠ „Petefi Šandor“ iz Bečeja,
  • Dalibor Todorović, nastavnik računarske grupe predmeta u Gimnaziji „9.maj“ iz Niša,
  • Jovica Plavšić, nastavnik hemije u Desetoj beogradskoj gimnaziji „Mihajlo Pupin“ iz Beograda,
  • Lidija Pantić, nastavnica francuskog jezika u OŠ „Đura Jakšić“ iz Ćuprije,
  • Predrag Vukosavljević, nastavnik informatike i računarstva u OŠ „Posavski partizani“ iz Obrenovca. 

Nadamo se da su te ove priče motivisale da podržiš gorepomenute akcije, jer svačija pomoć može da napravi značajnu razliku. Da li si nedavno naišao/naišla na donacije na Zapadnom Balkanu, a koje se nisu našle u ovom tekstu? Javi nam kao odgovor na ovaj članak.