Dobročinstvo se ne meri isključivo novcem. Svako dobro delo, malo i veliko zavređuje pažnju - mi to dobro znamo. 

Ipak, značajne sume novca, kojima raspolažu velike kompanije, mogu značajno da doprinesu unapređenju života u zajednici. Ali nisu isključivo kompanije odgovorne za velike donacije. Čak i kada se obični građani i građanke udruže oko nekog cilja u dovoljno velikom broju, sume novca koje mogu da prikupe za pomoć drugima uopšte nisu zanemarljive.  

Ove nedelje vam donosimo priče o tome kako je samo u protekle 2 nedelje u regionu donirano preko 390.000 EUR za opšte dobro. 

1. Fondacija “Ti si suncokret” obezbedila novac za aparate za dečiju bolnicu 

Kampanja koja je nedavno uspešno sprovedena u Albaniji i na Kosovu, i u Makedoniji je imala veoma dobrar odziv. Zbog velikog interesovanja ljudi da kupe posebne majice sa suncokretom po ceni od 20 EUR, na kraju kampanje je prikupljeno čak 62.000 EUR. Cilj ove incijative je podrška deci sa leukemijom, a novac se obično koristi za kupovinu savremenih aparata za bolnice gde se deca leče. Tako je i ovom prilikom novac poslužio za opremanje onkološkog odeljenja Univerzitetske klinike za dečije bolesti u Skoplju.

  

2. Kompanija Qatary Diar obezbedila novac za asfaltiranje puta na poluostrvu Luštica 

Kompanija iz Katara koja je registrovana i u Crnoj Gori obezbediće 30.000 EUR za realizaciju druge faze asfaltiranja lokalnog puta za Radoviće na poluostrvu Luštica, na deonici Rogač – Radovići. Kako navode iz Opštine Tivat, na poluostrvu je u toku izgradnja druge faze saobraćajnice MR1 koja će povezati prirodni rezervat Tivatska solila sa lokalnim putem za Radoviće i izgrađenu prvu fazu saobraćajnice MR1. Čitava saobraćajnica predstavlja direktnu vezu ka razvojnim turističkim projektima koji se grade na poluostrvu Luštica i u velikoj meri će olakšati saobraćaj na ovom delu poluostrva.

3. NURDOR obeležio Svetski dan dece obolele od raka 

U više od 30 gradova Srbije, 15. februara je obeležen Svetski dan dece obolele od raka. Po najnovijim informacijama na skupovima je ove godine prikupljena rekordna suma od oko 18.500 EUR (2.200.000 RSD). Novac je namenjen izgradnji nove Roditeljske kuće u Beogradu, gde roditelji i deca koji žive van glavnog grada mogu da borave tokom lečenja. Ovom prilikom, predstavnici NURDOR-a su još jednom podsetili na najveći uspeh u protekloj godini – otvaranje dečije hemato-onkološke bolnice u Nišu.

4. Müller zajedno sa Radix kozmetikom donirao novac Udruženju Kriejsnica  

Suma od 13.500 EUR (100.000 HRK) prikupljena je u sklopu akcije “Budi moje sunce”. Deo novca od prodaje parfema Trussardi bio je namenjen udruženju Krijesnica koje pruža podršku deci sa malignim bolestima i njihovim porodicama. Krijesnica je inače pokrenula i jednu sjajnu inicijativu, lansirajući aplikaciju Svitac (Firefly) putem koje porodice dece sa malignim bolestima mogu da se informišu o mogućnostima besplatnog smeštaja tokom lečenja, dobiju besplatne prevode medicinske dokumentacije, pristupe različitim korisnim informacijama o zakonskim regulativama i zdravlju i da se uključe u događaje sa ciljem podrške, podizanja svesti ili lobiranju za prava dece tokom lečenja.

  

5. Lafarge fabrika cementa ulaže u lokalnu zajednicu u Beočinu  

Kao i prethodnih godina, kompanija Lafarge Srbija i ove nastavlja da ulaže u razvoj Opštine Beočin, a Sporazumom o saradnji koji je potpisan 6. februara dogovoreno je da se 200.000 EUR uloži u održavanje visokog nivoa kulturnog i sportskog života građana i stvaranju dobre poslovne klime za privlačenje novih investitora. Uz to, sporazum određuje da će sredstva biti iskorišćena za prevoz učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta, za stipendiranje učenika i studenata kao i za nabavku opreme u školama i drugim institucijama u ovoj opštini. 

6. Urgentna pomoć porodicama poginulih u Makedoniji 

Tragični saobraćajni udes koji se desio na autoputu Skoplje – Tetovo 13. februara, odneo je živote 14 ljudi. Kao vid podrške u najtežim trenucima, pojedina udruženja i kompanije odlučile su da uruče novčanu pomoć porodicama poginulih. Tako je Makedonski Crveni krst donirao po 480 EUR (30.000 MKD) svakoj od 14 porodica, odnosno ukupno 6.800 EUR (420.000 MKD). Usledila je pomoć kompanije Zegin, koja je porodice pomogla sa 20.000 EUR i obezbedila dodatnu medicinsku podršku na svojoj poliklinici. Pored njih, članovi Udruženja sportskih trenera Makedonije (ASOM) porodicama su donirali 19.500 EUR (1.200.000 MKD).

7. Osiguravajuća društva u Crnoj Gori poklonila vozilo Upravi policije 

Jedan od načina da se preduprede nesreće na putu jeste i bolja kontrola i prevencija saobraćajnih prekršaja. Zbog toga se 5 osiguravajućih društava koja su članovi Nacionalnog biroa osiguravača (Lovćen , Sava, Generali, Uniqa i Swiss) udružilo i poklonilo automobil Upravi policije. Vozilo marke VW Golf VII PA 2.0 TDI Highline u vrednosti 20.990 EUR biće iskorišćeno kao takozvani “presretač” za evidentiranje saobraćajnih prekršaja u pokušaju. Ovakva preventivna mera značajno može da doprinese podizanju nivoa bezbednosti saobraća i smanjenju saobraćajnih nesreća.