Od 2015. do danas u regionu je donirano više od 500 miliona evra, a svoje zajednice je, prema našim podacima podržalo više od 12,6 hiljada donatora.

Sudeći po broju dobročinstava kojima je započela ova godina na dobrom smo putu da nastavimo trend rasta kada su u pitanju davanja za opšte dobro.

 Za detaljnije podatke o davanjima u regionu u proteklih osam godina istražite našu Giving Balkans aplikaciju, a u nastavku teksta čitajte kojim dobrim delima je započela (filantropska) 2023. godina.

Donacija „tečnog drveća“ najzagađenijim opštinama u Srbiji

NLB Komercijalna banka doniraće Liquid 3 tečno drvo –  novo rešenje za prečišćavanje vazduha, inovaciju Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu dvema najzagađenijim opštinama u Srbiji. Ukupna vrednost donacije iznosi skoro šest miliona dinara.

Akcija je deo šire regionalne inicijative, u okviru koje će sve banke - članice NLB Grupe podržati različita udruženja, humanitarne organizacije i ugrožene grupe u ukupnom iznosu od gotovo 59 miliona dinara.

Tečno drvo, izum tima domaćih naučnika, nagrađeno je kao jedno od najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. U pitanju je akvarijum, ispunjen sa šest stotina litara vode i algama, koje vezuju ugljen dioksid i putem fotosinteze prečišćavaju vazduh i proizvode čist kiseonik. Ujedno, ovaj sistem je multifunkcionalan – napravljen je kao klupa, punjač za mobilne telefone i noćno svetlo, a ima i solarnu ploču, što omogućava da za svoj rad koristi obnovljiv izvor energije.

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji – Liquid 3, postavljen je prošle godine ispred zgrade Opštine Stari grad u Beogradu.

9.000 paketića, za 9.000 dečijih osmeha

9.000 zaposlenih u Bingo Group obezbedilo je novogodišnje paketiće za 9.000 dece koja odrastaju u teškim okolnostima. Uz čestitke i reči podrške, oni su upakovali i poslali 9.000 paketića na adrese mališana širom BiH.

U ovom poduhvatu, kako bi što više dece bilo obradovano Bingo Group je svoje snage udružio sa 13 partnerskih organizacija: Pomozi.ba, Ruku na srce, Mozaik prijateljstva, Srce za djecu, Srcem za Podrinje, Djeca djeci, Venus Amica, Horizont 2006, JU Dom Rada Vranješević Banja Luka, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, JU Dom-porodica Zenica, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla i Dječiji dom Mostar.

Iza nas je mnogo projekata, ali čini nam se da je ovaj najljepši, jer ne postoji ništa vrjednije od dječjeg osmijeha. Ponosni smo na mnogo toga, ali najviše na udružene snage Bingo Group, vrijedne ruke naših uposlenika i partnerskih organizacija, koje će učiniti da djeca koja odrastaju pod teškim uvjetima, osjete stvarnu radost novogodišnjih praznika. Ovo je vrijeme u kojem dijelimo  sreću, a svoju radost pronalazimo u radosti drugoga, izjavila je Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica Bingo Group ovim povodom.

Počelo uređenje Knjiškog kutka na Filozofskom fakultetu u Tuzli

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli uskoro će otvoriti vrata Knjiškog kutka za studente ovog Fakulteta.

Firma Heez Transport d.o.o. iz Tuzle obezbedila je sredstva za kupovinu stolica i stolova za prostoriju, a podršku su donacijama pružile i firme MIBOSPO mikrokreditna ogranizacija, Babilon, ZH Zola, ForEks, Klas Srebrenik.

Aktivnosti su započele početkom januara, a dekanica Filozofskog fakulteta, prof.dr. Nihada Delibegović Džanić izrazila je zahvalnost donatorima na njihovoj velikodušnoj pomoći u realizaciji projekta.

Kako je najavljeno s Filozofskog fakulteta, ova učionica će poslužiti za održavanje kurseva jezika za studente, radionica komunikacijskih veština i medijske pismenosti, pedagoških i psiholoških aktivnosti, obeležavanje važnih istorijskih i međunarodnih datuma, debate, ali i za zajedničko druženje, gledanje filmova i čitanje.

U kampanji Najljepši je Božić kad darujemo zajedno donirano 73.000 evra

U okviru kampanje Najljepši Božić je kad darujemo zajedno prikupljeno je ukupno 72.958,07 evra (gotovo 550.000 kuna) za osobe u stanju potrebe širom Hrvatske, saopšteno je prpšle nedelje iz Konzuma koji je akciju sprovodio zajedno sa MultiPlusCardom.

Konzum je donirao više od 26.500 evra (200.000 kuna) za 10 organizacija i udruga koje pomažu deci, ugroženim porodicama, starijim osobama i nezbrinutim životinjama.

Tom su iznosu pridružene i dodatne donacije članova MultiPlusCard programa, koji su tokom decembra mogli svoje bonus kune donirati odabranoj organizaciji ili udruzi putem aplikacije ili web stranice MultiPlusCarda, a na taj način je prikupljeno više od 46.000 eura (349.702,55 kuna).

Otvorene prijave za Wings for Life trku

Prijave za desetu Wings for Life World Run trku su otvorene!

Trka će se desetu godinu za redom održati u celom svijetu, a deveti put u Zadru, i to 7. maja 2023. s početkom u 13č. Tada će istovremeno sa hiljadama ljudi širom sveta sa zadarskog starta krenuti 6.500 prijavljenih trkača - profesionalaca, amatera i učesnika i učesnica koji koriste invalidska kolica.

Cilj ove trke je doprinos izlečivosti povredama kičmene moždine, a 100% iznosa svih startnina namenjeno neprofitnoj međunarodnoj fondaciji Wings for Life koja širom sveta finansira najsavremenija naučna i klinička istraživanja čiji je cilj pronalazak leka za ozlede kičmene moždine.

Samo 2022. godine prikupljeno je preko 4,7 miliona evra, a 161.892 učesnika i učesnica, trčalo je u 165 zemalja za one koji ne mogu.

Ukoliko želite da budete deo trke u Zadru i date doprinos njenom važnom cilju, prijavite se na linku.

EuroExpress brza pošta uručila donacije povodom praznika

EuroExpress brza pošta je povodom novogodišnjih praznicika tradicionalno uručila donaciju onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine novogodišnje paketiće su dobili mališani i članovi udruženja Iskra iz Banja Luke, udruženja Sunce iz Mostara, udruženja Colibri iz Sarajeva, kao i deca koja borave u Domu za djecu bez roditeljskog staranja iz Tuzle i Domu porodica iz Zenice.

Pored toga, iz EuroExpressa su obezbedili preko 300 obroka za javne kuhinje udruženja Mozaik i Crvenog krsta Banja Luka.

Praznici su vrijeme darivanja, humanosti i podsjećanja na istinske životne vrijednosti. Tada svi mi, a posebno oni najmlađi zaslužujemo da osjetimo radost, ljubav i sreću. Zbog toga tradicionalno nastojimo da novogodišnjim paketićima obradujemo djecu koja borave u različitim ustanovama širom naše zemlje i kojoj su pomoć i pažnja prijeko potrebni. Važno nam je da mališani i članovi udruženja znaju da neko misli na njih i tokom prazničnih dana, kažu iz EuroExpress brze pošte.

Donacija za županijsku bolnicu Čakovec

Članice Inner Wheel kluba Čakovec donirale su pre nekoliko dana posteljine, peskier, prekrivače, knjige i igračke Dečijem odeljenju bolnice u Čakovecu.

Vrednost donacije iznosi više od 1.000 evra, a iz Inner Wheel kluba Čakovec najavljuju i nove akcije za pedijatrijsko odeljenje ove bolnice.

Kupovinom Klas Skockanih hlebova pomažete porodicama iz SOS Dječijih sela u BiH

Kompanija Klas odlučila je pridružiti se Klubu prijatelja SOS Dječijih sela u BiH i podržati porodice u kojima odrastaju deca i mladi bez roditeljskog staranja. Kupovinom Klas Skockanih hlebova do 31. marta 2023. godine, svi mogu biti deo kampanje Skockani s ljubavlju da pruže ljubav i pomoći deci i mladima koji odrastaju u SOS Dječijim selima u BiH.

Prijatelji kampanje Skockani s ljubavlju da pruže ljubav su kompanije Mercator BiH, Konzum BiH, Bingo, AS retail, Hoše Komerc, Amko Komerc, Dobrinja DD, Robot, Tropic/Crvena Jabuka, Penny plus, Onogošt Sokolac, Power marketi, Piemonte d.o.o., Fis Vitez, Fructa trade, Marketi AS, pa u njihovim prodajnim objektima možete kupiti Skockane hlebove i biti deo ove humane priče.

Verujemo da ćemo i u ostatku godine imati i više nego dovoljno materijala i povoda da sa vama delimo priče o davanjima, primere dobrih dela, podatke o filantropiji u regionu i korisne uvide koji će vam pomoći da razumete funkcionisanje filantropskog ekosistema na Zapadnom Balkanu i pronađete najbolji i najefikasniji način da mu doprinesete.

Da ne propustite ništa od ovoga, prijavite se na naš newsletter.