U danima iza nas kompanije, organizacije i pojedinci nastavili su da pokazuju humanost i solidarnost sa zajednicom, pomažu u borbi protiv korona virusa i podržavaju one koji su tokom epidemije i vanrednog stanja najugroženiji.

Pročitajte 15 priča o solidarnosti i podršci u vreme epidemije korona virusa, koje su obeležile prethodnu nedelju u regionu.

Kompanija Filip Moris donirala 400.000 evra

Kompanija Filip Moris donirala je medicinsku opremu za zdravstvene centre širom Srbije, u ukupnoj vrednosti oko 400 hiljada evra.

U okviru ove donacije obezbedjeni su video laringoskopi, standardni laringoskopi, infuzione pumpe, pacijent monitori sa sistemima za centralni monitoring, aspiratori i aparati za inhalacionu sedaciju.

Spisak neophodne opreme za donaciju medicinskim centrima, u kojima su zbrinuti pacijenti oboleli od virusa COVID-19, formiran je na osnovu dogovora sa nadležnim institucijama koje prate potrebe za najneophodnijim sredstvima za lečenje.

UniCredit Banka Srbija donirala 50.000 evra Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje

UniCredit Banka Srbija donirala je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje 50.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, kako bi podržala borbu protiv ove bolesti.

Ova donacija će omogućiti RFZO da obezbedi deo opreme i materijala koji su hitno potrebni bolnicama za borbu protiv širenja i prevenciju od koronavirusa.

CocaCola privremeno obustavlja komercijalno oglašavanje i usmerava se na borbu protiv korona virusa

Kompanija CocaCola odlučila je da privremeno obustavi komercijalno oglašavanje i usmeri svoje napore na to da osigura bezbednost i dobrobit partnera i lokalnih zajednica.

Širom sveta kompanija Coca-Cola, njeni partneri punionice i Coca-Cola Fondacija doniraju preko 120 miliona dolara u znak podrške državama pogođenim virusom COVID-19.

Kompanija Nectar donirala 5 miliona dinara

Kompanija Nectar pridružila apelu Privredne komore Srbije i, kroz Fondaciju „Nije svejedno“ donirala 5 miliona dinara za nabavku testova za dijagnostiku virusa COVID-19 , sa ciljem da pomogne da se što pre, efikasnim merama, spreči dalje širenje ovog virusa.

Pored toga, Kompanija Nectar će donacijom svojih proizvoda pomoći i volonterskim centrima širom Srbije i na taj način podržati veliki broj volontera i volonterki, koji ovih dana vredno asistiraju našim starijim sugrađanima, ali rade i na pakovanju i distribuiranju humanitarnih paketa ugroženim građanima u našoj zemlji.

Fondacija Novak Đoković donira milion evra za medicinsku opremu

Novak i Jelena Đoković i Fondacija Novak Đoković doniraće milion evra za nabavku medicinske opreme za bolnice širom Srbije.

Tim Fondacije Đoković radi na tome da medicinski aparati, prvenstveno respiratori, budu što pre dopremljeni u Srbiju.

MK Group pdržava borbu protiv korona virusa na različitim nivoima

Kompanija MK Group tokom prethodne dve nedelje podržala je borbu protiv korona virusa u Srbiji na različite načine.

Kompanija MK Group i predsednik Miodrag Kostić ustupili su smeštajne kapacitete hotela u Novom Sadu na korišćenje Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Kompanija će pokriti i sve prateće troškove u hotelu.

AIK Banka, uplatila je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje 28 miliona dinara za kupovinu 10 respiratora, u cilju suzbijanja epidemije izazvane virusom COVID19.

Kompanije članice MK Group sistema donirale su 6,5 miliona dinara u prehrambenim proizvodima socijalno ugroženim licima.

Pored toga, kompanije članice MK Group sistema donirale su 1,3 miliona dinara za potrebe nabavke medicinske opreme i humanitarnih paketa na nivou lokalnih samouprava.

Humane aktivnosti učenika i profesora iz Građevinske tehničke škole „Neimar“

Učenica IV razreda Građevinske tehničke škole „Neimar“ iz Niša, Jelena Todorović, zajedno sa majkom šije zaštitne maske i prosleđuje ih onima kojima su potrebne.

U ovu humanu akciju uključila se njena škola i obezbedila i donirala materijal koji će ova devojka upotrebiti za izradu preko 500 zaštitnih maski.

Akciju će podržati i profesorka srpskog jezika, Snežana Lazić, koja takođe šije zaštitne maske. Još jedan od načina na koje ova škola pokazuje humanost je to što su za učenike, koji nemaju tehničke mogućnosti za učenje na daljinu, obezbeđeni tablet-računari na korišćenje.

Pored toga, obezbeđena je i psihološka podrška za učenike i roditelje, kao i podrška u učenju i snalaženju u ovoj specifičnoj situaciji, svakog radnog dana od 11 do 13 časova, putem broja telefona 063/19-33-556.

Donacija za Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“

Kompanija „Dunav osiguranje“ donirala je 10 miliona dinara Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje(RFZO) za nabavku neophodnih lekova i medicinske opreme, dok je preduzeće „Dunav auto“, koje posluje u sastavu Kompanije, doniralo novo putničko vozilo marke fiat 500L Mirror vrednost i 1,35 miliona dinara Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Vozilo će koristiti terenskim službama Instituta da stignu svuda gde se njihova pomoć očekuje u borbi za suzbijanje epidemiije Covid-19.

Gordan Petrić donirao je 50.000 evra za borbu protiv korona virusa

Nekadašnji fudbaler Partizana Gordan Petrić donirao je 50.000 evra za nabavku neophodnih medicinskih sredstava u Srbiji.

Do sada su brojna sportska društva, kao i bivši i sadašnji sportisti, među kojima su Dejan Stanković, Ana Ivanović i Luka Jović donirali su novac za respiratore i potrebnu pomoć u borbi protiv korona virusa.

Humani Zrenjaninac ustupio dva stana medicinskim radnicima

Anonimni humanitarac iz Zrenjanina odlučio je da svoja dva stana u Novom Sadu besplatno ustupi na korišćenje zdravstvenim radnicima.

S obzirom na to da je zbog ukidanja javnog prevoza mnogima otežan dolazak na posao, ova akcija će trajati sve dok medicinskim radnicima to bude potrebno.

U jedan stan će se ovih dana useliti dve medicinske sestre i medicinski tehničar iz Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, a drugi stan još uvek čeka svoje prve stanare, saopštile su Večernje Novosti.

Trudnica iz Kragujevca poklonila pamučne maske

Nataša Dejanović iz Kragujevca, koja je trenutno u sedmom mesecu trudnoće, danima iza nas je šila pamučne maske i poklanjala ih zdravstvenim ustanovama u ovom gradu.

Sada, kada je medicinskim radnicima u ovom gradu obezbeđena oprema iz donacija, Nataša je odlučila da maske pokloni svojim komšijama u naselju Aerodrom u Kragujevcu, prenosi portal Novas.rs.

Paketiće, koji sadrže pamučnu masku, voće i poneki slatkiš, Nataša je okačila na ogradu vrtića koji se nalazi u blizini njene zgrade.

United Grupa podržava zemlje u regionu donacijom od 3 miliona dolara

United Grupa, koja posluje u sedam zemalja u regionu, u duhu solidarnosti zbog borbe sa korona virusom, doniraće medicinsku opremu i novac ovim zemljama u ukupnoj vrednosti od tri miliona dolara.

Kako se navodi u saopštenju United Grupe, donacija od milion dolara namenjena je za Srbiju, 500.000 za Hrvatsku, 400.000 za BiH, 250.000 za Crnu Goru, dok će ostatak novca biti doniran Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Bugarskoj.

Novčani deo donacije iznosi 1.200.000 dolara, dok je 1.800.000 donacija u medicinskoj opremi.

Stručnjaci sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Banja Luke prave zaštitne vizire

Stručnjaci sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci svakodnevno rade na proizvodnji zaštitnih medicinskih vizira na 3D štampačima.

Viziri se besplatno doniraju zdravstvenim ustanovama, a materijal za izradu obezbedili su Univerzitet u Banjaluci i ICBL.

UNIQA osiguranje doniralo 10.000 evra

UNIQA osiguranje je doniralo 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tima za borbu protiv zaraznih bolesti u Crnoj Gori.

Donacija je upućena u okviru zajednike inicijative svih subjekata na nivou tržišta osiguranja.

Donacije hrvatskih reprezentativaca

Kapiten hrvatske fudbalske reprezentacije Luka Modrić donirao je 100.000 evra, sa ciljem podrške hrvatskom zdravstvu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Ova donacija biće upotrebljena za kupovinu pokretnog rentgena za bolnicu u Zadru.

Inače, nešto ranije, fudbalska reprezentacija Hrvatske, prikupila je 4,2 miliona kuna, namenjenih za sve koji su oboleli od koronavirusa, kao i za pomoć građanima Zagreba čiji su domovi oštećeni u zemljotresu koji je nedavno pogodio Hrvatsku.